Шмигаль провалив обіцянку виділити 10 млрд грн держгарантій на програму «Нові гроші»

Читать на русском
Цьогорічні державні гарантії для малого і середнього бізнесу за програмою «Нові гроші» вдвічі менші, ніж обіцяв прем’єр-міністр.
Слово і діло

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль не виконав обіцянку в 2020 році виділити 10 млрд грн державних гарантій у рамках програми «Нові гроші».

Таку обіцянку він дав 29 травня 2020 року під час виступу в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера», нагадує «Слово і діло».

«Ми говоримо про державні гарантії під кредитування малого і середнього бізнесу за програмою «Нові гроші». Коли в цьому і наступному році ми будемо виділяти по 10 мільярдів державних гарантій, щоб прогарантувати і дати змогу бізнесу отримати в банках нові гроші на свій розвиток, в тому числі на збереження і створення нових робочих місць», – сказав прем’єр-міністр.

Однак, змінами до держбюджету у 2020 році на державні гарантії у рамках програми «Нові гроші» передбачено лише 5 млрд грн.

Як повідомили «Слово і діло» у МЕРТ у відповідь на наш запит, 3 червня уряд ухвалив і вніс до Ради відповідні законопроєкти: зміни в бюджетний кодекс щодо запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі (№ 3598), «Про внесення змін до статті 6 Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» (№ 3659).

Варто зазначити, що з урядової ініціативи № 3659 врахували пропозиції, а ухвалили № 3659-д, при цьому в обох ініціативах 10 млрд грн гарантій не було передбачено.

Далі в листі роз'яснюється, що ухвалення цих ініціатив дасть змогу запровадити новий фінансовий механізм часткового гарантування державою зобов'язань перед кредитором за портфелем кредитів.

Окрім того, уряд одразу пропонував Раді підтримати програму «Нові гроші» з кредитуванням на 5 млрд грн для мікро, малого та середнього бізнесу.

21 вересня президент Зеленський підписав закон щодо державних портфельних гарантій (ініціатива № 3659-д), згідно з яким держава може надати портфельні гарантії в обсязі до 5 млрд грн. Відтак, Шмигаль не виконав обіцянку про виділення 10 млрд грн держгарантій.

Відповідно до моніторингу «Слово і діло», Денис Шмигаль дав 802 обіцянки, з яких виконав 52 (6%) і 15 – провалив. Ще 735 намірів прем’єр має реалізувати.

Раніше ми писали, що Денис Шмигаль назвав джерела фінансування потреб медицини для боротьби з COVID-19.

Також ми аналізували, як міністри виконували обіцянки протягом восьмого місяця роботи Кабміну Шмигаля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: