Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Гетманцев пообіцяв розробити та прийняти пакет законів щодо підтримки економічної діяльності підприємців

17 березня 2020 року народний депутат України Данило Гетманцев пообіцяв найближчим часом розробити та прийняти пакет законів, щодо підтримки економічної діяльності і усунення шкідливих наслідків припинення цієї діяльності у підприємців."Цей пакет, який ми сьогодні прийняли - це пакет змін до податкового законодавства та фінансового законодавства. Другим пакетом, який ми плануємо розробити і прийняти найближчим часом - це пакет законопроектів щодо підтримки економічної діяльності і усунення шкідливих наслідків припинення цієї діяльності у підприємців. В тому числі і питання оренди...зменшивши її до витрат на лише утримання приміщення", - заявив він (відео 15:25-16:20).
Виконано
Сказано 17 березня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=5iCPaZ6FoAE&feature=youtu.be&t=929
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc2_5_1_J?ses=10010&num_s=2&num=&date1=17.03.2020&date2=22.02.2021&name_zp=&av_nd=%C3%E5%F2%EC%E0%ED%F6%E5%E2+%C4%E0%ED%E8%EB%EE+%CE%EB%E5%EA%F1%E0%ED%E4%F0%EE%E2%E8%F7&prof_kom=0&is_gol_kom=0&dep_fr=0&stan_zp=44&date3=&is_zakon=0&n_act=&gneu_decision_present=&sub_zak=0&type_doc=1&type_zp=0&vid_zp=0&edition_zp=0&is_urgent=0&ur_rubr=0&sort=0&out_type=&id=

Результат

Перший пакет законопроектів було ухвалено в день фіксації обіцянки під час 3-ї сесії ВРУ 17 березня. Другий пакет документів за ініціативою Президента України було ухвалено під час 4-ї сесії ВРУ, а саме 4-го грудня. Обіцянка отримує статус "виконано" оскільки під час 3-ї сесії були ухвалені законопроекти за авторства та підтримки депутата направлені на вирішення зазначених питань.

17 березня 2020 року було прийнято:

1) ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» №533-IX.

2) ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров’я за кошти державного бюджету» №532-IX.

3) ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» №530-IX, який містить норми щодо підтримки економічної діяльності.

- 30 березня 2020 року було прийнято ЗУ «Про про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) №540-IX. До основних положень законопроекту можна віднести: запровадження підтримки для працівників та роботодавців в умовах поширення коронавірусу, спрощення виробництва продукції необхідної для протидії поширенню коронавірусу, забезпечення здійснення виплати соціальної допомоги, продовження строку звернення за соціальною допомогою та строків виплат соціальної допомоги, відтермінування подання звітів, статистичної інформації до контролюючих органів.

- 13 травня 2020 року було прийнято ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» №591-IX. Законом внесено низку змін, зокрема до ПКУ та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Так, внесено зміни щодо продовження податкових преференцій, раніше запроваджених законами від 17.03.2020 р. № 533 та від 30.03.2020 р. №540, а також передбачено додаткові пільги. Місцевим органам влади надано право затверджувати рішення щодо зменшення ставок плати за землю та/або податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості у 2020 році за більш швидкою процедурою.

4 грудня 2020 року було ухвалено:

1) ЗУ«Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1071-ІХ. Закон передбачає надання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 тис. грн найманим працівникам, які втратили частину заробітної платні внаслідок запровадження карантинних обмежень, та фізичним особам-підприємцям (ФОП), які втратили частину доходу внаслідок карантину.

Крім того, документ передбачає надання одноразової матеріальної допомоги компаніям для виплат найманим працівникам, щоб не скорочувати їх під час дії карантину. Ця норма стосується підприємств, які (на час набуття чинності законом) вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників через простій у зв'язку з впровадженням карантину.

2) ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 1072-ІХ. Закон передбачає низку податкових стимулів для громадян, малого й середнього бізнесу на період можливого оголошення карантину. Зокрема, списується податковий борг платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за всіма податками та зборами не перевищує 3060 грн. Платники єдиного податку І групи звільняються від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року. Також до 29 грудня 2021 року відстрочено погашення податкового боргу платників податків – фізичних осіб, зокрема самозайнятих осіб, що в загальній сумі не перевищує 6800 грн.

3) ЗУ «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 1073-ІХ, який розширює перелік напрямків, за якими можуть використовуватися кошти Фонду з боротьби з наслідками епідемії коронавірусу. Зокрема, цими коштами може фінансуватися: одноразова матеріальна допомога громадянам у разі посилення карантину; матеріальна допомога бізнесу для збереження робочих місць; одноразова компенсація бізнесу для сплати ЄСВ за найманих працівників. Плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж усього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.