Карантин «вихідного дня»: коли запровадять та які обмеження передбачає

Читать на русском
МОЗ пропонує альтернативу локдауну для того, щоб спробувати зупинити чергову хвилю зростання захворюваності на коронавірус в Україні.
Слово і діло

В Україні кількість тих, хто захворів на COVID-19 вже перетнула межу в 10 тисяч осіб, а серед оновлених карантинних зон залишилися тільки «червоні» й «помаранчеві». Через зростання поширення коронавірусу МОЗ пропонує запровадження жорсткого карантину «вихідного дня», коли працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки, транспорт, АЗС та ветеринари. Таким чином в державі намагаються уникнути локдауну та зберегти економіку. «Слово і діло» пропонує подивитись, що передбачає карантин вихідного дня.

Які обмеження передбачає карантин «вихідного дня»?

МОЗ хоче закрити торговельно-розважальні центри, а кафе і ресторани працюватимуть «на винос» у вихідні дні.

«Розуміючи, що крім ковід у нас є не дуже хороші справи в економіці, ми розуміємо, що повний локдаун буде важко перенести малому й середньому бізнесу, ми будемо пропонувати жорсткий карантин «вихідного дня». Це означає, що у вихідні дні, в суботу та неділю, починаючи з 00:00 суботи до 00:00 понеділка, щоб працювали тільки продуктові магазини, аптеки, залишився працювати транспорт, АЗС, ветеринарні аптеки», — повідомив на брифінгу глава МОЗ Максим Степанов.

МОЗ рекомендує, щоб в суботу та неділю:

— працювали «тільки на винос» всі ресторани, кафе та інші заклади громадського харчування;

— були закриті магазини та торговельно-розважальні центри.

— не відбувалися розважальні події.

У МОЗ зазначили, що будуть максимально рекомендувати запровадження певних годин для обслуговування пенсіонерів у магазинах і в аптеках.

Степанов не виключив посилення адаптивного карантину за певних показників розповсюдження хвороби, але не назвав яких саме.

Для чого запроваджують карантин «вихідного дня»?

У МОЗ пояснили, що це робиться для того, щоб розірвати ланцюг передачі COVID-19, оскільки кількість контактів між людьми за таких умов у ці два дні буде на мінімальному рівні.

«Це нам допоможе збити хвилю поширення коронавірусної хвороби в ці два дні, це дуже важливо», – уточнив міністр охорони здоров’я.

Степанов додав, МОЗ хоче «знайти баланс і не зупиняти повністю всю економіку». Голова відомства сподівається уникнути таким чином повного локдауну, на який пішли повторно деякі європейські країни.

МОЗ сподівається, що карантин «вихідного дня» зменшить кількість контактів між людьми до родинного кола, а це,своєю чергою, даcть змогу «збити хвилю» поширення коронавірусної хвороби.

Коли запровадять карантин «вихідного дня»?

Нормативний документ щодо запровадження карантину «вихідного дня» розробили в МОЗ. Після того, як його погодить Кабінет міністрів, як члени уряду, так і решта відомств, можна буде запроваджувати жорсткі обмеження.

5 листопада Степанов заявив, що вони можуть почати вже 14-15 листопада, тобто найближчими вихідними.

Своєю чергою, головний санітарний лікар Україні Віктор Ляшко заявив, що МОЗ пропонуватиме зробити жорсткішими карантинні обмеження таким чином: повністю заборонити масові заходи, закрити спорткомплекси й басейни, у ТРЦ дозволити працювати винятково магазинам, закривати підприємства, які порушують карантин.

Хто запровадить карантин «вихідного дня»: уряд чи місцева влада?

Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що зараз в Україні діють десять обмежень, які уряд ухвалює, враховуючи позиції місцевої влади, але за певних показників відбудеться жорстке запровадження всіх обмежень, які будуть існувати.

«Я думаю, що в регіонах після місцевих виборів ситуація зміниться. У мене є багато претензій до місцевої влади стосовно того, що було напередодні виборів. Проте після моєї наради із мерами ми узгодили алгоритм, за яким вони дійсно дотримувалися обмежень, які ми встановлювали із урахуванням їхньої думки», – сказав чиновник.

Він зауважив, що у деяких містах та районах із «червоної зони» набагато поліпшувалися показники, після чого вони з неї виходили.

Раніше «Слово і діло» писало, що штрафи тим, хто не носить медичні маски в громадських місцях будуть виписувати за тим же принципом, як і за порушення правил дорожнього руху.

Також ми розбиралися з експертом, чи доцільні нові обмеження на кшталт карантину «вихідного дня».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: