Ініціатива Зеленського щодо КСУ відповідає Конституції – Веніславський

Читать на русском
Законопроект Зеленського щодо розпуску Конституційного суду повністю відповідає цінностям Конституції, заявляє представник президента в КСУ.
president.gov.ua

Представник президента в КСУ Федір Веніславський заявив, що президентський законопроект щодо розпуску Конституційного суду повністю відповідає цінностям Конституції.

Про це повідомили в пресслужбі ОПУ в суботу, 31.

Президент може ліквідувати Конституційний суд, але під загрозою імпічментуЧи можна розпустити Конституційний суд або відкликати суддів, які мають конфлікт інтересів та що робити з рішенням щодо антикорупційного законодавства.

За словами Веніславського, внесений на розгляд Ради законопроект Зеленського «Про відновлення довіри до конституційного судочинства» є виконанням рішення РНБО.

Він зазначив, що документ з перезавантаження КСУ був розроблений у зв'язку з «істотними загрозами національній безпеці України, які виникли в результаті ухвалення рішення Конституційним Судом в умовах реального конфлікту інтересів».

«В екстраординарних умовах, у яких опинилася держава в результаті ухвалення КСУ рішення №13-р, рішення Президента України запропонувати Верховній Раді вирішити кризову ситуацію політико-правовими засобами є абсолютно обґрунтованим і повністю відповідає цінностям, закріпленим Конституцією України», - повідомив представник президента в КСУ.

Веніславський зазначив, що виконання рішення Конституційного Суду від 27 жовтня (щодо відміни покарання за недостовірне декларування) призведе до того, що будь-які наступні зміни до антикорупційного законодавства будуть визнані нинішнім складом КС неконституційними, оскільки Суд пов'язаний своєю власною «правової» позицією, сформульованою у вказаному рішенні.

«КСУ заклав такі юридичні механізми, які фактично дозволяють визнати неконституційними всі рішення щодо повернення положень антикорупційного законодавства», - зазначив представник президента.

За його словами, якщо Рада ухвалить ініціативу Зеленського, то це відновить довіру до конституційного судочинства.

Нагадаємо, 27 жовтня судді КСУ на закритому засіданні визнали неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Президент Володимир Зеленський 29 жовтня подав до Верховної ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Глава КСУ заявив, що в законопроекті Зеленського є ознаки конституційного перевороту. Також він повідомив, чи готовий піти у відставку.

«Слово і діло» розбиралася, як рішення КСУ щодо «недостовірного декларування» вплине на антикорупційну систему України.

А експерт розповів, які зміни в закон про КСУ дозволять звільнити суддів без порушення Конституції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: