В КСУ пояснили рішення про скасування відповідальності за недостовірне декларування

Читать на русском
КСУ вирішив скасувати відповідальність за недостовірне декларування через недосконалість антикорупційного законодавства.
Фото: Факти

Конституційний суд України вирішив скасувати відповідальність за недостовірне декларування, оскільки антикорупційне законодавство не дозволяє чітко визначити коло суб'єктів злочину.

Про це йдеться в заяві КСУ в п'ятницю, 30 жовтня.

Скандальне рішення КСУ: як відреагує Захід на скасування електронного декларуванняЕксперти зазначають, що Україна відійшла від зобов’язань перед ЄС боротися з корупцією. Києву про це скажуть, проте наскільки будуть критичними наслідки — прогнозувати зарано.

На думку суддів КСУ, антикорупційна, так і судова реформи повинні реалізовуватися без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності.

«Дослідивши склад злочину, передбаченого статтею 366-1 КК України, Конституційний суд України дійшов висновку, що використання юридичних конструкцій, у яких відсутній чіткий перелік законів, унеможливлює однозначне визначення кола суб'єктів злочину, а відсилочні норми унеможливлюють встановлення кола їх адресатів», - заявили в суді.

Як аргументують в КСУ, це може привести до того, що за умисне неподання декларації до відповідальності можуть притягти тих осіб, які не є учасниками правовідносин щодо декларування.

«Із наведених позицій Конституційного Суду України вбачається, що законодавцем має бути запроваджено таке антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить дотримання принципу верховенства права, складові якого: юридична визначеність, передбачуваність, пропорційність та співмірність», - додали в КСУ.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ визнав неконституційним кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ заблокував доступ НАПК до реєстрів.

Президент України Володимир Зеленський 29 жовтня подав до Верховної ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду.

Сьогодні стало відомо, що Офіс генпрокурора порушив справу щодо суддів КСУ.

«Слово і діло» виділив топ-6 найрезонансніших справ, які можуть закрити через рішення КСУ.

Також ми писали про те, скільки законів і законопроектів КСУ визнав неконституційними.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: