Як рішення КСУ щодо «недостовірного декларування» вплине на антикорупційну систему України

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права
Микола Мельникполітичний експерт

Конституційний суд опублікував рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування чиновників і депутатів, але залишив чинною відповідальність адміністративну та дисциплінарну. Також КСУ заявив про тиск з боку НАБУ і НАЗК, у той час як НАЗК повідомила про закриття реєстру електронних декларацій. Чи вплине рішення КСУ на діяльність антикорупційної системи в Україні та легітимність самого КСУ «Слово і діло» розпитало у експертів.

Скасована стаття, яка запроваджувала кримінальну відповідальність стосовно недостовірного декларування, була у підслідності НАБУ, що розслідувало понад 200 кримінальних справ з цього приводу, розповів юрист Дмитро Богуславський.

«Ця стаття досить зручна в доведенні, тому що фактично докази й не потрібні – якщо є майно і воно не відображено в декларації, то це тягне за собою кримінальну відповідальність. Не треба доводити хто, куди, що виводив, ховав чи не ховав. Є факт – ось твоє майно, твої гроші, твоя декларація – порівняй. Там і санкція, до речі, була не дуже велика, але питання не в цьому, а в кримінальній відповідальності. Однак ця стаття була мертвою», – пояснив юрист.

За словами Богуславського, у Реєстрі судових рішень з 400 справ, які дійшли до суду за санкцією цієї статті, до кримінальної відповідальності притягували максимум до 40 осіб.

«Тобто ця стаття не працювала. Це звісно не привід її скасовувати. Відповідальність залишилась, але адміністративна – штраф. Від самого факту визнання неконституційною цієї норми, завтра курс долара не зміниться, зарплати не впадуть, але це символ, що вказував на зародження та роботу нашої антикорупційної системи», – зазначив Дмитро Богуславський.

За його словами, опозиція скористається нагодою та розкручуватиме тезу про те, що корупційні депутати з минулого через недоросформовану судову владу скасували саму основу боротьби з корупцією.

НАЗК закриває реєстр електронних деклараційУ середу, 28 жовтня, о шостій годині вечора, НАЗК закриває реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

«Це безвідносно до того, що фактично стаття, яку було скасовано, була мертва. До речі, Верховній раді ніщо не заважає ухвалити таку ж статтю, але зараз очевидно, що кілька сотень людей видихнуть із полегшенням», – відмітив він.

У свою чергу експерт з конституційного права Богдан Бондаренко підкреслив, що рішення Конституційного суду ніхто не може оскаржити чи скасувати, воно є остаточним. Але насправді КСУ, який порушив регламент та судді, що голосували за скасування статті, за якою самі проходили в розслідуванні НАБУ, – такі речі підривають легітимність рішення КСУ і це проблема для самого суду. Надалі, якщо подібні випадки будуть повторюватися, це може призвести до того, що рішення КСУ просто не будуть виконуватися.

«Враховуючи анархічні тенденції українського суспільства і настрої народних депутатів я якраз не виключаю цей варіант», – зауважив Бондаренко.

На думку Бондаренка, у медійній площині знову почнуть розповідати про те, що Конституційний суд найжахливіший суд в світі після Окружного адміністративного, згадають всі його сумнівні рішення, і що треба терміново з ним щось робити, урізати фінансування, відкривати на суддів кримінальні провадження і таке інше. При цьому КСУ буде відмовчуватися.

«Прості люди не знають чим займається Конституційний суд. На це також вказує соціологія. Тому якщо в назві є слово суд, то це автоматично означає, що він поганий. А якщо почнуться розмови, що цей суд зробив щось погане, відповідно люди сприйматимуть це на ура», – пояснив юрист.

На думку глави Аналітичної групи «Левіафан» Миколи Мельника, політичним наслідком рішення КСУ стане те, що суспільство ще більше радикалізуються.

«Українці не дурні. Подивіться що сталося на виборах. Володарі політичних проектів думали, що вони найрозумніші? Так українці просто не прийшли на вибори. Так і тут, якщо українці будуть бачити, що за незаконне збагачення, яке у більшості випадків відбувається за кошти платників податків, немає жодної відповідальності, рано чи пізно це призведе до дуже сильної соціальної напруженості», – переконаний він.

Раніше «Слово і діло» досліджувало, скільки законів та законопроектів КСУ визнав неконституційними.

Також ми розбиралися, які юридичні наслідки матиме рішення КСУ щодо скасування статті КК про недостовірне декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: