Президент може ліквідувати Конституційний суд, але під загрозою імпічменту

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Президент Володимир Зеленський скликав термінове закрите засідання Ради національної безпеки і оборони, «щоб обговорити нові можливі загрози безпеці країни». Найвірогідніше на зібранні будуть вирішувати, що робити з рішенням Конституційного суду стосовно антикорупційного законодавства та, власне, із самим КСУ. Чи можна розпустити КСУ або відкликати його членів «Слово і діло» запитало експерта Центру політико-правових реформ Миколу Хавронюка.

Юрист зазначив, що питання переформатування Конституційного суду неймовірно складне з юридичної точки зору.

«Можливо, на засіданні РНБО будуть вирішувати питання щодо Конституційного суду України, який ухвалює рішення вигідні, як виявляється не Україні, і не українцям. І з цим щось треба робити, принаймні, думати над тим, як змінити склад КСУ, щоби він відображав інтереси людей», – сказав Хавронюк.

Експерт пояснив, що для зміни складу КСУ, до нього делегують по 6 представників від Верховної ради, президента України та з’їзду суддів України. Однак зараз штат Конституційного суду практично заповнений, тому не можна делегувати когось нового, доки не відкличуть того, кого делегували раніше.

Непростий і варіант – відкликати власне тих суддів, які мали конфлікт інтересів.

«Це складний процес. Не думаю, що їх можна легко відкликати. Держава має діяти відповідно до Конституції, яка виписує, що суддів Конституційного суду можна відсторонити від посади лише у разі, коли порушено Конституцію», – пояснив Микола Хавронюк.

Тобто спочатку треба довести, що судді порушили Основний закон, і тільки тоді розпочинати процедуру відкликання.

Складність полягає в тому, що ані РНБО, ані будь який інший державний орган не може оскаржити чи припинити рішення КСУ, або розпустити суд.

«Є особа, яка може ліквідувати Конституційний суд – президент своїм указом, але таким чином він має взяти на себе таку відповідальність, через яку може отримати імпічмент», – сказав Микола Хавронюк.

Він зазначив, що такий варіант суперечить Конституції, законам України, але якщо Конституційний суд стає настільки небезпечним через свої рішення, то з цим треба щось робити.

Щодо реакції на рішення КСУ стосовно антикорупційного законодавства, на думку юриста, якщо відповідний законопроект президент внесе як невідкладний, то нардепи можуть розглянути його навіть в режимі двох читань за один день.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, як рішення КСУ щодо «недостовірного декларування» вплине на антикорупційну систему України.

Також ми писали, що в ЄС вважають, що рішення КСУ може стати підставою для тимчасового припинення безвізу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: