Рішення КСУ щодо електронного декларування: які його політичні наслідки

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Судді КСУ 27 жовтня на закритому засіданні визнали неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. У НАБУ заявили, що через таке рішення КСУ доведеться закрити понад сотню проваджень. В НАЗК повідомили, що реєстр електронних декларацій – вже закритий. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін відзначив, що Верховна рада має три місяці, аби привести у відповідність до Конституції антикорупційне законодавство.

«Мені здається, що рано чи пізно таке рішення КСУ мало би бути. Зважаючи на те, як у 2015 та 2016 роках створювалися антикорупційні органи, в нас не завжди враховувалися норми Конституції. Ці органи створювалися поспіхом, нашвидкуруч, і, власне кажучи, багато що не відповідало нормам правового поля. Я не виключаю, що це пов’язано і з непрофесійністю та поспіхом в тому числі», — сказав Якубін.

Якубін пояснив, що КСУ ухвалив прийняв рішення про заборону електронних реєстрів через те, що запускали процес електронного декларування поспіхом і від цього постраждала якість.

Стефанишина повідомила, чи вплине рішення КСУ на взаємини з Євросоюзом та НАТОВіцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина розповіла, чи вплине рішення КСУ на безвізовий режим, взаємини із ЄС та НАТО.

«Ми пам’ятаємо у якому швидкому темпі ці закони приймалися. На весь цей процес виділялися іноземні ґранти, тому треба було встигнути дуже швидко, звісно, від цього постраждала якість. Тому зараз ми отримуємо «ягідки» від всіх цих обставин», — додав експерт.

На думку Якубіна, рішення КСУ щодо незаконності призначення Артема Ситника директором НАБУ було початком наслідків від ухвалення неякісного антикорупційного законодавства.

«Конституційний суд лише показує, що це законодавство порушує якусь норму. Тепер можна сперечатися – чи це щось з мотиваційною частиною, наскільки вона є аргументованою, чи щось інше. Але сам факт того, що КСУ намагається розставити крапки над «і» й повернути цю реформу у конституційне русло, тут нічого поганого, насправді, немає. Просто тепер Верховній раді, а тут запускається механізм, коли у парламенту є три місяці, щоби це виправити, треба привести антикорупційне законодавство у відповідність із законами України, тобто все якісно прописати», — пояснив політолог.

Сьогодні, 29 жовтня, президент Володимир Зеленський скликав термінове засідання РНБО через рішення КСУ.

Нагадаємо, судді КСУ 27 жовтня на закритому засіданні визнали неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: