«Відкрите небо» і оновлення СА: що політики обіцяють по співпраці з Євросоюзом

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв підписати договір про відкрите небо з Євросоюзом, Денис Шмигаль – подати близько 30 євроінтеграційних законопроектів.
ua.news

У Брюсселі вчора, 6 жовтня, пройшов саміт Україна-ЄС. У документі за підсумками зустрічі йдеться, що Європейський союз продовжить підтримувати Україну, безвізовому режиму нічого не загрожує, а робота над впровадженням «промислового безвізу» почалася. При цьому наголошується, що зусиль України недостатньо в судовій та антикорупційної реформах.

Курс на євроінтеграцію, який влада почала після Революції гідності, триває і при президенті Володимир Зеленський. «Слово і діло» пропонує подивитися, які обіцянки щодо співпраці з Євросоюзом дають українські політики.

Угода про асоціацію з Євросоюзом

Угода про асоціацію України з ЄС, нагадаємо, набула чинності 1 вересня 2017 року (як вона виконується можна подивитися на нашій інфографіці). На вчорашньому саміті Україна і ЄС домовилися в 2021 році почати спільну оцінку досягнень цілей угоди, щоб в подальшому його оновити. До речі, оновити торгову частину СА обіцяв міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Свого часу президент Петро Порошенко виконав обіцянку якомога швидше підписати економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Між обіцянкою і підписанням пройшло всього кілька місяців.

Однак зобов'язання реалізувати положення економічної частини в стислі терміни Порошенку виконати не вдалося. За підсумками виконання завдань, запланованих на 2018 рік, Угода була виконана на 52%. Паралельно виконувалися завдання ще за попередні роки. Коли каденція Порошенка завершилася не всі положення економічної частини були реалізовані.

Оновити угоду, щоб на Україну поширювався режим внутрішнього ринку в сфері надання фінансових, телекомунікаційних, поштових послуг обіцяв експрем'єр-міністр Олексій Гончарук. Він також обіцяв, що в законодавство України впровадять не менше 80% актів ЄС, передбачених СА. Але Гончарук так мало пробув на посаді, щоб виконати обіцянки не встиг.

Політичні партії теж переживають за Угоду про асоціацію з ЄС. «Слуга народу» в передвиборній програмі обіцяла ухвалити закони, необхідні для виконання СА. «Батьківщина» обіцяла ефективно втілювати угоду. У «Опозиційної платформи – За життя» позиція дещо інша – переглянути умови участі України в зоні вільної торгівлі з Європейським союзом.

Адаптація законодавства України до норм ЄС

Таких обіцянок і у нової, і у попередньої влади достатньо. Рік тому президент Володимир Зеленський пообіцяв продовжити гармонізацію українського законодавства з європейським. Крім того, в передвиборчій програмі Зеленського є обіцянка будувати дороги за європейськими стандартами, а також ввести європейські стандарти промислового і продовольчого виробництва.

Нинішній прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв до 2021 році внести до Верховної ради близько 30 євроінтеграційних законопроектів. «Євроінтеграція – це дорожня карта, яка потрібна для створення в Україні європейський правил і європейського рівня життя», – зазначив він.

В неухваленій програмі Кабінету міністрів Шмигаль є зобов'язання ввести і вдосконалити на основі вимог законодавства ЄС державне регулювання у харчовій промисловості. Також Шмигаль обіцяв створити умови для визнання і застосування в Україні харчових добавок, що застосовуються в ЄС. До речі, це зобов'язання перекочувало з програми уряду Олексія Гончарука.

Міністр розвитку економіки Ігор Петрашко, теж згідно з програмою, має гармонізувати національне законодавство в сфері інтелектуальної власності з європейським законодавством.

Кабміну Гончарука за півроку своєї роботи не встиг імплементувати Регламент ЄС щодо визначення вимог до будівельних виробів, повністю впровадити Водну рамкову директиву ЄС, підготувати на основі директив ЄС пакет законів, щоб унормувати поводження з відходами, привести систему державного регулювання в авіаційній галузі у відповідність з міжнародними стандартами. Виконання обіцянки запровадити системи управління якістю пасажирських перевезень відповідно до стандартів ЄС зараз виконується – завдання поставили новому главі «Укрзалізниці».

У Верховній раді партія «Слуга народу» обіцяла ухвалити закони, необхідні для розширення співпраці з Євросоюзом

Договір про «відкрите небо»

В Офісі президента очікували, що договір про «відкрите небо» вдасться підписати на саміті Україна-ЄС. Але перед зустріччю стало відомо, що угода не готова через те, що ще триває процес Brexit.

За словами президента Володимира Зеленського, лідери ЄС його запевнили, що договір буде підписаний на початку 2021 року і нинішня відстрочка – остання. Підписання документу в інтересах Зеленського – адже в його передвиборчій програмі є відповідна обіцянка.

Свого часу таку обіцянку провалили Володимир Гройсман (в статусі прем'єр-міністра) і Володимир Омелян (на посаді міністра інфраструктури). До речі, весь нелегкий шлях переговорів по «відкритого неба» можна подивитися на нашій інфографіці.

Несподівано така обіцянка знайшлося у кількох народних депутатів-мажоритарників від «Слуги народу»: Сергія Буніна, В'ячеслава Рубльова, Сергія Нагорняка, Кирила Нестеренка, Олександра Трухіна, Володимира Гевка, Михайла Лаби, Сергія Литвиненка, Павла Павліша, Олексія Ковальова, Олександра Гайду. Варто відзначити, що підписання угоди про «відрите небо» з ЄС – зовсім не відноситься до повноважень нардепа.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» зібрало обіцянки нової та попередньої влади щодо НАТО.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: