Загроза втрати безвізу з ЄС: чи залишається ризик після саміту в Брюсселі

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Президент України Володимир Зеленський заявив, що безвізовому режиму з Європейським союзом нічого не загрожує. Він також запевнив, що Україна виконує всі критерії для збереження безвізу. У коментарі «Слово і діло» експерт з політики Олександр Солонтай зазначив, що ризик скасування безвізового режиму залишається, але питання відкладено в політичний спосіб через складну епідеміологічну ситуацію в світі.

«Я вважаю, що ця загроза залишається. На мою думку, наші європейські партнери, розуміючи, що зараз складна ситуація з карантином, це питання відклали. Де-факто зараз через епідемію безвізу не існує, але до цього питання повернуться пізніше», - сказав Солонтай.

Експерт зазначив, що європейські партнери повернуться до цього питання, коли запланований аудит виконання Україною умов Асоціації з ЄС у 2021 році.

Промисловий «безвіз»: чи вдасться досягнути нових домовленостейПромисловий безвіз передбачає приведення у відповідність до європейських стандартів тисяч норм у багатьох промислових галузях, тому домовленості будуть досягнуті нескоро, вважає експерт.

Солонтай підкреслив, що це питання відклали, бо через коронавірус важко збалансувати внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на прогрес в Україні.

«Це питання відкладено, бо зараз обмежено пересування у всьому світі. Але, якщо говорити про причини, це питання, що Україна не виконує в повній мірі свої зобов’язання про боротьбі з корупцією та у просуванні структурних реформ. Якщо під час аудиту з’ясують, що Україна нічого весь цей час не робила, то будуть проблеми. В першу чергу, мова йде про правоохоронну систему, судову систему та функціонування антикорупційних органів», - сказав він.

Раніше в МЗС України також повідомили про те, що безвізу між Україною і Європейським союзом ніщо не загрожує, а позиції Києва і Брюсселя в боротьбі з корупцією тотожні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: