Саміт Україна-ЄС: результати п'яти попередніх зустрічей

Читать на русском

У Брюсселі 6 жовтня відбудеться саміт Україна-Європейський союз, 22-й за рахунком. На зустрічі буде присутній президент Володимир Зеленський, президент Європейської ради Шарль Мішель і представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель (президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн знаходиться на самоізоляції). На саміті традиційно обговорять ситуацію на Донбасі, стан реформ в Україні, а ще кроки по впровадженню Угоди про асоціацію та підтримку України з боку Євросоюзу. Відзначимо, що останній місяць перед самітом в ЄС не раз погрожували Україні зупинкою безвізу через ситуацію з обранням глави САП, цікаво, як це позначиться на переговорах. «Слово і діло» пропонує згадати, чим закінчилися попередні п'ять самітів Україна-ЄС.

Перший саміт Україна-ЄС після Революції гідності і втечі Віктора Януковича відбувся в кінці квітня 2015 року. В ході саміту обговорювали питання запровадження безвізового режиму для України, анексію Криму Росією, виконання Мінських угод і реформи в Україні (в принципі, кожен рік теми для обговорення на зустрічі плюс-мінус однакові).

За підсумками саміту Європейський союз привітав проведення вільних виборів в Україні (президентських і парламентських), вітали підписання Угоди про асоціацію. Також ЄС відзначив прогрес в децентралізації в Україні та перші заходи щодо впровадження конституційної та судової реформ, а також боротьбу з корупцією. Позитивну оцінку дали також призначенню директора Національного антикорупційного бюро. У той же час Україну закликали прискорити завершення конституційної реформи, реформи місцевого самоврядування, реструктуризувати енергетичний сектор і активізувати боротьбу з корупцією. Цікаво, що з того саміту пройшло п'ять років, але, очевидно, цього разу зауваження з боку Євросоюзу будуть ті ж.

Наступний саміт відбувся 24 листопада 2016-го, центральною темою знову був безвіз. На той час Україна виконала всі необхідні умови і чекала поки в ЄС затвердять механізм припинення безвізового режиму. Як зазначив тоді президент Петро Порошенко, це був перший саміт, на якому Україні не задавали питання, адже влада імплементувала всі пункти угоди. На саміті сторони обговорили 10 місяців роботи зони вільної торгівлі і підписали угоду про фінансування «Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні» (для боротьби з корупцією Україні виділили 15 млн євро).

Саміт з Євросоюзом в липні 2017 року завершився без узгодження підсумкової декларації або заяви. На зустрічі Україна і ЄС обговорили місяць роботи безвізового режиму, рік і функціонування зони вільної торгівлі. Євросоюз, як зазвичай, запевнив Україну в підтримці в боротьбі з російською агресією, пообіцяв зберігати санкції проти РФ і надавати Україні допомогу.

Через рік відбувся черговий саміт, за підсумками якого заява вже була. Європейський союз привітав початок медичної і пенсійної реформ в Україні, а також ухвалення законів про створення Антикорупційного суду, про національну безпеку, про приватизацію. При цьому партнери закликали прискорити реформи, зокрема, в сфері боротьби з корупцією.

Минулорічний саміт Україна-ЄС був дебютним для президента Володимира Зеленського, але нічим особливо не відрізнявся. Євросоюз підтвердив намір виділити другий транш макрофінансової допомоги в розмірі 500 млн євро (кошти Україна отримала в червні цього року). Крім того, було підписано кілька угод: про фінансування заходу «U-Lead з Європою: Програма для України щодо розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку – друга фаза», угоду по фінансування «Антикорупційної ініціативи».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як виконується Угода про асоціацію між Україною та ЄС.

Як Україна і Євросоюз вели переговори щодо угоди про «відкрите небо» можна подивитися на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: