Рік після виборів: аналіз виконання програми Зеленського

Читать на русском
Рік тому Володимир Зеленський був обраний президентом. Слово і діло сьогодні проаналізувало його програму і пропонує подивитися, чи є прогрес в її виконанні.
Фото: УНІАН

В Україні 21 квітня минулого року відбувся другий тур президентських виборів, за підсумками якого Володимир Зеленський отримав беззастережну перемогу. Один із головних документів, на який президент повинен орієнтуватися у своїй роботі – його передвиборча програма. «Слово і діло» розділило програмні обіцянки Зеленського на групи (за тематикою) і пропонує подивитися, чи є прогрес в їх виконанні.

Нагадаємо, що всього в передвиборчій програмі Зеленського 71 обіцянка, з них він виконав 6 і провалив поки одну.

Усі обіцянки Володимира Зеленського, не тільки програмні, можна подивитися в його профілі за посиланням. З повною методологією, за якою наші аналітики відслідковують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Соціальний захист

Не можна сказати, що в цій сфері є особливі успіхи у виконанні програмних обіцянок. Наприклад, Зеленський обіцяв запровадити одноразову «нульову декларацію» для бізнесу – кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати й легалізувати свої доходи, а отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. Така декларація ще не запроваджена. Торік глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев говорив, що законопроект про податкову амністію буде представлений не раніше весни. Але з огляду на нинішню ситуацію з пандемією коронавірусу та економічною кризою – поки не до цього.

Також Зеленський обіцяв забезпечити перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи. Фактично це завдання Кабінету міністрів – у програмі діяльності уряду Дениса Шмигаля є такий пункт, але він звучить як «створити передумови для ефективного функціонування накопичувальної пенсійної системи». Тобто саму накопичувальну систему не обіцяють.

Значний прогрес у виконанні обіцянок забезпечити монетизацію субсидій і пільг, але це, мабуть, заслуга попередньої влади. Монетизацію субсидій запровадив ще Кабмін Володимира Гройсмана в березні минулого року, пільги монетизувати почали в травні. Зараз система справно працює.

Охорона здоров'я

Обіцянка Зеленського про те, що професія лікаря стане престижною і високооплачуваною практично дублюється в програмі Кабміну Дениса Шмигаль. Там йдеться про забезпечення гідних умов і рівня оплати для медиків. Про будь-які результати говорити зарано.

З 1 квітня в Україні стартував другий етап медичної реформи. Це трохи зрушило з мертвої точки обіцянки Зеленського запровадити обов'язковий безкоштовний щорічний медогляд (зараз безкоштовно будуть доступні деякі пакети діагностики) та впровадити страхову медицину (запущені перші програми медичних гарантій).

Також Зеленський обіцяв скоротити адміністративну надбудову системи охорони здоров'я. По суті, це передбачає медична реформа – перехід лікарень на пряме фінансування до Національної служби здоров'я. Оскільки новий Кабінет міністрів має намір продовжувати медичну реформу, обіцянка може бути виконана.

Тільки наприкінці каденції президента ми зможемо надати статус його обіцянці про те, що лікарні будуть отримувати сучасне обладнання. Устаткування постачають, але говорити про виконання обіцянки поки що рано.

Освіта

Обіцянки Зеленського щодо схожі з обіцянками щодо медицини: постачати школам нове обладнання, зробити професію вчителя престижною та високооплачуваною, скоротити адміністративну надбудову системи. Зараз це все завдання для нового Кабінету міністрів.

Крім того, Зеленський обіцяв відкрити український ринок для найкращих іноземних установ освіти. У принципі, ринок освіти був відкритий для іноземних вишів і раніше. Тому ми будемо стежити за відкриттям філій ВНЗ в Україні і міжнародним співробітництвом.

На середньому рівні виконання обіцянок, які стосуються приватної освіти. Наприклад, Зеленський обіцяв створити всі умови, щоб у приватних і державних установ освіти були рівні права. У звіті Кабміну за 2019 рік ідеться, що створені можливості для приватних вишів отримувати бюджетне фінансування і бути виконавцями державного замовлення на підготовку фахівців. Кабмін Шмигаля теж може продовжувати політику розширення рівноправності.

Також у програмі Зеленського є обіцянка про те, що держава гарантуватиме прозоре й легке ліцензування, підтримку й розвиток приватної освіти. Не так давно постанову про ліцензування приватних закладів освіти оновлювали.

Діджиталізація

Діджиталізація – це одна з головних передвиборчих тез Зеленського. І у нього вже є одна виконана обіцянка – сприяти розвитку цифрової грамотності населення незалежно від віку. Наприкінці січня запрацювала національна онлайн-платформа із цифрової грамотності https://osvita.diia.gov.ua/. Кожен українець тепер має безкоштовний доступ до цифрової освіти.

У цілому з обіцянками щодо цифровізації все непогано. В Україні запустили сервіс «Дія», за допомогою якого можна отримати деякі державні послуги онлайн. Якраз президент обіцяв автоматизувати й перевести в електронний вигляд суспільні процеси.

Також Зеленський обіцяв, що інформація про формування та використання бюджетів, проведення тендерів та закупівель буде доступна всім. 19 квітня набув чинності оновлений закон «Про державні закупівлі», згідно з яким всі закупівлі від 50 тисяч гривень будуть відбуватися в системі Prozorro. Крім того, у першому читанні ухвалений законопроект «Про оборонні закупівлі», який передбачає їх розсекречення. Тож процес триває.

Поки нічого не зроблено, щоб в українців була можливість долучитися до ухвалення важливих рішень через інтернет.

Охорона довкілля

Тут теж є певний прогрес. У передвиборчій програмі Зеленський обіцяв запровадити сортування й переробку сміття, а також відмову України від пластика – відповідні законопроекти вже є у Верховній раді. За першим питанням – чекає розгляду, за другим – чекає другого читання.

У програмі Зеленський обіцяв встановити контроль за виснаженням чорноземів. У листопаді минулого року в Україні створили організацію державно-приватного партнерства, яка буде займатися моніторингом стану ґрунтів, а також приведенням їх до відповідності міжнародним стандартам. Робота наразі йде.

У процесі виконання обіцянки встановити контроль вирубки лісів і забруднення річок. Торік в Україні облаштували лабораторії моніторингу вод із сучасним обладнанням, щоб вимірювати кількість забруднювальних речовин. У майбутньому ще потрібно впроваджувати стандарти європейського моніторингу. Що стосується лісів – запущений пілотний проєкт «Ліс у смартфоні», також розроблена онлайн-карта рубок.

Інфраструктура

Поки проблеми з обіцянкою відновити аеропорти в кожному обласному центрі. Завдання довгострокове і дуже фінансово затратне, при цьому в умовах карантину й секвестру державного бюджету на ньому почали економити: наприклад, фінансування відновлення аеропорту в Дніпрі урізали з 1 млрд до 100 млн грн.

Обіцяв Зеленський підписати угоду про «відкрите небо» з Європейським союзом. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна пропонує підписати документ на саміті Східного партнерства, який запланований на 18 червня.

Є в президента обіцянка будувати дороги за європейськими стандартами. Верховна рада ухвалила закон, який забезпечив створення правової основи для проведення аудиту безпеки доріг. Також планує подальше оновлення стандартів будівництва.

Державне управління

Найбільша кількість виконаних обіцянок Зеленського саме з цієї сфери. Це не дивно: обіцянку про підготовку якогось законопроекту виконати набагато простіше, ніж реформувати певну галузь.

Глава держави виконав обіцянки підготувати законопроекти «Про відкликання народного депутата» та «Про імпічмент президента України». Перший уже отримав висновок від Конституційного суду й чекає розгляду, другий – ухвалений і підписаний. Також виконані обіцянки про те, що вибори до парламенту і місцевих рад будуть проходити за відкритими списками. Наприкінці минулого року Рада ухвалила Виборчий кодекс, який ліквідує мажоритарку і запроваджує відкриті списки.

Єдина поки провалена повністю програмна обіцянка – першим законопроектом стане проєкт закону «Про народовладдя». Замість нього Зеленський першим подав внесення змін до закону України «Про державні закупівлі».

Поки все йде до того, що буде не виконана обіцянка не концентрувати в Києві центральні органи влади. Від переїзду Офісу президента з Банкової відмовилися ще в минулому році, значить переносити кудись інші державні структури – теж сенсу немає.

Цікава обіцянка Зеленського не торгувати принципами, репутацією і країною заради збереження влади. Її виконання ми оцінимо після завершення каденції президента.

Правова система

Тут у Зеленського ще одна виконана обіцянка – запровадити матеріальне заохочення і захист для викривачів корупції. Відповідний закон ухвалений і набув чинності. Він передбачає, що особа, яка повідомила про корупційний злочин (розмір збитків повинен у 5 тисяч і більше разів перевищувати прожитковий мінімум), має право на винагороду. Також новий закон зберігає і розширює захист викривача корупції.

Немає прогресу з обіцянкою про те, що засуджений за корупцію отримає конфіскацію майна і довічну заборону обіймати державні посади. Згідно з чинним законодавством, набуття чиновником корупційних активів карається позбавленням волі на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років із конфіскацією майна.

Що стосується обіцянки про те, що підозрюваний у корупції не зможе вийти під заставу, – відповідний президентський законопроект чекає розгляду в парламенті. Крім того, в Раді є президентський законопроект про реформу Служби безпеки України, який передбачає її відмову від невластивих функцій – СБУ не буде займатися боротьбою з економічною злочинністю. Така обіцянка є в програмі Зеленського.

Національна безпека

Володимир Зеленський обіцяв, що рішення про вступ України в НАТО буде ухвалюватися на всеукраїнському референдумі. Найближчим часом держава, звичайно, не вступить до Альянсу.

Також президент обіцяв зарплату військовим на рівні стандартів НАТО. Цьогоріч Генеральний штаб планує запустити реформу грошового забезпечення військових. Крім того, у Раді на друге читання чекає законопроект «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їхніх сімей». Він, зокрема, передбачає збільшення окладів. Але до натівських стандартів, звісно, далеко. Виконання обіцянки про те, що армія стане престижною службою, теж значно залежить від зарплат військових.

Теж у процесі виконання обіцянка порушити питання перед гарантами Будапештського меморандуму і партнерами в ЄС щодо підтримки України в прагненні завершити війну. У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що це питання постійно на порядку денному.

Економіка й промисловість

Обіцянки Зеленського забезпечити детінізацію економіки, свободу конкуренції і розвиток внутрішнього виробництва є серед завдань нового Кабінету міністрів. Поки висновки за ними робити рано.

Обіцяв Зеленський впровадити економічний паспорт українця – кожна дитина отримає право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ. У Верховній раді вже зареєстрований відповідний законопроект, але, як будуть реалізувати ідею в разі його ухвалення, поки загадка.

Як і багато українських політиків, Зеленський обіцяв енергонезалежність України – забезпечення своїх потреб за рахунок власних енергетичних ресурсів. У таких обіцянок непроста доля – ніхто їх виконати не може.

Практично виконана обіцянка сформувати прозорий ринок землі. Закон вже ухвалений, ринок запрацює з 1 липня наступного року, але судити про його прозорість ми зможемо тільки за деякий час.

Також вже можна вважати виконаною обіцянку про те, що податки стануть простими й зрозумілими. Нещодавно Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», який допоможе спростити сплату податкових платежів і сприяти зменшенню кількості помилково сплачених податків.

Раніше ми писали про те, як Володимир Зеленський виконував обіцянки протягом одинадцятого місяця роботи.

Нагадаємо, «Слово і діло» зафіксувало основні економічні показники на момент обрання Володимира Зеленського та подивилося, як вони змінилися зараз.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: