Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв відновити аеропорти у кожному обласному центрі

30 січня 2019 року кандидат на посаду Президента України Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв відновити аеропорти у кожному обласному центрі.
Не виконано
Сказано 30 січня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/wp005pt021f01=233pt001f01=720.html
  • https://youtu.be/CmmM8skIAwg?t=71
  • https://www.slovoidilo.ua/2020/09/07/novyna/polityka/vladyslav-kryklij-rynku-nemaye-konsolidovanoyi-pozycziyi-shhodo-vnutrishnoho-vodnoho-transportu-takyx-vypadkax-rishennya-maye-pryjmaty-derzhava
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/126-2016-%D0%BF#Text
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/02/25/stattja/polityka/analizuyemo-vykonannya-prezydentskoyi-prohramy-vidnovlennya-aeroportiv-oblastyax
  • https://youtu.be/R1ZDKbt26UU?t=4084

Результат

Як відомо, відновлення аеропортів відбувається в рамках Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року (включно), затвердженої постановою Кабміну від 24 лютого 2016 р. № 126, з внесеними змінами у 2017-2020 роках. Станом на середину 2021 року (по суті станом на середину каденції президента Зеленського) до програми розвитку не включено аеропорти Чернігова, Луцька, Хмельницького, відповідно їхнє відновлення не забезпечується та не планується забезпечувати.

У інтерв'ю для «Слово і діло» від 25 червня 2021 року, на запитання про відновлення аеропортів Чернігова, Луцька, Хмельницького, ексміністр інфраструктури Криклій розповів: «Для цих аеропортів трафіку просто не буде, тому що вони доволі близько розташовані до аеропортів інших міст», – після наведення прикладу міжнародного досвіду щодо недоцільності нетривалих перельотів, додав, – «Зрозуміло, що в Чернігові навіть немає тієї кількості пасажирів, які б мандрували. Та й до Києва, до аеропорту Бориспіль, не так далеко. До столиці точно не летітимуть».

Враховуючи: визначені завдання і заходи програми розвитку аеропортів, які не поширюються на аеропорти Чернігова, Луцька, Хмельницького; відсутність будь-яких системних робіт з відновлення аеропортів в цих містах; відсутність необхідного фінансування; тривалий процес потенційного відновлення; фахові роз'яснення ексміністра щодо недоцільності відновлення аеропортів в цих містах, – редакція вважає, що відновлення аеропортів у кожному (!) обласному центрі, станом на середину каденції не те що, не забезпечується, а навіть не визначено стратегічним завданням на найближчі роки. У зв'язку з цим, обіцянці присвоєно статус «не виконано».

Редакція продовжує слідкувати за іншими поточними обіцянками президента Зеленського щодо відновлення аеропортів.