Одинадцятий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. На момент публікації матеріалу глава держави дав 419 обіцянок разом із передвиборчими й програмними. Якщо рахувати з дня інавгурації, 20 травня, то в Зеленського зараз 208 зобов'язань у процесі виконання, 79 – виконані і з 46 він не впорався.

Протягом одинадцятого місяця роботи (з 21 березня до 20 квітня) Зеленський дав 11 нових обіцянок, виконав – 12 і 9 – провалив.

Відзначимо, усі обіцянки Володимира Зеленського можна переглянути за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які обіцянки провалив Зеленський

Президент не виконав кілька обіцянок, пов'язаних із внесенням зміни до державного бюджету на 2020 рік. Зеленський запевнив, що витрати на наукову діяльність в оновленому бюджеті не скоротять, проте ними все-таки довелося пожертвувати. Витрати на наукову й науково-технічну діяльність вишів і наукових установ скоротили на 11,5 млн грн. Фонд президента щодо підтримки освіти, науки і спорту повністю позбавили фінансування (було 500 млн грн), як і програму підтримки пріоритетних напрямків наукових досліджень (400 млн грн). Крім того, забезпечення діяльності Національного фонду досліджень скоротили на 225,5 млн грн.

Також Зеленський обіцяв, що обсяг Фонду боротьби з коронавірусом становитиме 66 млрд грн, але в бюджеті на нього заклали 64,7 млрд грн, тобто на 1,3 млрд менше.

Наприкінці жовтня Зеленський заявив, що планує найближчим часом провести велику приватизацію десятків об'єктів. Станом на середину квітня жоден об'єкт великої приватизації не був проданий. Крім того, в оновленій версії бюджету очікуваний дохід від приватизації цьогоріч зменшено на 11,5 млрд грн – до 500 млн грн, мабуть, від масштабної приватизації поки вирішили відмовитися.

Не виконав Зеленський обіцянку обговорити зниження тарифів на опалення з місцевою владою, якій не вдалося це забезпечити. Як повідомили в Офісі президента, за два місяці таке обговорення так і не відбулося. Також президент провалив обіцянку про те, що до березня переселенці отримають відремонтовані квартири в Золотому-1 і Карбоніті. Квартири ще не надали, оскільки вони потребують капітального ремонту.

У березні глава держави обіцяв ввести в експлуатацію першу частину Бориспільської багатопрофільної лікарні. Однак ремонтні роботи досі не закінчені: лікувальний корпус готовий на 50%, поліклінічне відділення – на 50%, інфекційне відділення – на 60%, фасади – на 40%. Лікарню хочуть ввести в експлуатацію до 30 червня, а зараз навіть немає дозвільних документів щодо введенню в експлуатацію першої частини.

Які обіцянки виконав Зеленський

Не все так погано в Зеленського з обіцянками в оновленій версії бюджету. Як він і говорив, у ній повністю зберегли витрати на оборону і на зарплати вчителів. Фінансування зарплат топчиновників, навпаки, скоротили: на період карантину гранична сума зарплат чиновників (посадових осіб, суддів, членів наглядових рад, керівників державних підприємств) визначена в 10 мінімальних зарплат (47 тис. грн).

Як і обіцяв президент, на виплати пенсій у бюджеті передбачили додаткові кошти: фінансування Пенсійного фонду збільшили на 29,7 млрд грн.

Щодо пенсій у Зеленського є й інші виконані обіцянки: пенсіонерам, старшим за 80 років, виплати підвищили на 500 грн, окремим категоріям населення (деяким пенсіонерам та одержувачам державної соціальної допомоги) у зв'язку з карантином виплатять тисячу гривень, індексація пенсій розпочнеться з 1 травня.

Наприкінці березня президент пообіцяв збільшити виплати лікарям, які протидіють коронавірусу. 1 квітня Зеленський підписав закон, який передбачає доплату в розмірі до 300% заробітної плати медикам та іншим працівникам, задіяним у лікуванні хворих на коронавірус. 13 квітня Верховна рада ухвалила зміни до бюджету, в якому передбачені кошти на доплати (у Фонді боротьби з коронавірусом). Обіцянка виконана.

У липні минулого року Зеленський пообіцяв презентувати Рінату Ахметову «інвестиційний документ» для фінансування медицини: «Зустрілися з Ахметовим, поставили умову, що ми скасуємо Роттердам + і ми його скасували. І що на кожного олігарха буде велике потужне фінансове навантаження. Він купив 200 «швидких» для дитячих лікарень. І будемо презентувати йому «інвестиційний документ», щоб він вкладався, хоча він про це ще не знає, щоб він вкладав великі гроші в медицину». В ОПУ і в Фонді Ахметова інформацію про «інвестиційний документ» «Слово і діло» не дали.

Однак у середині березня, коли в Україні почав поширюватися коронавірус, Зеленський зібрав у себе представників великого бізнесу, серед них був і Ахметов. Бізнесмени погодилися з пропозиціями президента й пообіцяли надати всю необхідну допомогу державі. Зокрема, за Ахметовим «закріпили» Івано-Франківську, Львівську, Донецьку та Луганську області, Кривий Ріг, Кам'янське і Павлоград. Він виділив 300 млн грн на боротьбу з коронавірусом і закупить щонайменше 200 апаратів ШВЛ. Отже, обіцянку Зеленського можна вважати виконаною.

Раніше ми писали про те, як Володимир Зеленський виконував обіцянки протягом десятого місяця роботи.

Нагадаємо, «Слово і діло» зафіксувало основні економічні показники в момент обрання Володимира Зеленського та подивилося, як вони змінилися зараз.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: