Тріумф Зеленського: рік потому

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Прихильники п’ятого президента чекали цього дня з нетерпінням, щоб промовитити/прописати/прогорлати: «А ми вам казали!». Яскраві озеленені прибічники президента Зеленського з піною на вустах доводять, що цей рік був кращим за будь-який інший рік за Порошенка. А більшість українців мовчки не розуміють, чого очікувати, куди рухатися та як жити в новій реальності.

Сьогодні одна із фейсбук-сторінок Зеленського, за іронією, саме та, що була основним інформаційним фейсбук-майданчиком на виборах, оприлюднила 12 перемог президента за рік. Мимоволі спадає на думку аналогія із 12 подвигами Геракла й згадується одна з античних легенд.

Під час однієї з подорожей Геракла кентавр Несс намагався викрасти дружину легендарного героя. Геракл вбив кентавра отруйною стрілою, але перед смертю Несс дав його дружині підступну пораду: зібрати його отруєну кров, яка нібито може повертати втрачене кохання.

Як Зеленський виконує обіцянки зі своєї програмиУ річницю першого туру президентських виборів аналізуємо, як Володимир Зеленський виконує свою програму.

За деякий час, коли дружина Геракла злякалася потенційного кохання чоловіка до інших гречанок, вона прислала чоловікові одяг, просочений кров'ю Несса. Геракл одягнув отруйний одяг, отрута почала діяти, обпікаючи тіло, і Геракл помер у муках, не маючи жодної можливості щось вдіяти. Адже помирав він від віроломства ворога, з яким не розібрався вчасно й набагато раніше.

Ця легенда не увійшла до списку 12 подвигів Геракла. Так само, як і найпроблемніші моменти діяльності президента Зеленського не відображені у 12 пунктах його перемог. Ця історія про те, як незакінчені справи можуть наздоганяти й завдавати нищівного удару в мить нездатності протидіяти.

Володимир Зеленський рік тому на стадіоні порушив серйозні питання, на які нині не має відповіді. Чому досі не знайшли тих, хто підривав військові склади? Хто вбив Шеремета? Чому досі ніхто не сидить за Іловайськ і Дебальцеве? Куди поділися Карпатські ліси? Чому війна досі не закінчилась? Відсутність таких відповідей стає проблемою Володимира Олександровича і саме такі незакриті питання здатні стати отруйною кров’ю Несса і наздогнати його на будь-якому з років президентства та навіть після закінчення каденції.

Відверто кажучи, виділені 12 «перемог» Зеленського не викликають, м’яко кажучи, жодного захвату. Лише емоцію, щось середнє між дежавю вже бачених дріб’язкових медальок на кітелі попереднього гаранта та здивуванням. Хіба можна за рік після виборів пишатися тим, що «під час пандемії президент може звертатися до людей частіше, ніж мер вашого міста»? Або тим, що «прем’єра можуть насварити за високі зарплати чиновників»? Навряд це ті успіхи, які очікують від президента громадяни країни. Не кажучи вже про виборців, що віддали йому голоси.

Загалом, мабуть, єдине спільне враження для прихильників та опонентів президента в межах року, полягає в розумінні того, що кардинальні зміни не робляться швидко. Чи то курс долара, чи свинарчуки і посадки.

Найважливіше, що наші найбільші проблеми, які не залежать від персоналії президента, лишилися з нами: інфантильність, розділеність та анархічність українського суспільства. Просто на них наклалися нові виклики у вигляді пандемії та економічної кризи.

Колесо історії, як завжди, пронесеться знову. Тільки Геракла з усіма його вдачами та невдачами боги забрали до себе на Олімп, а ми залишимося тут, один на один зі своїми невирішеними проблемами. І за рік, і в квітні 2022 року.

Богдан Бондаренко, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: