Як Зеленський виконує обіцянки зі своєї програми

Читать на русском
У річницю першого туру президентських виборів аналізуємо, як Володимир Зеленський виконує свою програму.

Рік тому, 31 березня, відбувся перший тур президентських виборів в Україні. За його підсумками Володимир Зеленський набрав вдвічі більше голосів (30,24%), ніж чинний тоді президент Петро Порошенко. У другому турі перевага стала ще більше – 73% голосів були на користь новачка в політиці. Ейфорія після перемоги давно пройшла – тепер час виконувати обіцянки. «Слово і діло» пропонує подивитися, як Володимир Зеленський виконує зобов'язання з програми, з якою він йшов на вибори-2019.

У передвиборчій програмі Зеленського 71 обіцянка. Інавгурація відбулася наприкінці травня, відтоді він повністю виконав 6 програмних обіцянок і остаточно провалив поки тільки одну.

Усі обіцянки президента Зеленського, не тільки програмні, можна подивитися в його профілі за посиланням. З повною методологією, за якою наші аналітики відслідковують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут. Відзначимо, обіцянки п'ятого президента Петра Порошенка ми також відстежували. Їх, як і решту його обіцянок на нинішній та попередніх посадах, можна подивитися тут.

Яку обіцянку з програми провалив Зеленський

Першу (і поки єдину) програмну обіцянку глава держави провалив за два дні після інавгурації. Зеленський обіцяв, що його першим законопроектом стане проєкт закону «Про народовладдя»: «У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки народ України буде формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії».

Замість цього першим виявилося внесення змін до закону України «Про державні закупівлі» щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу. Як такого законопроекту про народовладдя Зеленський не вніс і досі: є про законодавчу ініціативу народу, згодом має бути внесений законопроект про референдум.

Які програмні обіцянки виконав президент

Володимир Зеленський виконав обіцянки підготувати законопроекти «Про відкликання народного депутата» і «Про імпічмент президента України». Перший був внесений до Ради 29 серпня, він передбачає дострокове припинення повноважень нардепа в разі кнопкодавства або пропуску більш ніж третини пленарних засідань. Конституційний суд вже виніс своє рішення щодо ініціативи, тепер вона чекає розгляду.

Законопроект про імпічмент Зеленський реєстрував двічі: під час роботи Ради VIII скликання і під час роботи IX. Закон вже ухвалений і підписаний президентом. Попри те, що сам документ та його норми були неодноразово розкритиковані, факт виконання обіцянки заперечити неможливо: писав «підготую» – підготував.

Також президент виконав обіцянки про те, що вибори до парламенту і місцеві ради будуть проходити за відкритими списками. Наприкінці минулого року Рада ухвалила Виборчий кодекс, який ліквідує мажоритарку і запровадить відкриті списки. Що стосується місцевих виборів, у законі передбачено, що вибори депутатів Криму, обласних і міських рад проводяться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками. Детальніше, як за новим Виборчим кодексом будуть проводити місцеві вибори, можна подивитися на нашій інфографіці.

Обіцяв Зеленський у програмі матеріальне заохочення для викривачів корупції. Виконано – закон ухвалений і набув чинності. Згідно із законом особа, яка повідомила про корупційний злочин (розмір збитків повинен у 5 тисяч і більше разів перевищувати прожитковий мінімум), має право на винагороду. Розмір винагороди може скласти 10% від розміру корупційного злочину (але не більш ніж 3 тисячі мінімальних зарплат).

Крім того, виконано обіцянку сприяти розвитку цифрової грамотності населення незалежно від віку. Наприкінці січня запрацювала національна онлайн-платформа з цифрової грамотності https://osvita.diia.gov.ua/. Кожен українець тепер має безкоштовний доступ до цифрової освіти.

Програма Зеленського: які обіцянки залишаються в процесі

Решта обіцянок із передвиборчої програми президента ще перебувають у процесі виконання. Багатьом із них ми зможемо присвоїти статус тільки наприкінці каденції Зеленського, проте наші аналітики щодня збирають проміжні результати.

Наприклад, є обіцянка запровадити економічний паспорт українця – кожна дитина отримає право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ. У Верховній раді вже зареєстрований відповідний законопроект, чекаємо ухвалення і реалізації ідеї. Щоправда, юристи, яких ми опитали, в реальність ініціативи не вірять, а попередній міністр економіки Милованов зізнався, що навіть не знав про таку обіцянку президента.

Буквально сьогодні вночі був зроблений великий крок у виконанні обіцянки запровадити прозорий ринок землі – Верховна рада ухвалила закон вже в другому читанні (докладніше про нього на інфографіці). Але ринок запустять тільки з липня 2021 року і судити про його прозорість ми зможемо лише за деякий час.

Також Зеленський у програмі обіцяв замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. У Раді вже давно зареєстровані зміни до Податкового кодексу, але за них депутати ще не бралися. Від ухвалення закону і буде залежати реалізація обіцянки.

Ще дві обіцянки президента залежать від ухвалення вже внесених законопроектів: Служба безпеки України не буде займатися економічними злочинами, підозрюваний у корупції не матиме права вийти під заставу. Зміни до Кримінального процесуального кодексу зараз опрацьовуються в комітеті, законопроект про реформу СБУ тільки нещодавно внесли.

Обіцяв Зеленський запровадити обов'язковий безкоштовний щорічний медичний огляд. З 1 квітня в Україні повинен стартувати другий етап медичної реформи і, по суті, обіцянку повинно бути виконано, але з огляду на нинішні реалії робити висновки передчасно.

Крім того, у програмі президента є обіцянки запровадити програму популяризації здорового способу життя, впровадити страхову медицину, будувати дороги за європейськими стандартами, встановити контроль за вирубкою лісів, зробити податки простими і зрозумілими, відновити аеропорти в кожному обласному центрі, підписати угоду «Відкрите небо» з ЄС тощо.

Раніше ми писали про те, як Володимир Зеленський виконував обіцянки протягом дев'ятого місяця роботи.

Нагадаємо, «Слово і діло» розклало обіцянки Володимира Зеленського на піраміді Маслоу.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: