Десятий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. На момент публікації матеріалу глава держави дав 400 обіцянок, включаючи передвиборчі і програмні. Якщо рахувати з дня інавгурації, 20 травня, то у Зеленського зараз 210 зобов'язань у процесі виконання, 67 – виконано і 37 – провалено.

Протягом десятого місяця роботи (з 21 лютого до 20 березня) глава держави дав 29 нових обіцянок, виконав – 8 і 6 обіцянок провалив.

Усі обіцянки президента Зеленського можна переглянути за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і Діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які обіцянки провалив Зеленський

Очікувано Зеленський не виконав обіцянку про те, що до березня будуть відремонтовані військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», які повернула Росія. Ще на початку лютого командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко повідомив, що пошкодження у кораблів виявилися занадто серйозними. Очікується, що вийти в море катера зможуть влітку.

У вересні Зеленський обіцяв, що скоро відбудеться запуск Служби фінансових розслідувань. У жовтні відповідний законопроект був ухвалений Верховною радою в першому читанні, але станом на березень його вже зняли з розгляду. Зважаючи на те, що з моменту обіцянки пройшло пів року та зараз немає навіть законодавчої ініціативи, завдяки якій може з'явитися відомство, обіцянку Зеленський не виконав.

Крім того, не виконано обіцянку найближчим часом на законодавчому рівні затвердити спрощення отримання дозволу для відвідування Криму. За пів року Верховна рада жодних змін у законодавство не внесла.

Провалив президент обіцянку про те, що найближчим часом буде відремонтована об'їзна дорога біля Черкас. З кінця липня, коли Зеленський дав цю обіцянку, і до березня ремонт дороги не проводився взагалі.

Після відставки уряду Олексія Гончарука Зеленський пообіцяв, що в Україні буде окремий міністр з питань промисловості. Однак нещодавно в Кабмін Дениса Шмигаля призначили Ігоря Петрашка, на пост міністра економіки, торгівлі і сільського господарства. Відзначимо, що в уряді Володимира Гройсмана за ці напрями відповідали два міністри, плюс сам прем'єр. Зважаючи на те, що Петрашко призначений керівником відразу трьох напрямків і окремого міністерства промисловості немає, президент не виконав обіцянку.

Які обіцянки виконав президент

Як і обіцяв, у середині березня Зеленський призначив голову Сумської обласної адміністрації, ним став Роман Грищенко. Також президент вніс до Ради обіцяний законопроект «Про внесення змін до закону України «Про Службу безпеки України» щодо вдосконалення організаційно-правових основ діяльності Служби безпеки України».

У листопаді Зеленський пообіцяв звільнення міністрів, якщо хтось із них до кінця 2019 року не впорається з поставленими дорученнями: «Такого молодого уряду ніколи не було. Теж тут є плюси і мінуси. Немає корумпованого досвіду і це великий плюс. Якщо ми сказали, що буде повне перезавантаження, так, це ризик, але це великий плюс. Якщо вони не впораються, теж чекаємо до кінця цього року, хто не зможе – з тим будемо прощатися».

«Слово і Діло» постійно моніторило виконання доручень Зеленського, і деякі міністри з ними не впоралися. У лютому з уряду пішла тільки Альона Бабак, за власним бажанням. Потім, на початку березня, у відставку відправили весь Кабінет міністрів Гончарука. Тому обіцянку можна вважати виконаною.

Виконано обіцянку до середини березня евакуювати з Італії українців, які не змогли повернутися через закриття кордонів зі Словенією. 15 березня в аеропорт «Бориспіль» прибув літак зі 123 українцями на борту, яких вивезли з Італії.

Крім того, президент виконав обіцянку про створення міністерства, яке буде займатися відновленням територій Донбасу. 11 березня уряд створив Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Раніше ми писали про те, як Володимир Зеленський виконував обіцянки протягом дев'ятого місяця роботи.

Нагадаємо, «Слово і Діло» порівняло претензії Володимира Зеленського до Кабміну Олексія Гончарука та Володимира Гройсмана.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: