Розбираємо програму Зеленського: яким обіцянкам не судилося здійснитися

Читать на русском
Чому обіцяна Зеленським НАТОвська зарплата – це фейк, чи можливо запустити в Україні ринок землі та впровадити народовладдя, ми обговорили з експертами.
Володимир ЗеленськийСлово і Діло

Поки українці захоплено обговорюють, чи прийде Зеленський на дебати та де їх у підсумку проводитимуть, якось непомітно відійшла на другий план важливіша тема – що, власне, обидва кандидати в президенти збираються робити в разі перемоги на виборах. Адже передвиборча риторика кандидатів часто відрізняється від обіцянок, задекларованих в їхніх програмах. «Слово і Діло» разом з експертами вирішило розібратися в програмних обіцянках претендентів на посаду глави держави. Аналіз програми Петра Порошенка можна почитати тут. Також пропонуємо розглянути, наскільки актуальні обіцянки Зеленського та чи можливо їх виконати.

Зовнішньополітичний курс

Незважаючи на те, що президент України є представником держави на зовнішній арені, проводить переговори, укладає міжнародні договори й вирішує, чи оголошувати воєнний стан, у програмі кандидата Володимира Зеленського не так уже й багато обіцянок, що стосуються зовнішньої політики.

Щодо питань війни та миру претендент на посаду глави держави констатує: «Ми маємо вибороти мир для України». При цьому не розшифровує алгоритм дій, а дає дуже розпливчастий орієнтир із розмитим формулюванням: «Перед гарантами за Будапештським меморандумом і партнерами з ЄС ми ставитимемо питання підтримки України в прагненні завершити війну, повернути тимчасово окуповані території й змусити агресора відшкодувати завдані збитки».

У програмі уточнюється, що «здача національних інтересів і територій не може бути предметом жодних переговорів».

Щодо євроатлантичної інтеграції, то в програмі кандидата зазначається, що питання про вступ України до НАТО буде винесене на всеукраїнський референдум. Але для початку необхідно переконати Верховну раду, скоріш за все, вже нового скликання, ухвалити законопроект про проведення такого референдуму.

Розбираємо програму Порошенка: яким обіцянкам не судилося здійснитисяЕксперти з різних галузей проаналізували наміри Порошенка на другий термін президентства з передвиборчої програми. Зокрема, пояснили, які обіцянки є надто далекоглядними, а які – цілком реально виконати в найближчі 5 років.

При цьому, незалежно від результатів плебісциту, Зеленський обіцяє в програмі: «Моє завдання зробити так, щоб зарплата військовослужбовців була на рівні НАТОвських стандартів».

НАТОвські зарплати – відвертий фейк, і те, що про це говорять, може свідчити про нерозуміння того, як діє військовий блок і вся структура євроатлантичної безпеки. Про це «Слову і Ділу» розповів голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

«Так само, як не існує в природі НАТОвських військ, НАТОвської військової форми одягу, так не існує й НАТОвської зарплати. До НАТО входять такі країни, як Туреччина та США. Але чи можна порівнювати зарплати турецького військовослужбовця й американського?», – зазначив Грабський.

Економіка

У програмі Зеленський обіцяє стати гарантом для кожного інвестора, впровадити одноразову «нульову декларацію» й замінити податок на прибуток податком на виведений капітал.

На думку економічного експерта Андрія Блінова, запровадити податок на виведений капітал можливо за певних умов. Головне – показати, яким чином компенсується втрата доходів від податку на прибуток, підкреслив він.

«Усі розрахунки показували, що при переході до податку на виведений капітал відбувається істотне зниження ставок податків. Такі компенсації можна знайти, наприклад, за допомогою більш суворого адміністрування імпорту. Наприклад, недопущення потрапляння на територію України в контрабандному режимі якоїсь техніки, гаджетів, що досить масово в нас відбувається», – пояснив експерт.

За рахунок впровадження цього податку можна знизити загалом податковий тиск, переконаний Блінов, але в цьому процесі є дві ключові проблеми. По-перше, доходи, що випадають, а по-друге, як це узгоджується з політикою BEPS, політикою уникнення оподаткування, щодо якого Україна зараз робить певні міжнародні кроки в межах домовленостей із західними партнерами.

Керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман зазначив, що процес заміни податку буде дуже складним, оскільки «влада в країні тривалий час відстоювала інтереси олігархату».

Економіка та соціальна політика: що обіцяють Зеленський і ПорошенкоСлово і Діло розбиралось, які обіцянки щодо розвитку економіки та соцполітики дали в своїх програмах Зеленський і Порошенко.

«Олігархи для себе створили свою власну Україну. Тому, звичайно, все, що утискає права олігархів, знаходитиме опір з боку різних політичних сил», – підкреслив Найман.

Менш реалістично втілити в життя обіцянку Зеленського про запровадження одноразової «нульової декларації» для бізнесу.

Голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко звернув увагу, що аналогічні обіцянки вже неодноразово давали представники влади.

«У нас, напевно, ще не було прем'єр-міністра чи президента, який би не пропонував бізнесу заплатити податки з того капіталу, який був зароблений раніше, й жити спокійно. Але при цьому не було жодної пропозиції, яка була б успішною. Щоб дійсно історія закінчилася сплатою податків», – зазначив Дорошенко.

За його словами, був єдиний момент, коли бізнес почав декларувати те, що є насправді, або забивати наперед те, що передбачалося отримати, коли політиків і держслужбовців зобов'язали заповнювати декларації. При цьому багато чиновників просто переписали майно та активи на родичів. Із бізнесменами може скластися схожа ситуація.

«Бізнес неодноразово отримував таку пропозицію й жодного разу нею не скористався», – зауважив Дорошенко. – Якщо даєш такі обіцянки, потрібно розуміти, що коли людина декларує, то держава має ще гарантувати й безпеку того, що людина задекларувала. А в нас право власності підвішене в повітрі».

Щодо «нульової декларації» Блінов зазначив, що вона має бути впроваджена. «Якщо кандидат передбачає 5% разових надходжень, то краще ці кошти використовувати максимально як якийсь інвестиційний фонд для вирішення різних проблем: будівництва електромереж, забезпечення генерації, будівництва мостів або автомобільних доріг», – наголосив Блінов.

Дебати між кандидатами в президенти: історія та фактиПоки вся країна чекає на дебати між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським, Слово і Діло вивчило історію цього публічного виступу.

Крім цього, Зеленський обіцяє, що податки будуть «простими й зрозумілими», а молоді підприємці отримають підтримку та рік нульового оподаткування й формування прозорого ринку землі.

Для створення ринку землі потрібен механізм його втілення, пояснив Блінов. На його думку, за 5 років цілком реально створити прозорий ринок землі за двох умов.

«По-перше, потрібно створити кадастр земельних ділянок. Потрібно розуміти, де їхні межі, опис, розташування на карті кадастру, – пояснив економіст, – По-друге, потрібен закон про ринок обігу земель сільськогосподарського призначення. Це прямо прописано в Земельному кодексі як умова зняття мораторію. Тут уже є політичне підґрунтя».

Щодо обіцянки Зеленського про те, що він особисто виступить гарантом для кожного інвестора, здійснити це в межах повноважень президента можливо лише шляхом накладення вето на законопроекти, які впливатимуть на кожного великого інвестора, або звертаючись до Конституційного суду України, пояснив експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко.

Внутрішня політика

Левова частка програми Зеленського стосується перелаштування країни. Всі важливі питання він обіцяє вирішувати через референдуми.

«Мій перший законопроект: «Про народовладдя». В ньому ми разом закріпимо механізм, за яким лише народ України формуватиме основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії. В сучасній Україні це має відбуватися з максимальним використанням новітніх технологій», – запевняє кандидат.

На думку Бондаренка, не виключено, що парламент може піти в опозицію до нового президента.

«З огляду на дані соціології, новообраний парламент буде ще більш роздроблений – потенційно передбачається проходження восьми фракцій абсолютно різних напрямків. Це ускладнює створення коаліції. Відповідно, такий парламент працює дуже важко. Тому складно прогнозувати, чи зможе президент провести через нову Верховну раду свої законопроекти», – пояснив він.

Також Зеленський обіцяє зняття недоторканності з президента, нардепів та суддів, можливість відкликання парламентарів, а за «кнопкодавство» – автоматичне позбавлення мандата, а також ухвалення закону про імпічмент президента.

«Усі ці законопроекти передбачають внесення змін до Конституції. А для цього президенту необхідно отримати 300 голосів у парламенті. Можна всі ці зміни об'єднати в один законопроект і одноразово проголосувати. Але з новим парламентом така ймовірність дуже низька», – зазначив Бондаренко.

Порошенко чи Зеленський: передвиборчі обіцянки в тестіВ нашому тесті зібрані обіцянки з програм кандидатів у президенти України, які вийшли до другого туру виборів-2019.

Загалом, програма Зеленського передбачає посилення прямої демократії. Протягом останніх двох років у світі багато входжень нових несистемних партій до влади якраз і будуються саме на такій платформі, тому що люди вже не вірять у представницьку демократію, яка зараз переживає кризу. Однак загравання з народом може постати проти нього самого, оскільки в Україні просто немає досвіду проведення референдумів, що небезпечно для країни, яка воює, немає чітко й грамотно виписаного законодавства.

За словами Бондаренка, те, що Зеленський в програмі обіцяє подати законопроект про референдум, вказує на розуміння того, що президентські повноваження обмежені, й він може хіба що ініціювати закон про референдум, а як уже складеться в реальності, невідомо. Своєю чергою відзначимо, що в Раді вже є кілька законодавчих ініціатив про референдум, у тому числі й кардинально протилежних тому, що пропонує Зеленський.

Крім того, кандидат Зеленський обіцяє, що вибори до парламенту проводитимуться за відкритими списками. Нагадаємо, що відповідний законопроект ніяк не ухвалять депутати VIII скликання. Президент Порошенко обіцяв провести парламентські вибори за відкритими списками ще в 2014 році, його фракція також обіцяла змінити виборче законодавство.

Щодо боротьби з корупцією, то Зеленський обіцяє, що підозрюваний у корупції не зможе вийти під заставу. Але, за словами Бондаренка, безальтернативний арешт суперечить антикорупційному законодавству Ради Європи та Європейський суд з прав людини буде проти такого підходу.

Ще в програмі Зеленського йдеться про те, що в засуджених за корупцію конфісковуватиметься майно, й вони довічно не зможуть обіймати державних посади. При цьому викривач корупції перебуватиме під захистом держави й отримуватиме матеріальне заохочення.

Цілий блок програми кандидата в президенти присвячений медицині та освіті. Він запевняє, що лікарні та школи отримають сучасне обладнання, оновлять свою інфраструктуру. Також Зеленський обіцяє скоротити адміністративну надбудову системи охорони здоров'я й освіти.

Є навіть обіцянка, що вже давно виконана. «Ліки, які пройшли реєстрацію в країнах ЄС і США, не отримуватимуть додаткових дозволів в Україні». В Україні вже передбачена автоматична система реєстрації таких ліків. Відповідний законопроект ухвалили в 2017 році.

Нагадаємо, також ми розібрали з експертами програму Петра Порошенка.

Які першочергові кроки планують зробити Зеленський і Порошенко в разі перемоги на виборах, дивіться в нашому відео.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: