Обіцянки президента Зеленського на піраміді Маслоу

Читать на русском

Мета будь-якого політика – подобатися виборцю: симпатії електорату вони домагаються за допомогою потрібних обіцянок. Ну а суть практично всіх обіцянок – реалізація потреб людини. У 1940-х роках американський психолог Абрагам Маслоу створив теорію, згідно з якою всі потреби людини можна поділити на п'ять ієрархічних рівнів (піраміда Маслоу): базові фізіологічні потреби, безпека, соціальні потреби, потреба у визнанні і самореалізації. «Слово і Діло» спробувало розкласти обіцянки політиків на кожен із рівнів і подивитися, який із них переважає. Почали з президента Володимира Зеленського.

Отже, структура потреб людини:

  • фізіологічні потреби (їжа, житло, одяг, вода, сон, повітря);

  • безпека (фізична, моральна, працевлаштування, безпека сім'ї та власності, здоров'я);

  • соціальні потреби (приналежність до конкретної групи, любов, дружба, сім'я);

  • потреба у визнанні (влада, право, ухвалення рішення, досягнення, повага інших);

  • потреба в самовираженні (реалізація здібностей, мораль, творчість, рішення проблем, особистісний ріст, освіта).

Відзначимо, що, розкладаючи обіцянки Володимира Зеленського на піраміді Маслоу, ми враховували тільки ті його зобов'язання, які спрямовані на задоволення потреб українців (обіцянки на кшталт розпустити Верховну раду або не продавати резиденцію президента ми не враховували).

Зокрема, найбільше обіцянок Зеленського стосуються задоволення потреб громадян у безпеці, а найменше – соціальних потреб.

Всього обіцянок саме для українців ми нарахували 247. До першого, базового, рівня належать 17,4% обіцянок Зеленського (наприклад, побудувати аеропорти, забезпечити гідну зарплату, знизити тарифи), другий рівень – 42,9% обіцянок (реформувати правоохоронні органи, запровадити щорічний медичний огляд, повернути захоплені території України), третій рівень – 9,7% обіцянок (створити програми для підтримки полонених, зробити професію лікаря престижною, поліпшити соціальний захист родичів загиблих Героїв України), четвертий рівень – 14,2% обіцянок (внести законопроект «Про народовладдя», побудувати меморіал у Бабиному Яру, провести референдум для вступу України в НАТО), п'ятий рівень – 15,8% обіцянок (забезпечити українців високошвидкісним інтернетом, сприяти розвитку цифрової грамотності населення).

Нагадаємо, «Слово і Діло» зібрало «вічні» обіцянки політиків, які ніяк не можуть виконати.

Також ми писали, що президент Володимир Зеленський обіцяє зробити в 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: