Бюджет, реформа прокуратури та ВАКС: чим протягом тижня займалася Рада

Читать на русском
Верховна рада протягом тижня ухвалила закон для запуску Антикорупційного суду і схвалила реформу прокуратури.

Верховна рада протягом пленарного тижня працювала в «лайт-режимі» порівняно з попереднім: у вівторок замість засідань була робота в комітетах, в середу – засідання до обіду. З голосуваннями знову проблем не було, але багато законопроектів схвалювалися винятково силами фракції «Слуга народу». Однак і в лавах монокоаліції не все так гладко. Читайте про те, як пройшов тиждень в парламенті, в матеріалі «Слова і Діла».

Перше засідання почалося з усунення перешкоди на шляху до підписання закону про імпічмент президента. Нагадаємо, 10 вересня Верховна рада за скороченою процедурою ухвалила ініціативу Володимира Зеленського: законопроект проголосували за основу, а потім ухвалили рішення про те, що він не потребує доопрацювання, та схвалили його в цілому. Експерти кажуть, що це серйозне порушення регламенту, адже охочі не змогли подати свої поправки.

У підсумку депутати від фракції «Європейської солідарності» внесли постанову про скасування голосування. Але в сесійній залі її підтримав тільки 101 нардеп. Вчора, 19 вересня, спікер Дмитро Разумков вже підписав закон, тепер слово за главою держави.

У другому читанні Рада схвалила кілька законопроектів. Перший: внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд. Мета змін – розблокувати роботу ВАКС і забезпечити пріоритетний розгляд корупції вищих посадових осіб. У необхідності голосувати за цей закон в залі сумнівів не було – 323 голоси від всіх фракцій, окрім «Опозиційної платформи – За життя».

Не гаючи ні хвилини: як Рада провела перший повноцінний пленарний тижденьВерховна рада в перший тиждень проголосував за десятки законопроектів, голосів для ухвалення рішення не вистачило лише тричі.

Також у другому читанні схвалено законопроект про зменшення тиску бізнес. Він, зокрема, передбачає виключення з Кримінального кодексу України статті 205 за фіктивне підприємництво, і навіть зміна статті 212 за ухилення від сплати податків і зборів.

Був затверджений законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актiв України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню». Документ пропонує виключити сферу телекомунікації з переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Закон сприятиме зменшенню адміністративного тиску на суб'єкти господарювання та спрощенню ведення бізнесу в сфері телекомунікацій.

Крім цього, було ухвалено рішення про проведення кількох парламентських слухань і проголосовано дві ратифікації.

Нагадаємо, що минулого тижня Рада розпустила Центральну виборчу комісію. Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія говорив, що питання формування нової комісії може бути розглянуто в четвер, 19 вересня. Також він повідомив, що його партія подала президенту 12-13 кандидатур. Однак вчора парламент не порушував питання ЦВК.

Замість цього Верховна рада першою чергою внесла до порядку денного сесії законопроект про внесення змін до закону «Про столицю України – місто-герой Київ». Зміни передбачають поділ посад мера Києва і голови Київської міської адміністрації. Міську раду пропонують скоротити зі 120 до 84 депутатів, і 8 грудня провести позачергові вибори столичного мера. Включення проєкту закону до порядку денного підтримали 237 народних депутатів, 231 з них – «слуги народу».

Також у вівторок у другому читанні були ухвалені:

  • Законопроект щодо удосконалення процедури фінансової реструктуризації (№1070). Закон на 3 роки продовжує для банків можливість скористатися механізмом добровільної фінансової реструктуризації для зниження обсягів проблемної заборгованості.

  • Президентський законопроект про реформу органів прокуратури (№1032). В ініціативі Володимир Зеленський пропонує ліквідувати військову прокуратуру, перейменувати ГПУ в Офіс генерального прокурора, зменшити штат прокуратури. Закон підтримали 259 народних депутатів, в основному це голоси «Слуги народу», позафракційних і групи «За майбутнє».

  • Внесення змін до законопроектів щодо вдосконалення державних закупівель (№1076). «По-перше, це зниження порога закупівель до 50 тисяч гривень і запровадження обов'язкової звітності в системі ProZorro за всі закупівлі від нуля гривень. Ми пропонуємо запровадження персональної відповідальності керівника бюджетної організації за порушення законодавства у сфері закупівель. Ми пропонуємо реальні механізми боротьби з оскаржувальним троллінгом, автоматичне відхилення аномально низьких цін, так як за низькою ціною зазвичай маскують низьку якість. Так само ми боремося із закупівлями за завищеними цінами і протидіємо дискваліфікації учасників за формальними ознаками», – розповіла заступник голови комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

У другій половині дня парламент призначив нового голову Фонду державного майна, ним став Дмитро Сенниченко. Його кандидатуру підтримали 238 нардепів: 228 – «слуги народу» і 10 – позафракційні. Наприклад, фракція «Європейської солідарності» відмовилася голосувати через порушення процедури регламенту. «Тому що, коли такі надважливі посади, і взагалі інформація по ним з'являється за 5 хвилин до засідання, ось, тільки що нам, 5 хвилин, навіть не 20, роздали ці матеріали. Коли у мене запитують члени фракції, що потрібно обговорити це на фракції спокійно, щоб була можливість поставити питання, щоб була можливість обговорити і почути більш детально позицію, а не просто виступи за 3-5 хвилин, то, ви знаєте, я хотів би, сказати, що поспіх тут може бути дуже шкідливим. Тому немає питань до того, хто буде обіймати цю посаду зараз, а питання в тому, яким чином зараз це проводиться через сесійний зал», – заявив Артур Герасимов.

Рада ухвалила зміни до закону про перезавантаження влади: підтримали лише «слуги народу»Зміни до закону про перезавантаження влади були ухвалені виключно силами слуг народу і чотирьох позафракційних нардепів.

Після цього Рада взялася до розгляду у другому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства». Ось тут лави коаліції й похитнулися. Документ, зокрема, скасовує норму, яка забороняє без згоди парламенту обшукувати депутата, його житло, речі і транспорт. Передбачається також скасування «поправок Лозового».

Після розгляду в залі поправок Разумков поставив законопроект на голосування, однак за пару секунд до закінчення відліку, спікер попросив його скасувати. У залі це спричинило обурення, оскільки на табло вже висвітилися результати: 196 голосів «За» (рішення не ухвалено, «слуги народу» дали тільки 184 голоси), а Разумков попросив скасувати голосування, коли стало зрозуміло, що підтримки закону немає. «Шановні колеги, я зупинив голосування до того, як закінчився відлік», – виправдовувався Разумков, але так і не пояснив, навіщо це зробив. У підсумку Рада ухвалила рішення відправити документ на повторне друге читання, відразу після цього засідання закрили.

П`ятниця почалася в Раді з презентації проєкту державного бюджету на 2020 рік. Відзначимо, «Слово і Діло» вже докладно розписало його основні показники, а також статті витрат.

Потім депутати внесли корективи до свого календарного плану: 2-4 жовтня будуть проведені пленарні засідання, а 7-11 жовтня буде робота в профільних комітетах. До порядку денного сесії було внесено законопроект про зміни до закону «Про Державне бюро розслідувань».

Відзначимо, що сьогодні депутати працюватимуть ще з 15-ої до 18 години. На вечірньому засіданні, зокрема, розглянуть внесення змін до закону «Про оборону України» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні».

Нагадаємо, Верховна рада схвалила закон про захист споживачів фінпослуг.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: