Як депутати пропонують зменшити тиск на бізнес (виправлено)

Читать на русском

Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу та Кримінально-процесуального кодексу для зменшення тиску на бізнес. Ініціативу подали депутати від «Слуги народу», зокрема, Данило Гетманцев, Анна Новосад, Роксолана Підласа та інші. «Слово і Діло» розібралося, як саме вони збираються допомогти бізнесу.

Отже, автори законопроекту хочуть виключити з Кримінального кодексу України статтю 205 за фіктивне підприємництво. Згідно з чинною нормою законодавства створення юридичних осіб для прикриття незаконної діяльності загрожує штрафом від 480 тис. грн до 1,9 млн. Якщо такі дії вчинені повторно або завдали особливо великих матеріальних збитків — штраф вже від 2,9 млн грн до 4,8 млн грн.

Цю статтю хочуть скасувати, оскільки, як сказано в законопроекті, наявність кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво вже давно є одним із способів тиску на бізнес. «Окрім самого факту наявності кримінальної відповідальності за вказане діяння, контролюючі органи використовують вироки і матеріали досудового розслідування (протоколи допиту директора суб'єкта підприємницької діяльності) в якості доказової бази при залученні до фінансової відповідальності за порушення норм податкового законодавства», — йдеться в тексті.

Також в Кримінальному кодексі України є стаття 212 за ухилення від сплати податків і зборів, її планують змінити: підвищити нижню планку притягнення до відповідальності з 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів (960,5 тис. грн) до 3 тисяч (2,9 млн грн) .

У законопроекті йдеться, що, за статистикою Генеральної прокуратури, за перше півріччя 2019-го було зареєстровано 653 кримінальні правопорушення за ухилення від сплати податків. Але динаміка завершення розслідувань — закрито 376 проваджень, по 241 справі не було складу злочину — підтверджує тенденцію використання статті 212 як інструменту тиску на бізнес.

«Гуманізація кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, відмова від карального характеру контролю за ухиленням від сплати податків дозволить створити сприятливе середовище для функціонування бізнесу в Україні», — вважають народні депутати.

Нагадаємо, Кабінет міністрів планує ліквідувати економічний підрозділ Національної поліції, щоб припинити втручання силовиків у справи бізнесу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: