Погоджувальна рада: за що фракції і група готові голосувати 18-20 вересня

Читать на русском

Верховна рада у вівторок працюватиме в комітетах, а пленарні засідання проведе 18-20 вересня. У п'ятницю до Ради прийдуть міністри, але замість години запитань до уряду відбудеться презентація державного бюджету на 2020 рік. Про що ще сьогодні говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і Діло».

Спікер Дмитро Разумков на початку засідання підбив підсумки перших тижнів роботи Верховної ради, також подякував усім за якісну роботу. На цей пленарний тиждень заплановано 39 питань: 24 законопроекти вимагають підготовки і розгляду у другому читанні, два законопроекти – ратифікації міжнародних договорів. Також до порядку денного другої сесії пропонують включити ще 24 законопроекти.

«Особливої уваги потребують проєкти законів, які передбачені до розгляду в другому читанні, і саме на них буде основний акцент цього тижня, оскільки ці законопроекти потребують більше часу для підготовки», – зазначив Разумков. За його словами, станом на 13 вересня в комітетах на розгляд чекають 444 ініціативи.

Верховна рада з початку роботи ухвалила майже 50 законопроектівВерховна рада з початку роботи ухвалила 49 законопроектів і 43 постанови. Один закон президент вже підписав.

Крім того, Разумков попросив всіх нардепів і політичні сили вносити тільки конструктивні поправки до законопроектів, щоб не сповільнювати роботу парламенту.

В «Опозиційній платформі – За життя» вже заявили, що анонсований проєкт бюджету «викликає багато питань», і наполягають, щоб його представили Раді в п'ятницю. Також Юрій Бойко сподівається, що при формуванні нової Центральної виборчої комісії буде дотриманий принцип квотного розподілу. «І головна вимога до нового складу ЦВК – ухвалення на перших засіданнях рішення про надання можливості голосувати на місцевих виборах переселенцям», – додав він.

Ірина Геращенко на Погоджувальній раді закликала включити до порядку денного законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби)». Крім того, вона вважає помилкою, що другий тиждень Рада працює без години запитань до уряду. На думку Геращенко, також потрібно негайно сформувати комісію у справах ветеранів.

У «Батьківщині» незадоволені тим, що питання продажу сільськогосподарських земель обговорювалося без участі народних депутатів. Також Сергій Соболєв заявив, що в контексті реформи парламенту потрібно обговорити, як будуть забезпечені права більшості та опозиції.

Віктор Бондар висловив стурбованість з приводу того, що зупинені програми соціально-економічного розвитку і Державного фонду регіонального розвитку. «В бюджеті були передбачені мільярди гривень на те, щоб провести в цьому році ремонти шкіл, садків, стадіонів, будинків тощо. На більшості об'єктів вже почалися роботи. Вже розібрано дахи, тривають роботи, профінансовано аванси, проведено тендери, визначено переможців. І тут одним махом 6 вересня зупиняються всі ці дії», – розповів він і закликав звернутися від імені Верховної ради з вимогою продовжити програми. Крім того, Бондаря турбує кілька питань щодо держбюджету, зокрема, тарифна політика та субсидії.

Фракція «Голос» на Погоджувальній раді заявила, що донині не отримано відповіді з питання участі української делегації в сесії ПАРЄ. За словами Ярослава Залізняка, міністру закордонних справ Вадиму Пристайку потрібно у відкритому режимі обговорити це питання, а також вибори на окупованих територіях.

Також Железняк закликав включити до порядку денного законопроекти опозиції і зазначив, що за багатьма ініціативами, підготовленими до другого читання, немає поправок і порівняльних таблиць.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як у Верховній раді пройшов перший повноцінний робочий тиждень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: