Юрист пояснив, до чого може призвести порушення регламенту під час ухвалення законопроекту про імпічмент

Читать на русском
Нардепам не надали можливості внести поправки до проєкту закону між першим і другим читаннями. В подальшому це може стати однією з підстав визнати закон неконституційним.
Слово і Діло

Під час ухвалення законопроекту про імпічмент нардепи порушили регламент Верховної ради, що може в подальшому мати серйозні наслідки. Про це у коментарі «Слову і Ділу» сказав експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

Юрист пояснив, що під час голосування застосовувалася скорочена процедура, за якою ухвалювати законопроект одразу в цілому можна лише тоді, коли, зокрема, немає жодних зауважень від головного науково-експертного управління (ГНЕУ) і народних депутатів.

«Висновок за законопроектом ГНЕУ містить зауваження і говорить про те, що законопроект потребує доопрацювання. До того ж, народні депутати під час засідання у Верховній раді неодноразово висловлювали свої зауваження до законопроекту», – підкреслив Бондаренко.

Крім того, експерт зазначив, що депутати порушили регламент ВР.

Рада ухвалила закон про імпічмент: як голосували нардепиВерховна рада буквально за десять хвилин за скороченою процедурою ухвалила закон про імпічмент президенту.

«Це не просто мінімальне процедурне порушення. Йдеться про те, що за рахунок цього порушення Верховна рада в особі більшості забрала в інших нардепів складову права на законодавчу ініціативу. Власне, це можливість подавати поправки між першим і другим читаннями. Тому що другого читання просто не було», – зауважив Бондаренко.

Експерт-конституціоналіст підкреслив, що неможливість депутатів подавати поправки до другого читання була одним із елементів, на базі якого Конституційний суд визнавав неконституційним закон в цілому чи вказував на порушення конституційної процедури.

«Цього факту недостатньо, але він був одним із аргументів, які використовував суд, виносячи рішення про неконституційність закону», – додав він.

Також юрист вказав на те, що незважаючи на чітке порушення регламенту, спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що порушення не було, адже проголосувало 226 нардепів (необхідна для ухвалення проєкту закону проста більшість). Юрист нагадав і слова голови комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева про те, що попередники також порушували процедуру, до того ж, президент Володимир Зеленський та його команда напрацювали гарний законопроект.

При цьому, на думку Бондаренка, насправді законопроект про імпічмент не буде ефективним, тому що не усуває основну проблему: надскладну і практично не здійсненну процедуру усунення президента з посади. Експерт зазначив, що для дієвого механізму треба вносити правки до Конституції.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розбиралось разом з юристом, чому законопроект Зеленського про імпічмент не буде дієвим та не передбачає політичної відповідальності президента.

Також ми писали, які зміни до Конституції пропонує Зеленський та коли Рада може ухвалити ці законопроекти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: