Оновлення складу ЦВК: яких рішень чекати та чи будуть вони незалежні

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Новий склад Центральної виборчої комісії буде залежним від Офісу Президента України, проблем для Банкової не створюватимуть.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог Андрій Дуда.

За його словами, ситуація з розпуском ЦВК досить дивна, оскільки склад комісії призначають на певний термін, який ще не закінчився.

«Колишній склад ЦВК був досить професійним. Вибори показали, що комісія ухвалювала рішення правильно й оперативно», — підкреслив Дуда.

Експерт позитивно оцінив кандидатуру Сергія Кольченка, якого, можливо, призначать головою нового складу ЦВК.

Він розповів, що Кольченко — один з кращих фахівців у сфері виборчого законодавства.

Членів ЦВК змінювали понад чотири роки, а звільнили за 15 хвилинБаталії навколо нового складу ЦВК точилися понад чотири роки. Комісія встигла попрацювати менше року і була звільнена протягом 15 хвилин.

Однак політолог висловив побоювання з приводу того, що новий склад ЦВК ухвалювати рішення залежно від позиції Банкової.

«ЦВК — колегіальний орган, одноосібно ухвалювати рішення не вийде. Одна справа, коли це був колегіальний орган в парламентській країні, інша — коли це в умовах монобільшості», — вказав він.

Експерт не виключив, що перед Центрвиборчкомом ставитимуть відповідні завдання, враховуючи, що незабаром відбудуться місцеві вибори та позачергові вибори в містах-мільйонниках.

«Хоча ЦВК не володіє власною компетенцією, яка була б визначальною. Наприклад, питання щодо позачергових виборів ухвалює ВР. Від Центрвиборчкому нічого не залежатиме», — констатував Дуда.

Експерт звернув увагу, що останнім часом був тільки один кричущий випадок, коли при керівництві Охендовського затвердили особливу систему жеребкування при формуванні дільничних виборчих комісій.

В цілому можна сказати, що ЦВК — орган, який ухвалює важливі політичні рішення, акцентував Дуда.

Однак він додав, що з огляду на монобольшість ситуація трохи інша.

«Наприклад, якщо колишня ЦВК могла затвердити рішення щодо Клюєва та Шарія, то новий склад, коли йтиметься про реєстрацію певних кандидатів, може вдатися абсолютно протилежних рішень. Також це стосується знакових фігур проросійського реваншу», — резюмував Андрій Дуда.

13 вересня Рада достроково звільнила всіх членів ЦВК. Хто і як голосував — на інфографіці. Як з'ясувало «Слово і Діло», членів ЦВК міняли більше чотирьох років, а звільнили за 15 хвилин.

Відзначимо, юрист розповів «Слову і Ділу», що рішення президента Володимира Зеленського розпустити весь склад Центральної виборчої комісії абсолютно законне і дає можливість сформувати нову ЦВК ще до початку місцевих виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: