Проєкт бюджету-2020: більше витрат на Раду, ЦВК і боротьбу з корупцією

Читать на русском

Проєкт державного бюджету на 2020 рік почав свій нелегкий шлях з Кабінету міністрів на обговорення до парламенту, планується, що там його представлять 20 вересня. У головному кошторисі країни більш ніж на 7% зросли доходи, проте і витрат побільшаль – 1 трлн 170 млрд грн (плюс 6,9%), дефіцит бюджету хоча і зменшився, але все одно залишається. «Слово і Діло» сьогодні проаналізувало, на що і скільки в наступному році будуть витрачати бюджетні кошти.

Проєкт бюджету-2020: зростуть видатки на Раду, ЦВК і Держуправління справами

Планується, що в наступному році витрати на Верховну раду України зростуть на 18,2% – до 2 млрд грн (на цей рік було 1,7 млрд грн). Крім того, на 7,5% більше коштів – 2,5 млрд грн – хочуть виділити Державному управлінню справами. Нагадаємо, що відомство займається забезпеченням діяльності президента, парламенту, уряду, РНБО та інших державних органів. При цьому на поточний рік витрати на управління скорочувалися.

А ось Секретаріату Кабінету міністрів пощастило менше: їм планують скоротити фінансування на 3,1% – до 3 млрд грн.

Центральна виборча комісія наступного року отримає 3 млрд грн, це на 327,5% більше, ніж було закладено на цей рік. Вся справа в місцевих виборах, які заплановані на 2020-й. Також з цих коштів ЦВК відшкодує партіям витрати на фінансування передвиборної агітації на виборах до парламенту.

Витрати на міністерства в наступному році також планують збільшити. Наприклад, об'єднане Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і переселенців отримає 1,7 млрд грн, а новостворене Міністерство цифрової трансформації – 194,2 млн грн.

На Міністерство закордонних справ планують виділити 4,7 млрд грн бюджетних коштів (+ 6,7% порівняно з цим роком), на Міністерство енергетики та захисту довкілля – 13,5 млрд грн (+ 12,7%), Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства – 24,8 млрд грн (+ 6,6%), МОЗ – 110,7 млрд грн (+ 15,5%), Міносвіти – 123,5 млрд грн (+ 11,6%), Міністерство культури і спорту – 12,1 млрд грн (+ 22,4%), Мінінфраструктури – 4 млрд грн (+ 21,7%).

Суттєво збільшать витрати на Міністерство соціальної політики – до 293,2 млрд грн, на 63,2% більше, ніж в поточному році.

Скільки виділять на нацбезпеку та боротьбу з корупцією

У проєкті бюджету на 2020 рік заплановано 28,2 млрд грн на Раду національної безпеки і оборони. З цієї суми 27 млрд 986,1 млн грн визначені як нерозподілені витрати на національну безпеку і оборону.

Служба безпеки України отримає з бюджету 9,7 млрд грн, витрати на Міністерство оборони зростуть несуттєво – 102,6 млрд грн. Також більше коштів заплановано на Головне управління розвідки та Службу зовнішньої розвідки.

Що стосується внутрішньої безпеки, Міністерство внутрішніх справ отримає 83,8 млрд грн (+ 1,8%), Державне бюро розслідувань – 1,9 млрд грн (+ 71,2%), Генеральна прокуратура – 7,7 млрд грн (+7%).

Крім того, в наступному році зростуть видатки на боротьбу з корупцією. Антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції отримає 1 млрд грн і 812,1 млн грн відповідно. Найбільш суттєво зростуть витрати на Нацагентство з виявлення, розшуку та управління корупційними активами.

«Аутсайдери» проєкту держбюджету

Радикально урізано витрати на Державне космічне агентство – до 670,5 млн грн. Це на 68,5% менше, ніж в бюджеті на 2019 рік (2,1 млрд грн).

Якщо на цей рік обсяги бюджетного фінансування обласних адміністрацій різко зросли, то в проєкті бюджету-2020 на це передбачено на 27,2% менше – 7 млрд грн. Майже вдвічі скоротять витрати з державного бюджету на Нацраду з питань телерадіомовлення – до 66,2 млн грн. На 39% менше коштів піде на Міністерство фінансів – 188,9 млрд грн.

Крім того, в бюджеті заплановано менше коштів на Фонд державного майна, Міністерство розвитку громад і територій і Нацкомісію цінних паперів та фондового ринку.

Нагадаємо, раніше ми аналізували основні показники проєкту державного бюджету на 2020 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: