Не гаючи ні хвилини: як Рада провела перший повноцінний пленарний тиждень

Читать на русском
Верховна рада в перший тиждень проголосувала за десятки законопроектів, голосів для ухвалення  рішення не вистачило лише тричі.

Верховна рада IX скликання провела перший повноцінний пленарний тиждень, але працювали депутати «як востаннє»: десятки ухвалених законопроектів, жодної витраченої хвилини даремно. І це, звісно, різко відрізняє нинішній парламент від їх попередників. Однак і тут знайшлося місце для таких вже звичних явищ, як кнопкодавство або порушення регламенту. Читайте докладно в матеріалі «Слова і Діла» про те, чим займалася Рада 10 — 13 вересня.

Тиждень Верховна рада почала з одного з найбільш суперечливих законопроектів і ще однієї ініціативи Володимира Зеленського – «Про особливу процедурі усунення президента України з поста (імпічмент)». У документі покроково описано процедуру дострокового припинення повноважень президента, але, як кажуть експерти, на практиці вона навряд чи спрацює.

Невдоволення цей законопроект викликав ще й через те, що парламент восьмого скликання ухвалив закон «Про тимчасові слідчі та спеціальні комісії парламенту», в якому є норма про імпічмент. Але Зеленський цей закон досі не підписав і не ветував, хоча за Конституцією вже давно повинен був це зробити. «Я, дійсно, як і всі присутні, за закон про імпічмент. І у мене для вас є дуже хороша новина. Хороша і несподівана новина і для президії, і для депутатів. Закон про імпічмент ухвалений вже. З чим вітаю весь зал. Вас, мабуть, не проінформували або ви не читали новин. Хочу вам офіційно повідомити, що 6 червня цього року Верховною радою України восьмого скликання був ухвалений закон 1098, який повністю, подетально, передбачає процедуру імпічменту», – так на засіданні парламенті саркастично висловився колишній спікер Андрій Парубій, і закликав не займатися «законодавчим спамом».

У Раді нам не раді: Рабинович тікає, а Королевська жалієтьсяЖурналістка Слово і Діло розпитала Рабіновича, Шахова та інших нардепів про їхні невиконані обіцянки.

Але оскільки і Зеленський, і фракція «Слуги народу» обіцяли такий закон, голосування, звісно, відбулося (за скороченою процедурою). За основу законопроект підтримали 337 народних депутатів, проти не голосував ніхто, хоча у своїх виступах опозиціонери стримано поставилися до ініціативи. Після цього спікер Дмитро Разумков вирішив відразу ухвалити законопроект в цілому, не дивлячись на те, що в залі були заперечення: опозиційні фракції заявили, що їх позбавили можливості подавати поправки.

У підсумку за закон в цілому проголосували 245 народних депутатів – це фракція «Слуги народу» і Дмитро Разумков. На все голосування пішло буквально десять хвилин. Відзначимо, експерт з конституційного права Богдан Бондаренко розповів «Слову і Ділу», що при ухваленні закону було порушено регламент, що може в подальшому мати серйозні наслідки. Після голосування Рада пішла на перерву, деякі навіть говорили, що можливе блокування трибуни, але в перерві ситуація налагодилася.

Серед інших важливих законопроектів, які були ухвалені у вівторок:

  • Зміни в кримінальне процесуальне законодавство (№1009). У першому читанні депутати скасували «поправки Лозового» і надали Національному антикорупційному бюро України та Державному бюро розслідувань право на прослуховування нардепів.

  • Зміни в закон «Про Вищий антикорупційний суд» щодо початку роботи суду (№1025). Законопроект спрямований на забезпечення повного і ефективного судового розгляду кримінальних проваджень за корупційними злочинами, а також запровадження чітких правил черговості передачі суду підсудних йому справ.

  • Законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу для зменшення тиску на бізнес (№1080).

  • Законопроект про першочергові заходи щодо реформи органів прокуратури (№1032). Це ще одна ініціатива Володимира Зеленського. Документ, зокрема, передбачає повернення норми про те, що генеральний прокурор повинен мати вищу юридичну освіту. Також Генеральну прокуратуру можуть перейменувати в «Офіс генерального прокурора».

  • Зміни до регламенту щодо протидії зловживанням прав народних депутатів в ході законодавчої процедури (№1043). Зараз народний депутат може одноосібно реєструвати постанову про скасування ухваленого раніше рішення. Законопроект пропонує, що для цього було потрібно щонайменше 150 депутатів. Крім того, 150 голосів потрібно буде, щоб наполягти на розгляді поправки.

Під час ухвалення останнього законопроекту дискусія в парламенті розвинулася настільки бурхливо, що мала навіть дисциплінарні наслідки. Ірина Геращенко з «Європейської солідарності» порівняла фракцію «Слуги народу» із «зеленими чоловічками», які в 2014 році анексували Крим. «Зараз «зелені чоловічки» захоплюють український парламент», – заявила депутат. Разумков зазначив, що не варто порівнювати народних депутатів із загарбників.

Цей інцидент потім розглянув регламентний комітет і рекомендував позбавити Геращенко права брати участь в п'яти пленарних засіданнях. Але на сесію це питання виносити не будуть: за словами глави фракції «Слуги народу» Давида Арахамії, «є багато важливіших справ».

У середу народні депутати знову провели ранкове і вечірнє засідання, що дуже незвично порівняно з роботою парламенту восьмого скликання. Адже тоді середа було одним з найменш результативних днів – в основному голосували ратифікації, але депутатів в залі майже не було.

Почали народні депутати день з розгляду президентського законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за надбання таких активів». Володимир Зеленський вносив його ще до парламенту восьмого скликання, але його ініціативи там не розглядали.

Законопроект пропонує повернути статтю 368 за незаконне збагачення, яку на початку року Конституційний суд визнав неконституційною. Якщо вартість незаконно активів чиновника становить понад 14,4 млн грн, йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі, а також заборона обіймати певні посади. Документ підтримали 316 народних депутатів, ніхто не виступив проти. Але, наприклад, «Європейська солідарність» під час голосування утрималася. І це їхня нова тактика: на тижні фракція майже не давала голосів «За», в основному утримувалася або голосувала «Проти». Такий собі неагресивний протест проти того, що відбувається в парламенті.

Членів ЦВК змінювали понад чотири роки, а звільнили за 15 хвилинБаталії навколо нового складу ЦВК точилися понад чотири роки. Комісія встигла попрацювати менше року і була звільнена протягом 15 хвилин.

Крім того, був ухвалений законопроект щодо здійснення габаритно-вагового контролю на дорогах, перейменовано низку сіл і ухвалено постанову про невизнання легітимності «виборів», які Росія провела в Криму. Варто зазначити, що голоси за постанову дали абсолютно всі фракції, крім «Опозиційною платформи – За життя».

Засідання Ради в четвер почалося з «виховного моменту». Два народних депутата від «Слуги народу» – Сергій Литвиненко та Олена Копанчук – були викриті на кнопкодавстві, у порушників одразу зажадали публічних пояснень. «Я хочу вибачитися за те, що вийшло. У моїх діях не було ніякого наміру, це все було в турборежимі, виходило помилково, тому що я переживав, щоб за ці закони, дійсно, ми проголосували так, як підказували мені душа і серце», – сказав Литвиненко і пообіцяв передати свою місячну зарплату до благодійного фонду. Копанчук теж приєдналася до його вибачення і позиції щодо зарплати. Крім того, на кнопкодавстві впіймали позафракційного депутата Олександра Ковальова.

Після «хвилини ганьби» для кнопкодавів депутати знову почали працювати без втоми. Вчергове була спроба якось вирішити проблему з нерозмитненими автомобілями: Рада відтермінувала штрафи для власників «євроблях» на три місяці. Також, зокрема, були ухвалені:

  • Законопроект «Про оборону України» щодо організації оборони держави »(№1011). Він передбачає законодавче врегулювання видання Плану оборони України і надання права президенту стверджувати його структуру.

  • «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії» (№1074). Документ спрямований на створення сприятливих умов для виробництва фільмів, серіалів та іншої кінопродукції, а також розвитку кінематографії в Україні.

У четвер відбулася ще одна подія, на яку всі ці дні дуже чекала опозиція: в Раді вперше не вистачило голосів для ухвалення рішення. Скоротити терміни підготовки до другого читання законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління безпекою автомобільних доріг» підтримали 223 нардепи із 226 мінімально необхідних. Голосів також бракувало для ухвалення законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про правонаступництво України» про скасування дії актів СРСР і УРСР на території України» (214 нардепів).

Сьогоднішній день в парламенті теж пройшов нетривіально. Не було традиційної для п'ятниці години запитань до уряду, вперше вона пройде тільки 11 жовтня. Крім того, на озвучування депутатських запитів пішло тільки півгодини. 13 вересня народні депутати ухвалили рішення трохи змінити план своєї роботи: пленарне засідання 17 вересня скасували, натомість буде робота в комітетах. А в сесійній залі нардепи зберуться в середу, 18 числа.

Також були проголосовані зміни до закону «Про запобігання корупції» стосовно викривачів корупції. Документ передбачає посилення захисту осіб, що викривають корупцію і виплату їм винагороди.

Неприємний день сьогодні у членів Центральної виборчої комісії, яких призначили буквально минулої осені: Верховна рада схвалила ініціативу Володимира Зеленського про їхнє звільнення. У постанові йдеться, що ЦВК «неодноразово виявляла недостатню виваженість або навіть політичну упередженість». Проти цього рішення виступили лише дві фракції — «Голос» і «Європейська солідарність».

Попереду новий парламент чекає на одне з найбільш дискусійних питань – розгляд проєкту державного бюджету. 15 вересня його повинен презентувати Кабінет міністрів, а наступного тижня за нього вже візьмуться депутати.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: