Рада схвалила законопроект Зеленського про судову реформу

Читать на русском
У четвер, 12 вересня, нардепи підтримали за основу в першому читанні законопроект президента Володимира Зеленського.

У четвер, 12 вересня, нардепи підтримали за основу в першому читанні законопроект президента Володимира Зеленського Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління.

За проголосувало 238 депутатів ВР.

Зміни в КПК від Зеленського: плюси, мінуси, підводні каменіНардепів можна буде обшукати, ДБР та НАБУ отримають можливість проводити прослуховування, а суд матиме можливість не випускати під заставу, а саджати під арешт топкорупціонерів.

Так, проектом пропонується упорядкувати діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя, зокрема запровадити новий порядок формування ВККС. Згідно з документом, призначення на посади дванадцяти членів комісії буде здійснюватися Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу. При цьому ВСП буде утворювати конкурсну комісію, до складу якої будуть входити: три людини, обрані Радою суддів України з числа його членів; три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями.

Законопроектом передбачається створення ВСП комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами Вищої ради правосуддя і ВККС України високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Планується визначити, що суддівська винагорода встановлюється за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання, оскільки всі судді судової системи мають єдиний правовий статус та є рівними перед законом.

Крім того, пропонується розширити категорії посад, за якими здійснюється люстрація.

Також нагадаємо, Рада відстрочила штрафи за нерозмитнені автомобілі.

Нагадаємо, Рада ліквідувала комісію з питань приватизації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: