Законопроект про незаконне збагачення: які зміни пропонують внести

Читать на русском

На початку року Конституційний суд України скасував статтю Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. Однак новий президент Володимир Зеленський вирішив «поновити справедливість» і подав до парламенту законопроект щодо конфіскації незаконних активів чиновників і покарання за надбання таких активів. Верховна рада вже ухвалила його в першому читанні і невдовзі схвалить у другому. «Слово і Діло» розібралося, як і кого пропонують карати за корупційні активи.

Найголовніше, що передбачає президентський законопроект, це повернення статті 368 за незаконне збагачення. Якщо вартість незаконних активів чиновника становить понад 14,4 млн грн, йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі, а також заборона обіймати певні посади (до 3 років). Під активами мається на увазі не тільки грошові кошти, але майно, нематеріальні активи (в тому числі криптовалюта), роботи або послуги, що надані чиновнику.

Під дію закону підпадають президент, народні депутати, прем'єр-міністр, міністри, глава Національного банку, генеральний прокурор, омбудсмен, місцеві чиновники, суди, члени Центральної виборчої комісії і НАЗК, глави правоохоронних органів та інші особи, що зазначені в пункті 1 частини першої статті 3 закону «Про запобігання корупції».

Також вносять зміни до Цивільного процесуального кодексу України: у першій інстанції справи про визнання активів необґрунтованими розглядатиме Вищий антикорупційний суд, апеляції – Апеляційна палата Антикорупційного суду.

У статтю 346 Цивільного кодексу України вноситься норма про те, що причиною для припинення права власності може бути визнання активів необґрунтованими. Крім того, будуть внесені зміни в закон про місцеве самоврядування, про уповноваженого з прав людини, про статус депутатів місцевих рад тощо. Суть у тому, щоб можна було достроково звільнити особу, якщо є рішення суду про визнання її активів корупційними.

Крім того, передбачаються зміни до закону про Державне бюро розслідувань: відомству додадуть повноважень для вжиття заходів щодо виявлення необґрунтованих активів і збору доказів їх необґрунтованості.

Нагадаємо, юрист детально розповів «Слову і Ділу» про суть законопроекту про незаконне збагачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: