Закон про імпічмент: як проходитиме процедура відсторонення президента від посади

Читать на русском

Верховна рада за скороченою процедурою ухвалила законопроект Володимира Зеленського про процедуру імпічменту президенту. У документі покроково описана процедура дострокового припинення повноважень глави держави, але експерти кажуть про те, що закон в нинішніх умовах монобільшості в парламенті реалізувати нереально. Проте, «Слово і Діло» розібралося, що запропонував в законі Зеленський.

Процедуру імпічменту можуть ініціювати 226 народних депутатів, які готують спеціальне письмове подання. У ньому має бути правове обґрунтування необхідності створити тимчасову слідчу комісію.

Для того, щоб створити спеціальну ТСК, у Верховній раді має набратися 300 і більше голосів, після цього оголошується про початок процедури імпічменту. До складу слідчої комісії обираються спеціальний прокурор і троє спеціальних слідчих, вони готують президенту звинувачення. Під час проведення розслідування комісія має право заслухати главу держави, а він зі свого боку може мати спеціальних захисників в процедурі імпічменту.

Термін роботи спеціальної ТСК обмежений шістьома місяцями, після цього обвинувальний висновок стосовно президента передається до парламенту. Рада повинна ухвалити рішення про звинувачення президента шляхом таємного голосування, потрібно 300 і більше голосів. Якщо рішення не буде ухвалено, спікер Ради припиняє процедуру імпічменту і повноваження ТСК, а також вибачається перед президентом від імені парламенту.

Якщо рішення ухвалено, звинувачення передають до Конституційного суду України і Верховного суду. КСУ перевіряє конституційність постанови, а ВСУ дає висновок, чи є в діях президента ознаки державної зради або іншого злочину. У разі якщо висновки КСУ та ВСУ позитивні, Рада може відправити президента у відставку шляхом таємного голосування, але зібрати вже потрібно щонайменше 338 голосів.

У разі несхвалення постанови про відсторонення президента спікер також припиняє процедуру імпічменту і вибачається перед главою держави.

Нагадаємо, юрист розповів «Слову і Ділу», що при ухваленні законопроекту про імпічмент був порушений регламент Верховної ради. Це може в майбутньому мати серйозні наслідки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: