Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Запорізької області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані за округами в Запорізькій області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

В області 9 нардепів, обраних за одномандатними виборчими округами. Більше за всіх обіцянок виконав Ігор Артюшенко – 71%, до того ж він був майже на всіх засіданнях Верховної ради. Згідно з письмовою реєстрацією, нардеп пропустив лише одне засідання, а за даними електронної – 32.

Фролов пообіцяв домогтись проведення люстраціїСказано 27 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

З 28 обіцянок Артюшенко провалив 4, серед яких заява, що 2018 рік буде останнім роком продовженого мораторію на продаж землі. Проте 20 грудня 2018 року Рада продовжила мораторій ще на рік. Відзначимо, що сам нардеп голосував проти.

Багато виконаних обіцянок депутата належать до його законотворчої діяльності. Так, Артюшенко виконав зобов'язання зі своєї передвиборчої програми – домагатися підвищення зарплати медичним працівникам. Він підтримав ухвалення бюджету-2017, який передбачав підвищення зарплати лікарів залежно від їх категорії (від 3 тис. 960 до 8 тис. 475 грн). Також Артюшенко голосував за «фінансові» закони, що запустили медреформу та сприяли підвищенню заробітку лікарів.

Досі нардепу не випадала нагода виконати обіцянку про те, що він голосуватиме за законопроект, яким ОТГ надається право власності на землю за межами населених пунктів. Відповідний законопроект був зареєстрований у Раді в 2017 році, проте так і не був винесений на голосування.

Непоганий результат у Миколи Фролова, який впорався з 69% обіцянок. Щоправда, він і наобіцяв удвічі менше, ніж Артюшенко. Нардеп провалив передвиборчу обіцянку сприяти впровадженню прозорої структури власності ЗМІ.

Однак коли Рада ухвалювала проект закону про забезпечення прозорості власності ЗМІ, а також реалізації принципів державної політики у сфері телебачення та радіомовлення, Фролова не було в залі засідань.

Не те що Фролов був найбільш злісним прогульником, але його не було на 90 засіданнях Ради. При цьому він подав 75 законопроектів.

Ще одна обіцянка нардепа може так і не здійснитися. У своїй передвиборчій програмі Фролов запевнив, що домагатиметься проведення люстрації в судових, правоохоронних, податкових та митних органах.

Нагадаємо, що закон про очищення влади досі перебуває на розгляді КСУ, а тим часом багато люстрованих чиновників через суд відновилися на посадах.

Сергій Валентиров впорався з 59% обіцянок. Він провалив два запевнення й обидва не стосувалися його депутатських повноважень. Три роки тому нардеп пообіцяв, що його фонд щомісяця надаватиме фінансову допомогу футбольній дитячо-юнацькій спортивній школі «Дизеліст», але «протримався» лише півроку. За місяць нардеп перерахував клубу 3 тис. грн. За рік директор ДЮСШ «Дизеліст» Володимир Тумановский повідомив, що клуб отримав від депутата 18 тис. грн, однак, за його словами, з грудня 2016 року її надання припинилося.

Решта мажоритарників Запорізької області виконали набагато менше половини своїх запевнень.

Олександр ПономарьовНародний депутат України
Пономарьов пообіцяв запровадити підвищення кількості бюджетних місць у ВНЗ до 50%Сказано 19 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

В'ячеслав Богуслаєв впорався лише з 33% обіцяного виборцям, при цьому побив антирекорд області – пропустив найбільше засідань Ради порівняно зі своїми колегами-мажоритарниками. За даними електронної реєстрації, його не було на 517 засіданнях.

Більшість невиконаних обіцянок нардепа стосуються його передвиборчої програми й законотворчої діяльності. Богуслаєв обіцяв, що сприятиме створенню держпрограм із формування й розвитку внутрішнього ринку продукції вітчизняного виробництва. Майже за п'ять років Рада ухвалила понад шість законопроектів на зазначену тему, однак нардеп жодного не підтримав.

Аутсайдером області став Олександр Пономарьов, який дав лише 8 обіцянок, але за час роботи в Раді не виконав жодної. При цьому він жодного разу не виступав у парламенті й пропустив 138 засідань, хоча й вніс 248 поправок до законопроектів.

На минулих виборах Пономарьов обіцяв виборцям, що домагатиметься збільшення кількості бюджетних місць у вишах до 50%, але ставши депутатом, не зареєстрував жодного законопроекту й не надіслав жодного депутатського запиту на цю тему.

Нагадаємо, міністр освіти Лілія Гриневич повідомила, що в 2016 році держзамовлення в українських вишах збільшене на IT-спеціальності та зменшене на юристів і економістів. З бюджету виділено понад 16 млрд грн, що на 6% більше, ніж у 2015 році.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Волинської та Закарпатської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: