Розкрадання в оборонці: журналісти з'ясували, хто «зливав» справи щодо Гладковського

Читать на русском
Усі слідчі органи, які мали б розслідувати розкрадання на оборонці, знали про нього і закривали справи за хабарі.

Усі слідчі органи, які мали б розслідувати розкрадання на оборонці, знали про нього і закривали справи за хабарі.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це йдеться у четвертій частині розслідування Bihus.info.

За скільки зливали справи по оборонці. Роль НАБУ, СБУ і прокуратури (таємна переписка, ч.4-5)BIHUS info

Журналісти стверджують, що у Генпрокуратурі, Військовій прокуратурі, Службі безпеки, Державній фіскальній службі та Національному антикорупційному бюро неодноразово відкривали кримінальні провадження.

Правоохоронці розслідували діяльність, зокрема, фірми «Оптимумспецдеталь», яка була задіяна у масштабних оборудках.

Саме через цю компанію син екс-члена Ради нацбезпеки і оборони Ігор Гладковський разом із партнерами (Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою) заробляли на контрабандних деталях із завищеними цінами.

Як свідчить їхнє листування, яке є у розпорядженні журналістів, підприємці часто давали хабарі правоохоронцям. Здебільшого, йшлось про 10-20 тисяч доларів за раз.

Серед документів є, наприклад, спілкування Рогози із співробітником СБУ Дмитром Москаленком про суми хабарів та кримінальні справи.

Крім того, дехто з учасників схем жалівся, що у ДФС потрібно було приносити значно менші суми, ніж у ГПУ.

Військова прокуратура, за даними журналістів, 3 рази за один рік відкривала справи про оборудки, однак усі вони так і не торкнулись Гладковського, Жукова і Рогози.

У першому провадженні засудили фіктивну директорку, друге – відправили до фіскалів перевіряти податки, а під час розслідування третього правоохоронці дійшли навіть до обшуків в «Укроборонпромі». Однак як стверджують журналісти, пізніше прокуратура взялась «зачищати сліди».

Як з’ясували автори розслідувань, про підозрілий бізнес на оборонці знали також у НАБУ.

Зокрема, у 2016 році НАБУ в рамках розслідування іншого провадження внесло «Оптимумспецдеталь» до переліку фіктивних фірм.

Після цього один із підприємців Віталій Жуков в особистому листуванні обурюється діями бюро і каже, що перший заступник глави відомства Гізо Углава має написати листа про помилку слідства.

За даними журналістів, наступного дня компанія дійсно зникає з переліку фіктивних. А перед тим співробітник НАБУ Дмитро Литвиненко уточнює у Рогози, яка саме фірма йому належить.

Крім того, НАБУ видавало «Оптимумспецдеталь» довідку про те, що її не включали до фіктивних.

Розслідувачі наполягають, що ще одною ланкою оборудок в «Укроборонпромі» був колишній таємний агент НАБУ Євген Шевченко. Він нібито допомагав іншим фігурантам отримувати потрібні документи з бюро.

Він визнав, що інвестував у бізнес Гладковського-Жукова-Рогози, однак стверджує, що не причетний до корупції.

Нагадаємо, 25 лютого видання Bihus.info оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.

За даними журналістів, 22-річний Гладковський-молодший разом із партнерами організував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки, за які держпідприємства переплачували у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво «Укроборонпрому» знало про оборудки і давало на них згоду.

В «Укроборонпромі» заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування про корупційні схеми за участі оточення президента України і звинуватили журналістів у маніпуляції. Разом з тим концерн відсторонив директорів двох своїх підприємств у зв’язку з розслідуванням про розкрадання.

У свою чергу в НАБУ заявили, що вже займалися деякими фактами корупції в оборонній сфері, які викладено у розслідуванні ЗМІ.

27 лютого генпрокурор Юрій Луценко підтвердив, що частину деталей для військової техніки Україна отримує контрабандою з Російської Федерації.

Олег Гладковський заявив, що справа, в якій фігурує його син Ігор, «штучно скомпільована з брехливих провокаційних фактів» і її намагаються використовувати у виборчій кампанії».

4 березня Порошенко звільнив Гладковського з РНБО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: