Розкрадання в оборонці: з'явилося продовження розслідування

Читать на русском
Колишній заступник глави РНБО Олег Гладковський, за даними розслідування, отримав за схемою 46 тисяч доларів.

Журналісти-розслідувачі програми Наші гроші з Денисом Бігусом опублікували другу частину свого розслідування щодо корупції в Укроборонпромі, у якій замішаний син екс-заступника глави РНБО Олега Гладковського.

Про це розповідається у другій частині розслідування журналістів, пише «Слово і Діло».

Корупція в оборонці - продовження. Гладковський і Укроборонпром (таємна переписка, ч.3)BIHUS info

Восени-взимку 2016-2017 років Україна закуповувала висотоміри - прилади, які визначають положення літака в повітрі. Вони були потрібні для виконання контракту з Казахстаном по ремонту військових транспортних літаків Ан. Ці деталі, за даними журналістів, завозила з Росії група бізнесмена Віталія Жукова, який вів переписку про постачання із сином заступника глави РНБО Олега Гладковського - Ігорем.

За даними розслідувачів, партія із шести висотомірів завозилася в Україну в такий спосіб: спочатку їх поїздом везли до Москви, звідти вони вилітали в Саудівську Аравію, де через фірму-посередника оформлялися як деталі для цивільних вертольотів (це ховало кінці і полегшувало митне ввезення на територію України).

Після чого висотоміри потрапляли в Україну - і вже у своєму натуральному вигляді монтувалися на казахські Ан.

Журналісти з'ясували, що з Москви партія вилетіла за ціною 84 тисячі доларів, із Саудівської Аравії - за 90 тисяч.

За договором же ТОВ АН Сервіс з Укроборонпромом, висотоміри коштували 14 мільйонів гривень - це понад півмільйона доларів. Таким чином, вважають автори розслідування, держкомпанія переплатила за деталі в шість-сім разів.

При цьому «відкат», який пішов посередникам, яких контролює Віталій Жуков, - близько 450 000 доларів.

Розслідувачі оприлюднили скриншоти листування фігурантів розслідування - Жукова, Гладковського-молодшого і глави Укроборонпрому Павла Букіна. У них відкрито обговорюється, скільки і хто отримує з цієї угоди.

Прикметно, що в ній фігурує якийсь ОВ. Журналісти вважають, що це Олег Гладковський: його по батькові - Володимирович.

Ось як учасники афери обговорюють розподіл авансу за контрактом. Видно, що Жуков і Гладковський-молодший запланували собі 46 тисяч доларів, утаємниченому ОВ - 30 тисяч, а «Паші» (мабуть - Павлу Букіну) - всього 10.

Таким чином вперше з'явилися цифри, які Гладковський-старший міг отримувати з операцій навколо оборонки.

Нагадаємо, у першій частині свого розслідування журналісти розповіли, що підприємства Укроборонпрому купували деталі, поставлені контрабандою з Росії групою ділків. При цьому ціни на деталі завищувалися в декілька разів.

Учасниками схеми по розкраданнях в оборонному комплексі є заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його син Ігор з другом і директор Укроборонпрому Павло Букін. У вказаній схемі також нібито задіяні керівники оборонних структур різних рівнів.

У відповідь на розслідування Укроборонпром звинуватив журналістів у маніпуляціях, а Гладковський попросив призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО.

У свою чергу Порошенко пообіцяв справедливе покарання для всіх причетних до корупції у сфері оборони, якщо ці факти будуть підтверджені.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: