Корупційний скандал в оборонці: чи покарають когось за розкрадання

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Кирило Молчановполітолог

До виборів залишився практично місяць, тому й з’явилося подібне розслідування. Звичайно, тут є передвиборчий контекст.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи заяву генпрокурора про те, що слідство щодо масштабного розкрадання в секторі оборони, про яке йдеться в журналістському розслідуванні Bihus.info, перебуває на фінальній стадії.

«Напевно, зараз Порошенко не рахуватиметься з тим, хто його друг, а хто – ні, а діятиме таким чином, щоб не втратити рейтинг. Скоріш за все, він продемонструє, що справедливість є й за неї варто боротися. Спробує вибити козирі з рук своїх опонентів. Можливо, навіть дійсно спробують порушити справу проти тих, хто фігурує в журналістському розслідуванні», – зазначив Бондаренко.

Можливо, навіть не чекатимуть, підтвердиться підозра чи ні, й спробують порушити справу проти фігурантів, додав він.

Стаття, яка інкримінується, за наявності хороших адвокатів, а вони, скоріш за все, є, дозволяє розраховувати на те, що можуть вийти під домашній арешт. Ця історія точно вдарила по іміджу президента, але ось щодо рейтингів, то поки сказати складно, уточнив експерт.

«Є підозра, що ця історія більше сколихнула політичне середовище, ніж суспільство. Журналісти та політики поговорили про це, але до пересічного українця ця інформація ще не дійшла», – підкреслив він.

Політолог Кирило Молчанов зазначив, що якби хтось опинився на лаві підсудних, це дійсно було б дуже логічно й надало можливість президенту отримати певні позитивні бонуси.

«Якби президент перевів стрілки на Гладковського, переспрямував на нього весь негатив, це було б варіантом вийти зі скандалу. Однак слід розуміти, що це малоймовірно. Гладковський багато знає й зовсім не обов’язково, щоб він про це розповів. Це може бути компромат проти Порошенка», – пояснив він.

«В ідеалі при цьому відправити у відставку керівництво «Укроборонпрому», ще й арештувати. Тоді можна було б вийти з цієї ситуації, практично не заплямувавши себе», – підкреслив Молчанов.

Додамо, за даними розслідувачів, до схеми виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетні друг і партнер Петра Порошенка, член Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський, його 22-річний син та гендиректор «Укроборонпрому» Павло Букін.

Нагадаємо, в нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, біографію та програму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: