«Реальні справи, а не брехливі обіцянки»: як Порошенко застосовує своє гасло на практиці

Читать на русском
Передвиборче гасло Петра Порошенка – Реальні справи, а не брехливі обіцянки. Слово і Діло проаналізувало, як президент застосовує це на практиці.
president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко оголосив про намір балотуватися на другий термін. На великому форумі, який Порошенко провів 29 січня, продемонстрували відео «Реальні справи, а не брехливі обіцянки» (очевидно, це нове гасло його передвиборної кампанії), в якому тезисно позначені головні успіхи президента та його плани на можливу наступну каденцію. «Слово і Діло» проаналізувало, як ці твердження корелюються з обіцянками глави держави.

«Ми зупинили російську агресію й зберегли незалежність»

За одну обіцянку щодо війни Порошенко вже довелося вибачитися: в травні 2014 року він у статусі кандидата в президенти запевнив, що антитерористична операція на Донбасі триватиме кілька годин. «Антитерористична операція не може й не буде тривати два-три місяці», – підкреслив він. Звичайно, обіцянка не виконана, адже АТО триває й донині (тільки переформатоване на операцію Об'єднаних сил), а Порошенко сказав, що шкодує про те, що породив завищені очікування.

У своїй передвиборчій програмі Порошенко також обіцяв забезпечити деескалацію конфлікту з Росією, виходячи з принципів територіальної цілісності та з урахуванням європейського вибору України. У червні 2014 року Рада національної безпеки і оборони підтримала план президента щодо мирного врегулювання ситуації в східних регіонах, але реалізувати його в Донецьку, Луганську та інших захоплених містах не вдалося. Станом на початок року окуповані території не повернули, немає на них і миротворців

Нещодавно з Росією стався конфлікт ще й в Азовському морі, коли кораблі агресора перехопили українські катери й узяли в полон наших військовослужбовців. Після цього інциденту Порошенко запропонував запровадити в Україні воєнний стан. В результаті його запровадили на місяць у 10 областях, які розташовуються уздовж російського кордону, вздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону та вздовж узбережжя Чорного й Азовського морів. Таким чином, Порошенко виконав свою обіцянку 2015 року – запровадити воєнний стан, якщо продовжиться наростання конфлікту на сході.

Порошенко став краще виконувати свої обіцянки в 2018 роціПрезидент Петро Порошенко порівняно з минулим роком став трохи краще виконувати свої обіцянки.

Крім того, ще минулого року президент пообіцяв розблокувати українські морські порти в Азовському морі. Але після нещодавнього конфлікту виконати цю обіцянку поки неможливо.

Є в Порошенка ще кілька невиконаних обіцянок на цю тему. У вересні 2015 року його запевнив, що за короткий час відновить суверенітет на сході країни й поверне Крим: «Я абсолютно впевнений, що ми відновимо суверенітет на сході країни за короткий час, і Крим також у недалекому майбутньому буде українським».

За рік, у березні 2016-го, глава держави пообіцяв повернути Донбас протягом року. Він зазначив, що повернути території можна виключно політико-дипломатичним шляхом. Але за рік дива також не відбулося.

У квітні минулого року Порошенко пообіцяв запропонувати Верховній Раді розірвати Договір про дружбу та співробітництво між Україною і Росією. «Дія цього договору несумісна з національними інтересами держави й реалізацією нашого права на самооборону», – підкреслив він. Відповідний законопроект президент вніс у грудні, виконавши свою обіцянку. Парламент його вже схвалив, із 1 квітня цього року договір втратить силу.

«Народжується нова українська армія. І справжній мир обов'язково настане на нашій землі. І забезпечити мир і перемогу може лише боєздатна армія»

Щодо забезпечення миру, то в передвиборчій програмі у Порошенка була обіцянка підписати новий міжнародний договір замість Будапештського меморандуму, який Росія не виконує. Але протягом всієї каденції президент новий договір так і не підписав.

Також Порошенко минулого року запевнив, що на Донбасі буде розгорнута миротворча операція. Станом на початок року її ще немає, але якщо вірити, президенту, це питання постійно обговорюється з міжнародними партнерами.

Обіцянки щодо забезпечення Збройних сил України Порошенко даються краще. Передвиборча обіцянка збільшити витрати на посилення ЗСУ він виконав. Наприклад, у державному бюджеті на 2014 рік на потреби Міністерства оборони було передбачено 15,5 мільярдів гривень, а бюджет на цей рік на оборону передбачено 104,4 мільярда гривень.

Обіцяв Порошенко, що життя учасників антитерористичної операції буде застраховане на 1 мільйон гривень. Згідно з постановою уряду від 2017 року, одноразова допомога в разі загибелі військовослужбовця при виконанні обов'язків виплачується в розмірі 750-разового прожиткового мінімуму, встановленого законом. Таким чином, станом на 1 січня 2018 року ця сума становить 1,3 мільйона гривень.

Крім цього, згідно з обіцянкою Порошенко, до участі в антитерористичній операції не залучаються солдати-строковики, а лише добровольці на контрактній основі.

Ще в плюс президенту обіцянка про те, що солдати української армії, які беруть участь у бойових діях, отримуватимуть тисячу гривень на день. Минулого року в Міністерстві оборони підтвердили «Слову і Ділу», що за безпосередню участь у бойових діях військовослужбовці отримують винагороду в розмірі тисяча гривень за добу. Станом на березень 2018-го військовим ЗСУ виплатили винагород на загальну суму майже 168,2 мільйона гривень, у тому числі 157,5 мільйонів за безпосередню участь у бойових діях.

«Децентралізація. Об'єднані громади більше не чекатимуть вказівок з центру»

З обіцянкою щодо децентралізації в президента виникли проблеми. У його передвиборчій програмі йшлося про те, що місцеві громади отримають більше прав і засобів на реалізацію своїх повноважень, а виконавча влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обраними обласними радами.

Станом на січень ініційований Порошенко законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» чекає на розгляд у парламенті. Урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з управління земельними ресурсами в межах території ОТГ» також ще на етапі розгляду.

Послання Порошенко до Ради: контент-аналізПроаналізували послання Порошенко до Ради за чотири роки. З'ясували, що президент став менше говорити слова я і реформа.

Але наприкінці січня був завершений перший етап децентралізації й сформовані 876 об'єднаних територіальних громад. Кабінет міністрів затвердив план реалізації другого етапу реформи, згідно з яким ключовою метою другого етапу є проведення місцевих виборів у 2020 році на новій територіальній основі. Але з огляду на те, що реформа завершена ще не повністю, передвиборче зобов'язання Порошенка не виконане.

«Безвіз. Це реальний крок до Європи»

Безвізовий режим між Україною та Європейським союзом діє з 11 липня 2017 року, але обіцяв його Порошенко довго, ще з передвиборчої програми. Тому найпершу свою обіцянку про те, що безвіз буде до кінця першого року повноважень президента, він провалив.

Як і запевнення, що право безвізових поїздок українці отримають у 2016 році (відзначимо, що такі обіцянки взагалі до його компетенції не належать). Але в 2016-му Україна виконала всі умови для лібералізації візового режиму.

«Відроджується помісна православна церква України»

Безперечно, президентство Порошенка запам'ятається його участю в створенні Православної церкви України та отриманні томосу про автокефалію.

Минулого року президент запевнив, що патріарх ПЦУ обиратиметься в Україні: «Держава не буде визначати, хто буде патріархом нової церкви, тому що це не державна справа. Якщо ми не сприймаємо, щоб стверджували українського керівника церкви – церковного ієрарха в Москві. Це також є чіткою домовленістю зі Вселенським патріархом, що патріарх української церкви обиратиметься в Україні».

Все так і вийшло: наприкінці грудня відбувся Об'єднавчий собор зі створення Української православної церкви, на якому її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія. На початку січня він поїхав до Стамбула, де з рук Вселенського патріарха отримав томос про автокефалію.

«Масштабне залучення інвестицій в українську економіку»

У вересні 2014 року глава держави пообіцяв почати спеціальну програму політичного страхування американських інвестицій в українську економіку, про це він повідомив за підсумками зустрічі з президентом США Бараком Обамою.

У Міністерстві закордонних справ України через два роки повідомили, що питанням страхування американських інвестицій в Україну з 1995 року займається Корпорація закордонних приватних інвестицій OPIC. А Порошенко, своєю чергою, іншу спеціальну програму не запропонував, проваливши свою обіцянку.

Крім того, Порошенко минулого року пообіцяв 20 мільярдів гривень інвестицій в українську економіку на розвиток 4G зв'язку. Поки Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, продала частоти для розвитку 4G трьом операторам «Київстар», Vodafone і lifecell за 5,4 мільярда гривень.

«Початок процедури вступу до ЄС. Підписання плану дій щодо членства України в НАТО»

Щодо європейської та євроатлантичної інтеграції Порошенко на форумі пройшовся особливо, пообіцяв, що Україна в 2024 році подасть заявку на членство в Європейському Союзі. Відзначимо, що ще балотуючись у президенти, Порошенко запевняв, що Україна стане членом ЄС до 2025 року.

Але, нагадаємо, що рішення про вступ до Євросоюзу й НАТО Порошенко обіцяв ухвалювати на референдумі. «Ми твердо тримаємо курс євроатлантичної інтеграції, й навіть не сумнівайтеся, що в доступному для огляду майбутньому в Україні відбудуться референдуми, щоб долучитися до НАТО і про членство в Європейському Союзі», – сказав він у 2017 році. На форумі про референдум президент нічого не говорив.

Мета України вступити до ЄС і НАТО планують закріпити в Конституції. Минулого року Порошенко пообіцяв і вніс до парламенту відповідний законопроект. Документ уже схвалив Конституційний суд і тепер черга за другим читанням у парламенті. Відбудеться воно вже наступного пленарного тижня.

Щодо НАТО, то Порошенко обіцяв, що в 2020 році Збройні сили України повністю відповідатимуть стандартам Альянсу. І перехід на ці стандарти вже потроху відбувається.

Висновок для Порошенка такий самий, як і для всіх українських політиків: не бути голослівним і обіцяти лише те, в чому впевнений.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: