Порошенко став краще виконувати свої обіцянки в 2018 році

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує підбивати підсумки року. Раніше ми з'ясували, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман, як і більшість мерів, став краще виконувати свої обіцянки порівняно з попереднім роком. Сьогодні розбираємось, яка ситуація в президента України Петра Порошенка.

За всю свою каденцію Порошенко дав 335 обіцянок, виконав – 144 (43%), а 84 – провалив. Саме цього року президент реалізував 40 своїх запевнень (24%), що на 11% більше порівняно з 2017 роком. Ще 23 він провалив, а в процесі виконання залишаються 107 обіцянок.

Цього року Порошенко провалив масштабну обіцянку про те, що запрацює Антикорупційний суд. «Ми завершимо перезавантаження судової системи цього року. Ми створимо Антикорупційний суд цього року», – запевнив президент у липні після того, як Верховна Рада ухвалила необхідні законопроекти.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко планує протягом 3 років збудувати 136 сховищ для ЗСУСказано 11 жовтня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Але 12 жовтня голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів повідомив, що Вищий антикорупційний суд запрацює орієнтовно до травня 2019 року. Всі конкурсні процедури планують завершити до лютого, потім рекомендації ВККСУ розгляне Вища рада правосуддя, після чого президент має підписати відповідний указ. Пізніше й сам Порошенко заявив, що Антикорупційний суд має бути створений не пізніше ніж на початку наступного року.

Влітку минулого року Порошенко запевняв, що ціна на газ буде знижена: «Ціни на газ ми перерахуємо, в менший бік. Тому що Україна переплачувала. Що переплачувала? Корупційну складову». Обіцянку вважаємо проваленою після того, як Кабінет міністрів ухвалив рішення з 1 листопада підвищити ціну на газ для населення на 23,5%.

В актив главі держави можна записати, що Україна цьогоріч нарешті отримала летальне оборонне озброєння зі США. 2 березня Державний департамент схвалив продаж Україні 210 протитанкових ракет Javelin і 37 пускових установок до них на суму 47 мільйонів доларів. Javelin доставили до країни наприкінці квітня.

Крім того, Порошенко виконав обіцянку й вніс до Верховної Ради законопроект про припинення дії Договору про дружбу і співробітництво між Україною та Росією. «Дія цього договору не сумісно з національними інтересами держави і реалізацією нашого права на самооборону», – підкреслив він. Законопроект з'явився в парламенті 3 грудня, 6 грудня народні депутати його підтримали. Договір буде припинений із 1 квітня 2019 року.

На початку 2015 року президент заявив, що в Україні буде введено воєнний стан, якщо конфлікт на сході продовжить зростати. «Поки я цього не роблю, тому що це передбачало б обмеження демократії та свобод, а також стало б загрозою для розвитку економіки», – зазначив Порошенко. 25 листопада в Керченській протоці російські кораблі обстріляли три українських військових катери, захопили їх і близько 23 членів екіпажу. Після цієї агресії Порошенко провів позачергове засідання Ради національної безпеки і оборони і запропонував запровадити воєнний стан. Рада це рішення підтримала, але лише в межах 10 областей, і жодних обмежень прав і свобод громадян не було. Таким чином, Порошенко своє запевнення виконав.

З цього приводу президент давав ще одну обіцянку – розблокувати українські морські порти в Азовському морі. Говорив він це ще до листопадового конфлікту, тому обіцянка далека від виконання.

Цього року також Порошенко заявив, що в Україні буде створене Національне бюро фінансової безпеки. «Буде створений аналітичний орган і заборонено законом іншим силовим структурам і підрозділам на гарматний постріл підходити до бізнесу», – підкреслив він. Станом на кінець року відомство ще не створене.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: