Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Порошенко запевнив, що в Україні буде обиратися Патріарх Помісної православної церкви

24 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що Патріарх Помісної православної церкви буде обиратися в Україні. «Держава не буде визначати, хто буде Патріархом нової церкви, бо це не державна справа. Якщо ми не сприймаємо, щоб затверджували українського керівника церкви – церковного ієрарха в Москві. Це також є чіткою домовленістю зі Вселенським Патріархом, що Патріарх української церкви буде обиратися в Україні...», «Патріарх Помісної православної церкви буде обиратися в Україні», – наголосив президент.
Виконано
Сказано 23 квітня 2018 р.

Джерело

  • http://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-patriarh-pomisnoyi-pravoslavnoyi-cerkvi-bude-47114
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2572238-ugoda-miz-ukrainou-ta-vselenskim-patriarhatom-detalizue-nadanna-tomosu.html
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2601689-edinu-pomisnu-cerkvu-v-ukraini-ocoliv-mitropolit-epifanij.html

Результат

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії церкві України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада у Стамбулі президентом України Петром Порошенком та Вселенським Патріархом Варфоломієм було підписано Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом у створенні незалежної православної церкви в Україні, зокрема вона, деталізує процес надання Томосу.

«Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю; Українська держава відповідно до Конституції і законів надає цим процесам сприяння», – йдеться у документі. Українські єпископи мають зібратись на Собор і обрати Предстоятеля, якому буде вручено Томос.

15 грудня у Національному заповіднику «Софія Київська» відбувся Об’єднавчий собор зі створення Української православної церкви та обрання її предстоятеля. У його роботі взяли участь ієрархи трьох церковних юрисдикцій, УПЦ КП, УПЦ МП та УАПЦ, ієрархи Константинопольського патріархату Даниїл (Зелінський), Іларіон (Рудник) та митрополит Галльський Еммануїл. Кожен з українських єпископів привіз на собор ще одного священика та одного мирянина або ченця.

Об’єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви обрав її предстоятелем доктора наук з богослов'я, професора, патріаршого намісника, митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія.