Форум Порошенка «Від Крут до Брюсселя». Хто прийшов та чия відсутність знакова?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Під час форуму «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом» президент України Петро Порошенко офіційно заявив, що братиме участь у президентських виборах, які відбудуться 31 березня 2019 року. «Почуття глибокої відповідальності перед країною, перед сучасниками, перед минулими та прийдешніми поколіннями українців спонукали мене ухвалити рішення балотуватися ще раз на посаду президента України», – сказав глава держави. Звичайно ж, підтримати президента прийшла вся родина. Також серед учасників заходу було чимало відомих людей. Свою підтримку президенту висловив і колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. На форум також приїхав голова Православної церкви України митрополит Епіфаній. Крім того, відвідали захід представники культури: видавець Іван Малкович, письменник Юрій Винничук, актриса Ірма Вітовська, актор Ахтем Сеітаблаєв. Безумовно, серед гостей були й нардепи з фракції «Блоку Петра Порошенка», члени Кабміну, зокрема прем'єр-міністр Володимир Гройсман, спікер ВР, секретар РНБО. До слова, представники «Народного фронту» були в меншості. Лідер НФ Арсеній Яценюк був відсутній на форумі.

Політтехнолог Тарас Загородній констатував, що відсутність на форумі керівника МВС Арсена Авакова знакова для Порошенка. Тим більше потрібно враховувати, що зараз у країні вирішує, хто буде президентом, навіть не виборча кампанія, а керівництво МВС.

«Аваков не перша й не друга людина в державі, але він контролює МВС. МВС – це величезний ресурс на виборах. З огляду на те, що різницю між першим і другим турами можуть вирішити відсотки, то його постать, його дії щодо схем скуповування голосів, які масово зараз розкидаються, в першу чергу з боку влади, дуже важливі», – зазначив Загородній.

Що Порошенко обіцяє зробити в 2019 роціПрезидент Петро Порошенко дав на наступний рік лише п'ять обіцянок. Запевнив, зокрема, що не братиме участь у парламентських виборах.

«Якщо він у березні піде на дії, то можна вважати питання вирішеним. Він може щось помітити, тим більше, що Аваков узяв курс на те, що займатиметься мирною передачею влади», – додав він.

Крім того, експерт звернув увагу на відсутність Кличка, що також було показово.

«Так, намагалися згладити аргументацією про його ушпиталення до однієї з австрійських лікарень через стару травму, але сама по собі його відсутність вельми показова», – уточнив він.

«По-перше, Кличко – офіційний голова партії БПП. По-друге, Кличко має високий рейтинг і намагається дистанціюватися від Порошенка, адже не впевнений, що той переможе. Кличко – це все-таки тримільйонний Київ, образно кажучи. Його підтримка означала б дуже багато. Мер Дніпра, наприклад, висловив публічну особисту підтримку», – пояснив політтехнолог.

Також, за його словами, досить дивно, що Гройсман вирішив особисто бути присутнім. Були припущення, що він почне петляти.

«Імовірно, Гройсман уже навчився отримувати вигоди й переваги з будь-якої ситуації. Його позиція, в принципі, зрозуміла – він показав, що він людина команди, незважаючи на те, що є висока ймовірність того, що Порошенко може програти. З іншого боку, це заявка на лідерство самої команди після програшу Порошенка. Тобто Гройсман може бути об'єднавчою фігурою, за якою зберуться всі соратники, щоб піти на парламентські вибори», – підкреслив він.

Примітно, що не було Райніна. Найімовірніше, він якраз піде до Гройсмана, оскільки той найбільш рейтинговий кандидат, що зможе зібрати всі уламки, наголосив Загородній.

Узагалі, відчувалася незрима присутність Тимошенко, акцентував він.

Відчувалося, що на форумі незримо присутня людина, яку не хотіли би бачити й чути, – Тимошенко. Її постійно непрямо згадували. Це говорить про те, що Тимошенко все ж головний суперник для Порошенка.

З огляду на це, можна припустити, що в АП переймаються з цього приводу, інакше її б просто ігнорували, додав експерт.

«Напевно, навіть правильніше було б ігнорувати Тимошенко. Але чомусь вирішили обрати іншу тактику», – підкреслив він.

Також, на його думку, присутність Рассмусена особливо нічого не дає. В Тимошенко він був у записі, в Порошенка – особисто. Це спроба показати, що Захід, НАТО з нами.

«В принципі, поляризація була від самого початку. Термін «рука Кремля» настільки заїжджений, уже півкраїни в «руках Кремля». З огляду на те, як довго ведуть цю тему, зараз це може не спрацювати», – резюмував Тарас Загородній.

Реакції на рішення Порошенка йти на другий термін у соціальних мережах зібрало «Слово і Діло».

Як з'ясувало «Слово і Діло», Порошенко став краще виконувати свої обіцянки в 2018 році.

Більше про те, що президент обіцяє на 2019 рік, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: