Послання Порошенко до Ради: контент-аналіз

Читать на русском
Проаналізували послання Порошенко до Ради за чотири роки. З'ясували, що президент став менше говорити слова я і реформа.
Слово і Діло

Президент України Петро Порошенко сьогодні виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради. Примітно те, що можливо це його останній подібний виступ, адже вже навесні в країні пройдуть президентські вибори. А значить, що до цього виступу глави держави прикута особлива увага суспільства та ЗМІ.

Говорити Порошенко почав зі звичних для нього тем: безвізовий режим, Угода про асоціацію з Європейським Союзом, Росія, армія і війна. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати, як змінювалася риторика президента в його посланнях до Ради за час його каденції (2014-2018).

Найчастіше Порошенко вживає займенник «ми»

За чотири роки займенник «ми» президент вжив 254 рази. Найчастіше воно звучало в минулому році – 69 разів, в цьому – 44 рази, а найменше – в 2014 році. Чотири роки тому найпопулярнішим займенником у Порошенка було «наш», він використовував його 37 разів, і з кожним роком говорив його все частіше. Наприклад, в сьогоднішньому виступі – 58 разів, а всього за чотири роки – 244.

А слово «я» Порошенко навпаки став вживати рідше. У виступі в минулому році він використовував його 49 разів. Його сьогоднішня мова найменш «егоцентрична», слово «я» звучало тільки 29 разів.

83 рази за п`ять виступів звучало слово «нас», найчастіше в перший рік президентства – 22 рази. Ще 63 рази Порошенко вживав слово «нам».

Порошенко майже перестав говорити слово «реформа»

Слова «реформа» і «реформування» майже зникли з послань президента до парламенту. Всього він вживав його 87 разів: в 2014 році – 19, 2015-му – 28, 2016-му – 8. Цікаво, що в минулому році Порошенко заявив, що «реформа» – ключове слово в його посланні (і правда, він вжив його 30 разів). А в сьогоднішньому виступі він згадав це тільки два рази, визнавши темпи реформ незадовільними: «Темпи реформ зовсім не такі, як і швидкість, яку ми проектували на старті. Проблеми виявилися більш глибокими, опір – сильніше, рішення – складніше».

Про тарифи та курс гривні Порошенко вважає за краще не згадувати

Тільки 11 раз в своїх послання Порошенко говорив про тарифи: 9 раз – в 2015 році і два рази – в 2017-му. У сьогоднішньому посланні про це ні слова, також як і про курс долара та гривні. При цьому про гривню в минулому році президент говорив сім разів.

Слово «субсидії» сьогодні Порошенко теж не використовував, воно звучало сім раз в 2015-му і двічі в 2017-му.

Не завжди глава держави говорить про зарплати і пенсії. Слово «пенсія» найчастіше звучало в минулому році – 9 разів, а в цьому тільки три (слово «зарплата» було використано стільки ж).

Тільки один раз сьогодні Порошенко сказав «розвиток», для порівняння в минулому році – 8 разів. Зате сьогодні він 8 разів сказав «інвестиції», раніше президент говорив це слово набагато рідше: в 2014 році – 2 рази, в 2015-му – 4, в 2016-му – 5, в 2017-му – 7.

Рідше стали звучати слова «економіка» і «макроекономіка»: в 2014-му – 4 рази, в 2015-му – 29, в 2016-му – 20, в 2017-му – 19, в 2018-му – 9.

Президент став більше говорити про армію

83 рази в п`яти посланнях до парламенту Порошенко сказав «армія» або «Збройні сили України». Вісім разів він говорив про це в 2014 році, 18 – 2015-му. Тоді президент відзначив прогрес у реформі ЗСУ: «Всім очевидно, все бачать, як змінилася армія за два роки. Два роки тому її майже не було, а тепер є, і ще й яка! Звичайно, вона без різносолів, але морально і матеріально мотивована. Так, поки без різноманітної їжі, але нагодована. Так, не від кутюр, але одягнена в сучасну форму. Хай не за останнім тренду військово-технічної моди, але озброєна і підготовлена до захисту країни».

У 2015-му і 2016-му роках слово «армія» звучало 16 і 17 разів відповідно, а сьогодні – 24. При чому сьогодні Порошенко сказав, що армія вже побудована.

Про військових глава держави найчастіше говорив в минулому році – слово звучало 26 раз, сьогодні – в два рази рідше.

Слово «війна» найчастіше звучало в 2015 році

У своєму першому посланні до Ради Порошенко сказав «війна» 8 разів, у 2015 році – 14 разів, в 2016-му – 9, в 2017-му – 8, в 2018-му – 7.

Про антитерористичну операцію і операцію Об'єднаних сил на Донбасі Порошенко в цілому говорив 14 раз, сьогодні – тільки один раз. «Власний досвід навчив мене, як важливо дуже обережно і відповідально ставитися до тих обіцянок, які даєш людям. Понад чотири роки тому я заявив, що АТО триватиме години, а не місяці. Я шкодую, що породив завищені очікування. Тому кілька тижнів тому я вибачився, що подав надію, що не збулася. Звичайно, попросив за це вибачення, але хотів би, щоб ця історія стала уроком не лише для мене, а й для всіх українських політиків», – сказав сьогодні глава держави.

Про заручників і полонених в своїх посланнях Порошенко згадував по два рази, сьогодні про це ні слова. Слово «анексія» президент говорив тільки два рази в 2016 році, йшлося, звичайно ж, про Крим. Саме слово «Крим» він сказав три рази в 2015 році, по сім разів в 2016 та 2017 років роках, і п'ять разів сьогодні.

Донбас президент згадував сьогодні сім разів, в 2014-му році – три рази, в 2015 та 2017 років – по 11 разів, в 2016-му – 10. «Головна ж причина відсутності прогресу в вирішенні ситуації на Донбасі – це повна відсутність політичної волі у Кремля виконувати власні зобов'язання», – сказав Порошенко в минулому році. Сьогодні він знову підкреслив, що «ключі від миру» знаходяться в Москві.

За 9 раз в 2016 та 2017 років роках президент говорив про мінські угоди, в 2014 році – три рази, в 2015-му – п'ять, сьогодні – чотири. При чому в найпершому своєму посланні Порошенко висловлював упевненість, що мінські угоди в результаті приведуть до миру на Донбасі, але вже через два роки президент сказав, що прогресу в їх виконанні немає. А ось, що він сказав сьогодні: «Скільки б копій не ламали навколо Мінська, саме завдяки тим домовленостям вдалося зупинити активну фазу агресії і домогтися режиму санкцій».

«Росія» Порошенко сьогодні сказав 20 раз

Про Росію Порошенко в своїх посланнях згадує стабільно. У 2014 році це він слово він сказав тільки три рази, в 2015-му – 15, в 2016-му – 21, в 2017-му – 27, сьогодні – 20. Також часто він говорить слово «російська», в «контексті російська агресія », сьогодні це звучало 21 разів.

Словосполучення «країна-агресор» Порошенко використовує рідко: один раз в 2015 році, два і три рази в 2017-му і 2018-му. Слова «агресор» і «агресія» навпаки президент став говорити частіше – сьогодні 15 разів у порівнянні з шістьма в 2014 році.

Про Євросоюз президент говорить частіше, ніж про НАТО

П'ять разів про Європейський Союз Порошенко сказав в 2014 році, по 12 разів в 2015-му і 2016-му, за сім раз в 2017-м і 2018 м. Всього виходить 43 рази. При цьому НАТО президент згадував 32 рази. Сьогодні ці організації Порошенко згадував в контексті того, що Верховна Рада збиралася внести зміни до Конституції щодо незворотності курсу на членство в ЄС і НАТО.

До речі, слово «Конституція» Порошенко став вживати частіше: в 2014-му році – чотири рази, в 2015-му – три, в 2016-м – два, а останні два роки по сім разів.

Тільки чотири рази Порошенко сьогодні сказав «союзники», а в минулому році це слово він вживав в три рази частіше.

Про автокефалію української церкви Порошенко вже говорив в 2016 році

Слова «автокефалія» і «Томос», якими останнім часом дуже стурбований президент України вже раніше були в його посланнях. У 2016 році Порошенко дякував Раді за звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу. Сьогодні про Томос глава держави сказав три рази. «Значення Томосу виходить за межі України. Це – падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світову гегемонію. Тут, в нашій країні, вирішується і майбутнє світового православ'я», – вважає Порошенко.

Про автокефалію української церкви Порошенко три рази сказав в 2016 році, два рази – в минулому і, звичайно, згадав сьогодні – чотири рази. Рекордна кількість разів – 11 – Порошенко сказав слово «церква».

Порошенко знову заговорив про «п'яту колону»

У сьогоднішньому посланні Порошенка відчуваються наближення виборів: вперше за три роки в його промові прозвучало «п'ята колона», причому два рази. «За чотири роки ми відновили не тільки армію, але і розвідку, тому маємо не майже, а досить точне уявлення про плани Кремля. Відомо, як на базі п'ятої колони мріють сформувати потужну проросійську опозицію в новому парламенті. Ми бачимо, як п'ята колона піднімає голову, намагається зібрати разом різні свої шеренги, користуючись перевагами демократії, активізується в інформаційному просторі», – заявив президент.

Раніше про «п'яту колону» Порошенко по два рази згадував в 2014 і 2015 роках. При цьому в першому посланні він зазначив, що некомпетентність і неефективність державного управління більш сильний союзник зовнішнього ворога, ніж «п'ята колона». А в 2015 році назвав «п'яту колону» нечисленною.

Слово «популізм» сьогодні звучало шість разів. Раніше Порошенко два рази вживав його в 2015 році і чотири рази в 2017 році. Про небезпеку популізму глава держави говорить з минулого року.

У сьогоднішньому посланні президент вперше сказав про свободу слова та згадав про мас-медіа. Про засоби масової інформації він також побіжно говорив в 2014 році.

Цікаво також, що Порошенко став рідше вживати слово «упевнений». Сьогодні тільки один раз (в контексті автокефалії української церкви), в 2014-му році – чотири рази, в 2015-му – три, в 2016 та 2017 років роках по шість разів.

Крім того, рідше звучить слово «корупція»: «пік» його використання припав на послання Порошенка 2015-2016 років (29 раз), сьогодні – тільки шість разів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як на виступ Петра Порошенка відреагували в соціальних мережах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: