«Діарея мозку» в Раді: як минув пленарний тиждень

Читать на русском
У Верховній Раді цього тижня слухали звіт правоохоронців, писали листа Володимиру Путіну та ухвалювали закони щодо євроблях.

Народні депутати цього пленарного тижня багато лаялися й мало працювали. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій у жовтні говорив, що 6-9 листопада, можливо, буде розглянутий проект Виборчого кодексу (а там кілька тисяч правок), але про нього на тижні так і не йшлося. Зате були емоції, образливі вирази та обіцянки піти у відставку. Детальніше – в матеріалі «Слова і Діла».

Центральною темою тижня (і не лише у Верховній Раді) стала смерть херсонської активістки Катерини Гандзюк, яку 31 липня облили кислотою. З огляду на те, що за поточний і минулий рік це далеко не перший напад на активістів, у парламенті виступили з пропозицією створити тимчасову слідчу комісію для розслідування цих інцидентів. Ініціатива про створення ТСК надходила від Мустафи Найєма (БПП) і ще кількох нардепів. Фракції на нараді цю пропозицію підтримали, але проблема виникла в іншому: Найєм заявив, що його не хочуть включати до складу комісії.

«Фракція БПП відмовилася висувати мене членом слідчої комісії з розслідування фактів нападів на активістів зі «списку Катерини Гандзюк», яку я ж ініціював разом з Оленою Сотник і низкою інших колег. На думку фракції, в мене є конфлікт інтересів, оскільки мій брат – адвокат Катерини Гандзюк. Такого рішення вимагала особисто Ірина Луценко – дружина генерального прокурора Юрія Луценка», – заявив депутат. Пізніше інформацію про те, що Луценко була проти, спростували, а Найєм до складу комісії все-таки увійшов.

У Раді хочуть створити ТСК з розслідування нападів на активістів: що пишуть у соцмережахУ Раді можуть створити тимчасову слідчу комісію, щоб розслідувати напади на активістів, в тому числі Катерину Гандзюк.

На Погоджувальній раді Парубій говорив, що пленарний тиждень парламент почне з блоку питань безпеки і оборони, але з огляду на ситуацію зі створенням ТСК, було вирішено для початку продовжити з фракціями консультації з цього приводу, а також запросити до Ради керівників правоохоронних органів для звіту.

Після успішного завершення консультацій щодо створення ТСК, депутати знову зібралися в сесійній залі, щоб заслухати генерального прокурора Юрія Луценка, голову Національної поліції Сергія Князєва та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Щоправда, відзначимо, що Аваков зі звітом не виступав, ба більше, парламентарі навіть не ставили йому запитань.

Усе найцікавіше сталося під час виступу Луценка, який був місцями навіть занадто емоційним. По-перше, генпрокурор виступив проти створення тимчасової слідчої комісії, адже, за його словами, в неї не буде предмета роботи через таємницю слідства. По-друге, він заявив, що ініціаторам створення ТСК потрібен «піар на крові для боротьби за владу»_, а не реальні результати розслідування. У піарі Луценко звинуватив усіх народних депутатів, звучала фраза «зграйка мерзотників», а особливо дісталося Єгору Соболєву із «Самопомочі». «Якщо колишній голова комітету, який мав керувати всією антикорупційною політикою, досі не розуміє різниці між процесуальним керівництвом і слідством, якого в ГПУ немає вже рік, то це не голова комітету, а просто недоросль, у якого діарея мозку виливається тут, прямо в залі», – виразів Луценко не добирав.

Спілкування Луценка з парламентарями проходило на підвищених тонах, а його апогеєм стала заява генпрокурора про відставку: «Це все – боротьба за владу. На цих ефірах. Тому щоб не було жодних сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву про відставку президенту України. І ви в парламенті маєте розглянути це питання. Прошу це зробити цього тижня. Я свою роботу робив і буду робити». Хоча активісти й вимагали його відставки, рішення Луценка здивувало і суспільство, і нардепів. Багато хто сприйняв це як черговий піар, спробу повернуться у велику політику чи бажання дистанціюватися від незадовільних результатів роботи відомства.

Адам Жоржович Луценко та його вітання українському народові. Колонка Леоніда ШвецяГенеральний прокурор Юрій Луценко подав у відставку. Що ми дізналися нового про генпрокурора, в колонці Леоніда Швеця.

Після звіту правоохоронців Парубій вирішив поставити питання відставки Луценка на рейтингове, «політичне», як він сам сказав, голосування. У підсумку вийшло лише 38 голосів «за», більшість депутатів не голосували. Відзначимо, що Луценко все ж подав свою заяву президенту України Петру Порошенко.

На голосування за створення ТСК Рада вийшла лише наприкінці ранкового засідання. Майже всі фракції, крім Радикальної партії, заявили, що підтримують її створення. Лідер «радикалів» Олег Ляшко закликав ухвалити закон про тимчасові слідчі комісії, а потім заявив, що його фракція не братиме участь у голосуваннях доти, доки не буде ухвалений мораторій на підвищення цін на газ. До речі, таку ж обіцянку дала голова фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко, але обидва її провалили.

І без «радикалів» голосів за створення ТСК було достатньо – 259 «за». Головою комісії був призначений Борислав Береза, крім нього до складу увійшли Юрій Буглак, Валерій Карпунцов, Мустафа Найєм, Максим Саврасов, Василь Яніцький, Ігор Алексєєв, Сергій Висоцький, Антон Геращенко, Юрій Павленко, Дмитро Шпенов, Олена Сотник, Ігор Луценко, Андрій Шипко, Євген Рибчинський, Ігор Мосійчук, Ірина Геращенко та Остап Єднак.

Увечері нардепи ухвалили лише законопроект про протимінну діяльность, який, зокрема, передбачає створення Центру протимінних операцій.

Імовірно, пленарний вівторок був настільки напруженим, що в середу голосувати за ратифікацію було просто нікому. Законопроекти не набирали й 200 голосів, запланований порядок денний був перенесений на інші засідання. Зате вранці депутати від «Блоку Петра Порошенка» написали листа президенту Росії Володимиру Путіну. Лист став відповіддю на російські санкції, запроваджені проти України, і є адаптованою версією звернення запорожців турецькому султану. Перед засіданням нардепи також пофотографувалися в козацьких шапках. На цьому робота закінчилася.

Топ обіцянок Луценка на посаді генпрокурора УкраїниЛуценко так і не закінчив справу щодо розстрілів на Майдані, вбивство Шеремета, а також розслідування злочинів високопосадовців часів Януковича.

Четвер почався з того, що Радикальна партія та «Батьківщина» знову заявили, що не братимуть участь у голосуваннях до розгляду постанови про скасування підвищення ціни на газ і запровадження мораторію на таке підвищення. Їхні вимоги виконані не були, проте деякі члени обох фракцій брали участь у голосуваннях.

Вчора парламент ухвалив два закони, які стосуються автомобілів на єврономерах. Відзначимо, що власники «євроблях» з початку тижня перекрили центр, вимагаючи знизити акцизи на розмитнення машин. Рада схвалила нову модель оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, а також значно підвищила штрафи за порушення терміну перебування автомобілів на єврономерах у режимі транзиту. Крім того, ратифікували меморандум про взаєморозуміння иа кредитну угоду між Україною та Європейським Союзом про отримання макрофінансової допомоги в розмірі 1 мільярда євро.

П'ятничне засідання веде віце-спікер Ірина Геращенко, Парубій поїхав у відрядження на Донбас. Традиційно до парламенту прийшли члени Кабінету міністрів на чолі з Володимиром Гройсманом. Міністр культури Євген Нищук розповів про справи у сфері культури. Говорили також про затримку старту опалювального сезону в деяких містах і підвищенні ціни на газ для населення.

Нагадаємо, Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від групи «Воля народу» Станіслава Березкіна.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: