У Раді хочуть створити ТСК з розслідування нападів на активістів: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

У Раді можуть створити тимчасову слідчу комісію, щоб розслідувати напади на активістів, в тому числі Катерину Гандзюк.

У Верховній Раді можуть створити тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів нападу на активістів у 2017-2018 роках. Нагадаємо, що 4 листопада померла активістка Катерина Гандзюк, на яку в липні скоїли замах.

Зараз іде обговорення, хто з народних депутатів увійде до ТСК, однак активісти вже незадоволені її складом. Зокрема, вимагають виключити депутата від «Народного фронту» Антона Геращенко.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають з приводу створення ТСК.

«А тепер назвіть, будь ласка, хоча б одну справу, яку контролювала так звана ТСК й ця справа була б розкрита? Таких справ немає. А так звані ТСК – це ніщо інше, як просто затягування часу для того, щоб погасити пік кризи, який може перерости в громадські мітинги», – вважає журналіст Василь Крутчак.

«Максимально дивна позиція правлячих партій. З них сьогодні довелося вибивати навіть тимчасову слідчу комісію Верховної Ради, в якої не буде значних повноважень. Навіщо знадобилося піарно принижувати навіть таку пропозицію? Плюс, намагаються зробити цю комісію абсолютно підконтрольною. Лише одне пояснення може бути: господарі правлячих партій добре розуміють, до яких результатів може прийти незалежна комісія», – написав Дмитро Литвин.

«ТСК? Ви це зараз серйозно? Є хоч одна справа, яку розслідувала ТСК і довела до кінця? Ні, немає такої жодної! Є така приказка в українському політикумі: хочеш поховати справу – створюй тимчасову слідчу комісію. Не потрібно створювати ТСК, потрібно звільняти все керівництво Херсонського УВС і прокуратури. Аваков щонайменше має на час слідства піти з посади (у відставку такі не йдуть, я розумію, для відставки потрібна честь)», – написав журналіст Сергій Гришин.

«Тимчасова слідча комісія в жодному разі не підміняє досудове розслідування, яке здійснюють Національна поліція та СБУ. Головна ідея ТСК – парламентський контроль. Тобто група депутатів із різних фракцій здійснює свою оцінку роботи органів правопорядку з питань, що становлять суспільний інтерес», – пояснив Євген Крапивін.

«БПП зараз усіляко намагається відпетляти від дискусії про ухвалення закону про слідчі комісії Верховної Ради. Щоб, не дай Бог, не ліквідувати прогалину в законодавстві й не уможливити навіть теоретично процедуру імпічменту президента. Саме закону про ТСК не вистачає для неї. Але якщо парламент зараз проголосує за створення ТСК щодо вбивства Катерини Гандзюк без закону про ТСК, то і з імпічментом теоретично можна буде зробити так само», – написала Олена Дяченко.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки політики дають після резонансних злочинів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: