Напади на активістів в Україні в 2017-2018 роках

Читать на русском

Замах на херсонську активістку Катерину Гандзюк, а потім і її смерть, викликало серйозний резонанс у суспільстві. Міжнародні партнери та організації закликають Україну ретельно розслідувати цей та інші випадки нападів на активістів. Особливо контрастно ці заклики виглядають на тлі заяв генерального прокурора Юрія Луценка про те, що частина активістів «сіє атмосферу тотальної ненависті до влади», а тому провина лежить і на них самих. Незважаючи на таку заяву, парламент сьогодні створив тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів у 2017-2018 роках. «Слово і Діло» згадує найгучніші з них.

У серпні минулого року невідомі побили голову правління Харківського антикорупційного центру й депутата обласної ради Дмитра Булаха. Напад стався серед білого дня біля станції метро, в Булаха після цього діагностували забої голови, закриту черепно-мозкову травму та переломи ребер. Виконавців та організатора нападу поліція затримала лише в травні 2018-го, але замовник досі не відомий.

На особистому контролі: які обіцянки політики дають після резонансних злочинівПісля смерті активістки Катерини Гандзюк політики знову повернулися до звичних тез про необхідність знайти і покарати винних.

29 грудня 2017-го була вбита правозахисниця Ірина Ноздровська, її тіло знайшли лише за кілька днів. Ноздровська займалася справою про загибель своєї сестри, яку на смерть збив Дмитро Россошанський. Пізніше поліція встановила, що Ноздровську вбив батько Дмитра, Юрій Россошанський. Розслідування проти нього вже завершили, справу передали до суду.

Два напади за один місяць у травні цього року пережив колишній лідер одеського «Правого сектору» Сергій Стерненко. 1 травня йому вистрілили в шию з травматичного пістолета, нападники були затримані на місці злочину. А вже 24 травня невідомі напали на Стерненка з ножем, одному з них активіст завдав смертельного поранення.

Двома пострілами в спину 31 липня був убитий ветеран антитерористичної операції й громадський активіст Віталій Олешко (до речі, того ж дня кислотою облили Катерину Гандзюк). Четверо підозрюваних у його вбивстві зараз перебувають під арештом. За даними правоохоронців, замовником вбивства Олешка є підприємець Михайло Сигида.

Після замаху на Гандзюк в Україні було ще чотири напади на активістів. Останній – на керівника одеського осередку політичної партії «Сила людей» Олега Михайлика. Невідомі стріляли в нього в центрі міста, Михайлик отримав поранення, але залишився живим.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, громадські організації вимагають від генерального прокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова піти у відставку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: