Генпрокурор вніс до Ради подання на нардепа Березкіна

Читать на русском

Керівник Генпрокуратури вніс до парламенту подання на зняття недоторканності з нардепа Станіслава Березкіна.
Станіслав Березкін

Генеральний прокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від групи «Воля народу» Станіслава Березкіна.

Про це на власній сторінці в Facebook написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, повідомляє «Слово і Діло».

«Генпрокурор Юрій Луценко подав до Верховної Ради України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, про надання згоди на затримання та про надання згоди на обрання стосовно народного депутата Станіслава Березкіна запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – зазначила вона.

Сарган нагадала, що зняття недоторканності з нардепа було ініційоване заступником генпрокурора-керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким.

Як відомо, за версією детективів Національного антикорупційного бюро, нардеп Березкін організував схему з розкрадання 20 мільйонів доларів Ощадбанку, виданих агрохолдингу «Креатив» у вигляді кредиту. Одразу після отримання $20 млн кошти були виведені шляхом укладання фіктивних угод про поставку товарів зі швейцарською фірмою CREATIV TRADING SA та белізькою Quadra Commodities SA Limited на вказану суму. При цьому фактична поставка товару за цими контрактами здійснена не була.

У Національному бюро встановили, що $10 млн ПрАТ «Креатив» перерахувало Quadra Commodities SA Limited в латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

У цій справі детективи повідомили про підозру 10 особам. Також вони затримали сина нардепа Березкіна Максима й заступницю голови Ощадбанка Ірину Земцову.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: