Авто на «євробляхах»: як Рада пропонує вирішити проблему

Читать на русском

По Україні зараз їздять майже 477,5 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацією, більшість із них (317,9 тисячі) перебувають у країні з порушенням терміну. Загальна сума можливого штрафу за це вже досягла 54 мільярдів гривень. Крапку в історії з «єврономерами» не можуть поставити кілька років, але днями у Верховній Раді з'явилися два законопроекти, які можуть питання вирішити.

Законопроекти «Про оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та «Про ввезення транспортних засобів на митну територію України» ініціювала голова парламентського комітету з питань податкової політики Ніна Южаніна. «Слово і Діло» розбиралося, що вони передбачають.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна заявила, що за тиждень буде зареєстрований законопроект щодо розмитнення іномарокСказано 7 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Так, планують запровадити нові правила обчислення акцизного податку на іноземні автомобілі. В основі розрахунку акцизу будуть базові ставки для одиниці авто: з бензиновим двигуном – 50 євро, з дизельним двигуном – 75 євро, із застосуванням до них коефіцієнтів.

Крім того, посилюється відповідальність за порушення транзиту або тимчасового ввезення іноземних авто. Згідно з новим законопроектом, за неправомірні операції з авто (передача в користування іншим особам, використання автомобіля для отримання доходу, розкомплектування авто) особа, яка ввезла транспортний засіб, має заплатити штраф 34 тисяч гривень. Для водія, який прострочив термін транзиту або ввезення автомобіля, передав його в користування іншим особам або використовував з метою отримати дохід, передбачений штраф 8,5 тисяч гривень.

За повторні порушення штрафуватимуть на 170 тисяч гривень, крім того, позбавлять прав на рік з оплатним вилученням автомобіля за кошти порушника.

Зміняться штрафи й за порушення термінів тимчасового ввезення автомобілів. За прострочення до 3 і від 3 до 10 днів сума штрафу не зміниться. За прострочення від 10 до 20 днів штрафуватимуть на 17 тисяч гривень, від 20 до 30 днів – на 85 тисяч гривень, більш ніж 30 днів – на 170 тисяч гривень із конфіскацією за рішенням суду.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв за місяць вирішити питання з автомобілями з європейською реєстрацією, якщо парламент передасть уряду ці повноваження.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: