Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Руслан Богдан

Читать на русском
Руслан Богдан за два роки роботи дав тільки десять обіцянок і впорався поки лише з однією.
Руслан Богдан

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Руслан Богдан (фракція «Батьківщини»).

Богдан пройшов до Верховної Ради у вересні 2016 року за виборчим округом №151 (Полтавська область). За два роки він дав лише 10 обіцянок, з яких виконав лише одну (10%), а дві – провалив.

У своїй передвиборчій програмі народний депутат обіцяв направити рентну плату й податки нафто- та газодобувних компаній до місцевих бюджетів для вирішення соціальних та екологічних проблем на місцях. Це єдина виконана обіцянка Богдана. Через кілька місяців після складання присяги депутата він підтримав ухвалення законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо впорядкування системи надходження і використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу й газового конденсату)». Документ передбачав, що рентна плата й податки нафто- та газодобувних компаній у розмірі 5% скеровуватимуться до місцевих бюджетів.

Також Богдан обіцяв виборцям встановити доступні для населення тарифи на електроенергію. Однак це йому не вдалося. Минулого року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг,підвищила ціну на електрику. Депутат, своєю чергою, став співавтором законопроекту в сфері енергетики і безлічі поправок до законів, які могли б сприяти регулюванню цін на електроенергію. Однак ціна не знизилася.

Крім того, нардеп провалив обіцянку сприяти організації місцевого самоврядування виключно на добровільній основі. В лютому 2017 року він був відсутній на голосуванні за законопроект, який передбачає добровільне приєднання громад до інших громад. Хоча на засіданні парламенту того дня зареєструвався.

Більше Богдану особливо похвалитися нічим, залишилося виконати ще сім обіцянок. Зокрема, встановити доступні для населення тарифи на газ, стимулювати розвиток малого й середнього бізнесу та зменшити податкове навантаження. В програмі також є обіцянка не допустити закриття жодної школи в сільській місцевості й допомогти в пошуку можливостей для їх фінансування. Поки нічого для виконання цих обіцянок депутат не зробив.

Ще нардеп пообіцяв створити й реалізувати програму забезпечення екологічно безпечного середовища для життя та здоров'я людей: розширити зелені зони, побудувати очисні споруди й впровадити ефективну систему контролю екологічного стану в Полтавській області. У 2016 році в Раді Богдан підтримав законопроекти «Про оцінку впливу на навколишнє середовище» та «Про стратегічну екологічну оцінку». Однак президент України наклав вето на ці ініціативи. Тому ця обіцянка депутата також залишається в процесі виконання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Олег Березюк;

Олексій Білий;

Олександр Шевченко;

Андрій Білецький;

Оксана Білозір;

Сергій Березенко;

Геннадій Бобов;

Юрій Шухевич;

Олексадр Біловол;

Федір Бендюженко.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: