Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Федір Бендюженко

Читать на русском
Нардеп Бендюженко виконав 20 відсотків своїх обіцянок. Абсолютно всі його запевнення належать до передвиборчої програми Народного фронту.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Федір Бендюженко (фракція «Народного фронту»).

Федір Бендюженко отримав повноваження народного депутата в лютому 2017 року через те, що помер Петро Ванат. На момент обрання Бендюженко був начальником управління контролю за виконанням рішень Державної виконавчої служби України й був під 80-м номером у списку «Народного фронту». За неповні півтора року каденції нардеп дав 5 обіцянок, з яких одну виконав і поки що жодної не провалив. За рік йому потрібно встигнути виконати ще 4 обіцянки.

Відзначимо, що всі запевнення та плани Бендюженка належать до передвиборчої програми «Народного фронту». Єдина обіцянка, яку наразі виконав нардеп – сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час АТО – здійснилося завдяки тому, що він проголосував за проект закону щодо реалізації державних житлових програм. Завдяки змінам у законодавстві сім'ї загиблих під час проведення АТО можуть отримувати державну підтримку в розмірі 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту.

Щодо обіцянок, які зараз перебувають у процесі виконання, то через те, що Бендюженко став народним депутатом лише в лютому 2017 року, він, звісно, ж не голосував за законопроекти, ухвалені раніше. Однак завдяки своїм колегам із фракції, які підтримали ті чи інші законодавчі ініціативи, чотири обіцянки Бендюженка вже зрушили з місця.

Передвиборча обіцянка «Народного фронту» сприяти у спорудженні та облаштуванні державного кордону, більш відомого як проект «Стіна», зависло на етапі фінансування. Передбачалося, що до 2018 року на його реалізацію будуть виділені близько 4 млрд грн (хоча спочатку на проект планували витратити близько 1 млрд грн). Однак у 2015 році із запланованого 1 млрд грн виділили лише 400 млн, в 2016 році – 200 млн. У бюджеті на 2017 рік на «Стіну» передбачили лише 200 млн грн. Через істотне недофінансування реалізація проекту затримується.

Обіцянка ініціювати оновлення антикорупційного законодавства шляхом зменшення кількості дозволів, органів контролю та перевірок поки також виконана не до кінця. У 2016 році Верховна Рада ухвалила три законопроекти з пакета «державного нагляду». Бендюженко тоді ще не був нардепом.

Аналогічна ситуація з обіцянками домогтися залучення міжнародних організацій і донорів до відновлення територій держави, які постраждали в результаті агресії та сприяти реформуванню армії та інших структур сектору безпеки і оборони. Рада ухвалила низку законопроектів на цю тему ще до того, як Бендюженко став народним депутатом.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Олег Березюк;

Олексій Білий;

Олександр Шевченко;

Андрій Білецький;

Юрій Береза;

Сергій Березенко;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Тарас Батенко;

Павло Балога.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: