Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олег Березюк

Читать на русском
Нардеп Березюк виконав 55 відсотків своїх обіцянок. Проте йому належить здійснити ще 13 передвиборчих запевнень.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олег Березюк (голова фракції «Самопомочі»).

Професійний психотерапевт Олег Березюк став народним депутатом у листопаді 2014 року й відтоді встиг дати 78 обіцянок. З огляду на те, що деякі парламентарі за той самий час «розщедрилися» лише на 6-12 запевнень, та й ті з передвиборчої програми, то Березюка можна вважати досить активним політиком. До того ж він виконав 55% своїх намірів – 43 обіцянки. Ще 15 запевнень він провалив, а 20 йому належить виконати.

З провалених обіцянок Березюка варто згадати, мабуть, важливе для народного депутата запевнення про те, що «Самопоміч» не голосуватиме за будь-які важливі для країни законопроекти, якщо регламент Верховної Ради порушуватиметься.

«Парламентська процедура є запорукою свободи й сили України. Ми вчора ухвалили рішення: ми точно не будемо голосувати за будь-які потрібні країні рішення, якщо вони не пройдуть процедуру в парламенті – комітет, узгодження тощо. Не шантажуйте, будь ласка, країною, війною, Кремлем та іншим. Процедура в парламенті є запорукою стабільності та розвитку держави. Рішення «Самопомочі» остаточне й зміні не підлягає», – запевнив Березюк.

Буквально за два дні – 8 жовтня 2015 року «Самопоміч» 23 голосами підтримала законопроект про особливості доступу до інформації у сферах постачання комунальних послуг. При цьому на пленарному засіданні Альона Бабак повідомила, що ухвалений у першому читанні проект закону не пройшов обговорення й не отримав висновок комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства.

Не дотримав слова Березюк, обіцяючи, що фракція проголосує за закон про реінтеграцію Донбасу за умови зазначення часу війни, дня початку війни та позначення окупованих територій.

Коли Рада ухвалювала в другому читанні та в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу, під час обговорення кілька разів зазначалося, що цей документ визнає Росію агресором і окупантом. Межі окупованих територій в цих областях визначаються президентом за поданням Міністерства оборони, підготовленим на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

До того ж в остаточній редакції законопроекту не вказана точна дата окупації окремих територій Донецької та Луганської областей. У документі є лише норма, що відсилає до закону про Крим.

«Якби в першій статті цього законопроекту йшлося про початок окупації 20 лютого, це було б краще рішення. Але цій залі й залежним людям у ній не вистачило сили. Рішення про початок окупації, яке записане в преамбулі, є юридично несильним і може бути використане ворогом для знецінення», – заявив Березюк, але при цьому «Самопоміч» все ж підтримала законопроект.

Також Березюк обіцяв, що проголосує за скасування 15% оподаткування пенсій пенсіонерам, що працюють, але утримався на голосуванні.

Не зміг виконати Березюк свою передвиборчу програмну обіцянку домогтися скасування пільг парламентарів і міністрів, оскільки народні депутати від «Самопомочі» не зареєстрували жодної законодавчої ініціативи з цього приводу.

Зате Березюк, як і обіцяв, підтримав президентську редакцію законопроекту про Антикорупційний суд, якщо будуть враховані всі зауваження Венеційської комісії та західних партнерів, а також вибір суддів гарантуватиме, що будуть обрані незалежні судді. Деякі положення законопроекту в другому читанні були змінені в результаті консультацій з МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль Громадської ради міжнародних експертів при відборі суддів. У підсумку нардеп підтримав цей законопроект.

Також Березюк впорався із запевненням не припиняти голодування під будівлею Адміністрації президента, поки центральна влада не припинить сміттєву блокаду Львова. У червні 2017 року декілька нардепів від «Самопомочі» голодували майже тиждень, поки Львівська ОДА не домовилася з мерами декількох міст в області тимчасово приймати львівське сміття на своїх полігонах. Лише після цього нардепи припинили голодування.

Виконав Березюк запевнення, що більшість депутатів «Самопомочі» долучаться до торгової блокади на Донбасі в лютому 2017 року. На знак протесту проти того, що на голосування не винесли законопроект про заборону торгівлі з окупованими територіями, більшість членів фракції поїхали на схід підтримати учасників блокади.

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще 20 обіцянок. Так, він запевнив, що «Самопоміч» голосуватиме за всі подання генпрокурора України на зняття депутатської недоторканності. Також Березюк переконаний, що фракція підтримає постанову про візовий режим із Росією.

У процесі виконання перебуває обіцянка Березюка про те, що «Самопоміч» не голосуватиме за зміни до Конституції в частині децентралізації. Взимку 2018 року парламент проголосував за зміни до регламенту, які фактично змінюють положення самої Конституції. 229 депутатів проголосували за цей законопроект, що дозволяє парламенту внести зміни до Конституції в частині децентралізації на наступній сесії парламенту. «Самопоміч» не підтримала ці зміни.

Ще 13 обіцянок, які очікують свого часу, записані в передвиборчій програмі «Самопомочі». Так, Березюк збирався домогтися введення медичного страхування. Два роки тому Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про страхування». Розробка законопроекту обумовлена адаптацією законодавства України у сфері страхування до законодавства ЄС і в зв'язку зі вступом до СОТ. Його імплементація має на меті підвищення рівня захисту прав споживачів страхових послуг і страхувальників. Березюк підтримав вищезазначений проект закону. Крім цього, в Раді зареєстрована низка ініціатив щодо запровадження в Україні медичного страхування, однак вони ще не виносилися на розгляд парламенту.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Олексій Білий;

Олександр Шевченко;

Андрій Білецький;

Юрій Береза;

Сергій Березенко;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Тарас Батенко;

Павло Балога.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: