Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Оксана Білозір

Читать на русском
Оксана Білозір потрапила до парламенту лише в травні 2016 року. Відтоді вона встигла виконати 4 обіцянки й провалити одну.
Оксана Білозір

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Оксана Білозір (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Білозір пройшла до Верховної Ради в травні 2016 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Майже всі з 11 обіцянок депутата зафіксовані в передвиборчій програмі «Блоку Петра Порошенка». Поки в Білозір лише одна провалена й чотири виконаних обіцянки (36%).

Так, Білозір провалила програмну обіцянку БПП про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обраними обласними радами. Однак минулого року народний депутат проголосувала за законопроект, який передбачає протилежне: були скасовані конкурси на посади очільників місцевих держадміністрацій і їхніх заступників, а також голів районних адміністрацій. Тепер вони всі призначаються президентом.

Шість обіцянок Білозір ще потрібно виконати до кінця своєї каденції. Єдине, що депутат обіцяла поза програмою БПП, – це те, що пропозиції круглого столу «Психологічна реабілітація бійців АТО і членів їхніх сімей – реалії та перспективи» будуть ініційовані в законодавчих актах. «Говорили і про недостатнє забезпечення ліками, і про необхідність створення відкритого реєстру безкоштовних ліків, і про стереотипи, які доводиться долати, щоб переконати бійців АТО та членів їхніх сімей у необхідності психологічної підтримки, і про іноді байдуже ставлення суспільства до наших захисників», – розповідала депутат про проблеми, які обговорювалися під час круглого столу. Однак станом на червень Білозір поки відповідних законодавчих ініціатив не вносила.

Як і інші депутати з БПП, Білозір поки нічого не зробила, щоб виконати програмну обіцянку партії домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Також за два роки, поки Білозір є депутатом, Рада не ухвалила жодних ініціатив щодо істотного скорочення кількості податків і зменшення ставок. Таким чином, відповідна програмна обіцянка Білозір залишається невиконаною.

Кілька обіцянок Білозір за два роки все ж виконала. Наприклад, щодо збільшення витрат на модернізацію й посилення Збройних сил України. Наприкінці 2016 року нардеп підтримала ухвалення державного бюджету на 2017 рік, де було передбачене значне збільшення фінансування армії – на 13,8% більше, ніж у 2016-му.

Також минулого року Білозір проголосувала за проект Виборчого кодексу України, який передбачає механізм обрання народних депутатів до Ради за системою відкритих пропорційних списків. Так, вона виконала відповідну програмну обіцянку.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Олег Березюк;

Олексій Білий;

Олександр Шевченко;

Андрій Білецький;

Юрій Береза;

Сергій Березенко;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Олексадр Біловол;

Федір Бендюженко.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: