Останній сесійний тиждень: що із заявленого не встигли зробити депутати

Читать на русском
Сьогодні завершився перший цього року пленарний тиждень Верховної Ради. За його підсумками Слово і Діло розбиралась, які законопроекти були ухвалені, а що відклали до лютого.
Верховна Рада

Верховна Рада України провела перший пленарний тиждень цього року. Він же став останнім тижнем сесії. Плани на нього були амбітними. Зокрема, потрібно було ухвалити важливий законопроект про реінтеграцію Донбасу, на чому наполягали фракції «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту». «Опозиційний блок» виступив різко проти цього документу й своєю чергою вимагав звіту уряду. «Батьківщина» зробила акцент на необхідності розглянути кадрові призначення (ЦВК, Рахункова палата, омбудсмен), а для «Відродження» ключовою була низка соціальних законопроектів. «Слово і Діло» розбиралося, що нардепи все-таки встигли розглянути цього тижня та які питання «зависли».

Як і планувалося, робочий тиждень парламентарі почали з розгляду блоку питань національної безпеки. «Питань є цілий блок, але одне з ключових питань – це питання про особливості державної політики та забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей», – заявляв на погоджувальній раді спікер Ради Андрій Парубій.

При цьому розгляд законопроекту про реінтеграцію Донбасу необхідно було почати з правок. Загалом їх було 673, при цьому 374 – відхилені. Парубій у понеділок прогнозував, що на рішення щодо законопроекту Рада мають вийти орієнтовно до обіду, однак процес затягнувся: під час ранкового засідання нардепи розглянули лише 343 правки.

При цьому голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов був упевнений, що Рада проголосує за реінтеграцію 16 січня. «Зараз ми спостерігаємо спробу певних фракцій парламенту технологічно заблокувати ухвалення проекту закону про деокупацію Донбасу. Добре, що зараз не повторюється ситуація з катастрофою сесійної зали, яка мала місце під час першого читання законопроекту. Не розумію, як можна бути проти ухвалення закону, який визнає Росію країною-агресором. Сьогодні наші опоненти обрали інший шлях – технічно затягнути голосування. Але, на моє переконання, сьогодні ми за цей законопроект проголосуємо», – говорив Герасимов.

Однак майже за годину до завершення вечірнього засідання стало відомо, що голосування переноситься. Борислав Береза повідомив, що воно відбудеться 18 січня. «Усе! Сьогодні кіна не буде. Голосів немає. Голосування за реінтеграцію Донбасу буде в четвер (18 січня – ред.). Нардепи отримали sms і розходяться», – написав Береза в Facebook.

За підсумками вечірнього засідання були розглянуті 482 правки, подальше обговорення перенесли на наступний день.

Всю середу, 17 січня, Рада також витратила на розгляд правок до законопроекту про реінтеграцію Донбасу. «Залишилося пройти ще майже 200 поправок, 192 поправки. І я сподіваюся, що ми сьогодні зможемо попрацювати, щоб завтра ми змогли вийти вже з самого ранку на ухвалення рішення», – заявив Парубій на початку ранкового засідання.

При цьому під час засідання жодна з поправок, на голосуванні яких наполягали нардепи, не була підтримана. Зокрема, Рада не проголосувала за розрив дипломатичних відносин між Україною та Росією (підтримали лише 72 депутати з 226 мінімально необхідних). Спікер попросив профільний комітет провести консультації, щоб вийти на узгоджену остаточну редакцію цього закону.

Одночасно з цим у парламенті йшла боротьба в іншому напрямку: через тривалий розгляд реінтеграції Донбасу у вівторок нардепи не встигли розглянути включення до порядку денного законопроектів про антикорупційний суд.

У «Самопомочі» заявили, що президентський варіант законопроекту має бути ухвалений у першому читанні разом з альтернативними, а потім доопрацьований. Своєю чергою в «Батьківщині» зазначили, що президентський варіант не має жодних шансів бути ухваленим у чинній редакції.

Антикорупційний суд: депутати назвали варіанти розвитку подійВ опозиції вважають, що Верховна Рада потрапила в пастку, в зв'язку з необхідністю прийняття законопроекту Порошенка про Антикорупційний суд.

«Або президентський законопроект голосується одночасно з урахуванням низки істотних поправок у першому читанні, або цей законопроект буде відправлений назад президенту, й нехай він вносить його по-новому. Наша фракція підтримає лише такі варіанти», – підкреслив Сергій Соболєв.

Ранкове засідання Ради 18 січня знову почалося з розгляду правок до проекту закону про Донбасу. Близько 11 ранку закон був ухвалений 280 голосами, 36 депутатів виступили «проти».

Очікувано, що найбільше голосів «проти» дала фракція «Опозиційного блоку» (33 голоси). «На нашу думку, так званий закон про реінтеграцію не має нічого спільного зі встановленням миру в Україні, ба більше, суперечить ухваленим раніше міжнародним угодам. Тому ми не голосували за цей законопроект», – обґрунтувала рішення фракції Наталія Королевська.

У БПП після голосування відзначили важливість прийнятого документа. «Ключове в цьому документі – це чітке визнання Росії країною-агресором. Саме це було головною темою виступів коаліції сьогодні. Ми можемо бути на різних позиціях у дрібних моментах, але в головному маємо спільну позицію. Я завжди говорив і повторюю зараз, що можна бути в опозиції до влади, але не можна бути в опозиції до України», – сказав Герасимов.

У четвер нардепи також змогли ухвалити закон «Про приватизацію державного та комунального майна», який удосконалює механізми та процедури продажу майна. Його підтримали 266 парламентарів, найбільше голосів «проти» знову було в «Опозиційного блоку».

Закон про приватизацію держмайна: як голосували нардепиЗакон про приватизацію державного майна був ухвалений сьогодні Верховною Радою. Слово і Діло розбиралось, як голосували нардепи.

На ранковому засіданні була спроба включити до порядку денного чотири законопроекти про Вищий антикорупційний суд, однак голосів не вистачило. На вимогу «Народного фронту» після обіду Рада повернулася до цього питання. «Я звертаюся до всіх політично відповідальних депутатів, які хочуть боротися з корупцією, акумулювати голоси й проголосувати ті законопроекти, які дадуть шлях для створення антикорупційного суду», – просив із трибуни голова фракції Максим Бурбак.

Однак і під час другого голосування зала не підтримала це рішення. Як повідомив Сергій Алексєєв з БПП, законопроект внесуть до порядку денного на початку наступної сесії. «З цього (невнесення законопроекту до порядку денного) не треба робити трагедії. 5 лютого розпочнеться нова сесія, й ми включимо законопроект до порядку денного та розглянемо його в першому читанні. На те є політична воля», – сказав він.

Сьогодні в Раді відбулася традиційна година запитань до уряду, заплановане також оприлюднення депутатських запитів.

За підсумками тижня роботи Ради можна сказати, що було ухвалено небагато законопроектів, але вони є одними з ключових для реформ в Україні. Найбільше часу нардепи витратили на розгляд законопроекту про реінтеграцію Донбасу. Через це низку інших документів довелося перенести на наступні пленарні дні: наприклад, «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» був проголосований у четвер, а не у вівторок. Спочатку також планувалося, що середа буде присвячена питанням ратифікації.

Тепер народні депутати зберуться лише 5 лютого. Нагадаємо, тоді Рада може призначити голову Національного банку України.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: