Чому реформа парламенту не відбудеться в 2018 році?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Парубій далеко не найгірший спікер ВР. Рада все ж працює, голосує, він може знайти точки дотику з різними фракціями і не є агресивною, конфліктною особою. Є більш конфліктні персони, наприклад, серед віце-спікерів. Але питання реформування парламенту – це його відповідальність. Ініціатива має надходити від нього.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи перспективи проведення реформи парламенту.

«Реформа має проходити з точки зору системи стримувань і противаг. Сама по собі оптимізація роботи парламенту – це добре. Але потрібно розуміти, що якщо в нас парламентсько-президентська форма, то парламент є центром ухвалення рішень», – зазначив Петренко.

Однак, на його думку, наразі реформа парламенту виглядає сумнівно.

«Хоча б почали виконувати регламент і те, що в ньому прописано», – додав він.

«Так, в Україні була місія ЄС, яка вивчала ситуацію й надавала свої рекомендації, але, як то кажуть, віз і нині там. Це просто не найголовніший пріоритет. Реформування діяльності ВР може використовуватися як спосіб відволікання суспільної уваги від якихось нагальних проблем або питань», – уточнив Петренко.

За його словами, якогось стимулу для цього поки немає.

«Реформа парламенту меншою мірою знаходить відгук у населення. Зараз порушуватимуть ті теми, які реально більш цікаві суспільству, ближчі. Потрібні теми, на яких можна маніпулювати. Реформа парламенту – не найважливіше, з огляду на те, як пройшла ситуація з «великою політичною реформою». Тим більше, якби не було утисків Саакашвілі та якогось резонансу», – пояснив політолог.

На його переконання, про реформу парламенту говоритимуть, але реальні кроки цього року малоймовірні.

«Що заважало раніше почати це робити? Зараз концентруватимуться на більш популістських моментах у зв'язку з виборами», – резюмував Ігор Петренко.

За даними «Слова і Діла», ще в 2016 році голова Верховної Ради України Андрій Парубій пообіцяв, що депутати розглядатимуть питання реформування роботи Верховної Ради, однак провалив обіцянку.

Скільки обіцянок виконав спікер ВР та як справляється зі своїми обов'язками – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: