В перший день роботи сесії депутати розглянуть постанову щодо «антибандерівського» закону

Читать на русском

На черговій сесії парламенту депутати розглянуть законопроект про антикорупційний суд, закони щодо евроінтеграції та кадрові питання. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час засідання Погоджувальної ради запропоновував у вівторок, 6 лютого, затвердити план роботи тільки на поточний тиждень, тому що не всі комітети встигли подати свої пропозиції щодо порядку денного роботи VIII сесії Верховної Ради.

У перший пленарний день пропонується на розгляд блок питань щодо економічної політики, зокрема законопроектів про товариства з обмеженою відповідальністю та про регульовані ринки. Але спочатку Парубій запропонував у вівторок розглянути та прийняти постанову стосовно закону, який був ухвалений Польським Сеймом і Сенатом та викликав обурення в українському суспільстві.

«Вже відбулось засідання Комітету з закордонних справ, який напрацював текст спільної узгодженої заяви, яку вже зараз запропоновано на розгляд фракцій і груп, і сьогодні ця постанова буде зареєстрована», – повідомив Парубій.

Наступний на черзі - президентський проект закону про створення антикорупційного суду, поданий до парламенту в кінці 2017 року за наполяганням європейських партнерів. Президенту непрозоро натякнули, що без антикорупційного суду не буде нового траншу МВФ, а можливо й безвізу.

План на весну. Парубій розповів, що робитиме РадаНа весняній сесії парламенту депутати розглянуть законопроект щодо антикорупційного суду, закони щодо євроінтеграції та кадрові питання.

«Це, фактично, останній глобальний закон реформи судової системи. Завтра я рекомендуватиму включити його до порядку денного і дам доручення Комітету невідкладно його розглянути, щоб швидше завершити створення антикорупційного суду», – повідомив Парубій.

Розгляд законопроекту про створення Антикорупційного суду підтримують «БПП», «Народний Фронт», «Батьківщина», «Самопоміч», «Воля народу», і «Відродження».

Ще один важливий блок питань, що підлягає розгляду на цій сесії – кадрові призначення нового складу ЦВК, рішення щодо Голови Нацбанку, Уповноваженого з прав людини, Рахункової палати.

Принаймні з новим головою НБУ в парламенті, схоже, вже визначилися. Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендував парламенту звільнити з посади голови НБУ Валерію Гонтареву і призначити Якова Смолія.

Серед іншого, «БПП», «Самопоміч» та «Воля народу» виступають за прийняття законопроекту щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин.

«Опоблок» наполягає на звітуванні уряду в парламенті та зміні пенсійної реформи. «Батьківщина» виступає за прийняття закону щодо імпічменту президента та вимагає звіту в парламенті голів НБУ, НАБУ і САП.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, як депутати VIII скликання виконують програмні обіцянки. Також ми повідомляли, що із заявленого не встигли зробити депутати на останньому тижні сесії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: